Οι ειδικοί σύμφωνα με την Telegraph, ανακάλυψαν ότι δεκάδες ασθένειες έχουν χαρακτηριστικές πρωτεϊνικές υπογραφές που λειτουργούν σαν δακτυλικά αποτυπώματα, επισημαίνοντας την παρουσία καταστάσεων έως και μια δεκαετία πριν από τη διάγνωση.
Οι ασθένειες που μπορούν να εντοπιστούν περιλαμβάνουν νόσο των κινητικών νευρώνων, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, λευχαιμία, καταρράκτη, αρκετούς καρκίνους, ουρική αρθρίτιδα, κίρρωση του ήπατος, αρθρίτιδα και στηθάγχη.
Η ανακάλυψη έγινε μετά από μελέτη των χιλιάδων πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος περισσότερων από 40.000 συμμετεχόντων της UK Biobank και σύγκρισή της με πληροφορίες για μελλοντικές διαγνώσεις από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας.
Στη συνέχεια, η μηχανική μάθηση χρησιμοποιήθηκε για την αναζήτηση ομάδων πρωτεϊνών που σηματοδοτούσαν την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών.
Οι πρωτεϊνικοί δείκτες ήταν καλύτεροι στην πρόβλεψη της νόσου από τις τρέχουσες δοκιμές, όπως ο αριθμός των κυττάρων του αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, η λειτουργία των νεφρών ή το σάκχαρο του αίματος.
Η καθηγήτρια Claudia Langenberg, επικεφαλής συγγραφέας και διευθύντρια του Precision Healthcare University Research Institute (PHURI) στο Queen Mary University of London, δήλωσε: «Τα πάνελ πρωτεΐνης που εντοπίσαμε συλλέγουν άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν μια συγκεκριμένη ασθένεια στο μέλλον.
«Η μέτρηση μιας πρωτεΐνης για συγκεκριμένο λόγο, όπως η τροπονίνη για τη διάγνωση καρδιακής προσβολής, είναι τυπική κλινική πρακτική.
«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να εντοπίσουμε νέους δείκτες για τον έλεγχο και τη διάγνωση από τις χιλιάδες πρωτεΐνες που κυκλοφορούν και είναι πλέον μετρήσιμες στο ανθρώπινο αίμα.
«Θεωρητικά, μια τέτοια εξέταση θα μπορούσε να γίνει σε κλινικό ή κοινοτικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ιατρείων GP.
“Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή, πρέπει πρώτα να επικυρώσουμε τις πρωτεΐνες σε διαφορετικούς πληθυσμούς και να αναπτύξουμε δοκιμές κλινικού βαθμού που τις μετρούν αξιόπιστα και οικονομικά”.
«Εξαιρετικά ενθουσιασμένος»
Ο εντοπισμός ασθενειών έγκαιρα μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ή να αποτρέψουν τη λήψη φαρμάκων για την καθυστέρηση ή την αποτροπή της πάθησης.
Η ομάδα εξέτασε 218 διαφορετικές ασθένειες και οι πρωτεΐνες ήταν σε θέση να προβλέψουν 67 ασθένειες καλύτερα από τις τρέχουσες μεθόδους που συχνά βασίζονται σε ιατρικά αρχεία και κλινικές μετρήσεις.
Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ερευνητές από το University College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Cambridge και την GSK, τη φαρμακευτική εταιρεία.
Η Δρ Julia Carrasco Zanini Sanchez, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο PHURI, είπε: «Πολλές από τις πρωτεϊνικές υπογραφές μας είχαν παρόμοια ή ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από πρωτεΐνες που έχουν ήδη δοκιμαστεί ως προς τις δυνατότητές τους ως τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως ένα ειδικό αντιγόνο του προστάτη για τον καρκίνο του προστάτη.
«Είμαστε επομένως εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με τις ευκαιρίες που μπορεί να έχουν οι πρωτεϊνικές μας υπογραφές για έγκαιρη ανίχνευση και τελικά βελτιωμένη πρόγνωση για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών καταστάσεων όπως το πολλαπλό μυέλωμα και η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση.»
Ειδήσεις σήμερα
Ο Φρέντης Μπελέρης εξελέγη δεύτερος αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η ηλεκτρική Alfa Romeo Junior με χαμηλότερη τιμή από την υβριδική έκδοση