Ευλογιά των πιθήκων: Η μετάδοση
Ο τρόπος μετάδοσης είναι ξεκάθαρος για τους επιστήμονες. Σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση του καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος μάλιστα κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο, και για αυτό δεν πρέπει να στιγματίζονται συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού αναλόγως τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων είναι οι εξής:
Καταρχάς δύναται να μεταδοθεί μέσω της αναπνευστικής οδού (από τα βαριά σταγονίδια που όμως δεν μεταφέρονται μακριά). Επίσης, μέσω της επαφής ενός υγιούς ανθρώπου με τις φουσκάλες ή τις πληγές ή τις εκδορές κάποιου συμπτωματικού ασθενούς. Ή ακόμα και χωρίς απευθείας επαφή με το δέρμα. Δηλαδή κάποιος κοντινός συγγενής ή φροντιστής, μπορεί να σκουπιστεί με την ίδια πετσέτα και να μολυνθεί.
“Κάποιος νοσηλευτής ή και υπαλληλος καθαρισμού ενός νοσοκομείου μπορεί να ακουμπήσει τα σεντόνια του ασθενούς, να μην απολυμανθεί και να μολυνθεί. Κάποιος ερωτικός σύντροφος μπορεί επίσης να ακουμπήσει τον άνθρωπό του και να μολυνθεί”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.
Φαίνεται ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει πολύ μικρότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με τον κορονοϊό, για παράδειγμα, εκείνο που όμως μένει να απαντηθεί με σιγουριά η δυναμική της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πώς εξαπλώθηκε από τις χώρες της Αφρικής
Σε συνέχεια των παραπάνω, απαντήσεις αναζητώνται σχετικά με το ερώτημα πώς “διέφυγε” ο ιός από την Αφρική όπου και τον συναντούσαν έως τώρα οι υγειονομικές και επιστημονικές αρχές και κατά βάση μεταδιδόταν από άγρια ζώα στον άνθρωπο.
Μια γρήγορη απάντηση σε αυτό μήπως ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, δεν έχει για την ώρα αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, όπως δήλωσε τη Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια που ενδημεί στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην διαφοροποιείται.
Η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής του τμήματος για την ευλογιά, που αποτελεί μέρος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε σε σχετική ενημέρωση ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως λιγότερες για τον ιό αυτό, αν και η αλληλουχία του γονιδιώματος των κρουσμάτων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας επιδημίας.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, περισσότερες έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.
Επιπλέον τα άτομα ηλικίας κάτω των 40 και 50 ετών μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στον ιό λόγω διακοπής των εμβολιαστικών προγραμμάτων, ως συνέπεια της εκρίζωσης του ιού στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Χρειαζόμαστε εμβόλιο;
Δεν τίθεται θέμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι η απάντηση των επιστημόνων. Εκείνο που είναι υπό εξέταση είναι ο κατά περίπτωση εμβολιασμός ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο για την ευλογιά των πιθήκων, όπως είναι οι υγειονομικοί και οι στενές επαφές ατόμου που νοσεί. Σύμφωνα με συστάσεις του ECDC, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς μπορεί να εξεταστεί για προφύλαξη σε στενές επαφές με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου μετά την έκθεση στον ιό.
Ειδήσεις σήμερα
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τα 10 μυστικά για πιο… «ελαφριά» εκκαθαριστικά
Αυτοκτονία 14χρονου: Θα «μιλήσουν» κινητό και υπολογιστές;