Ο ΠΟΥ σε τελευταία ενημέρωση, ανακοίνωσε 780 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, δηλαδή εκτός Αφρικής. Είναι εντυπωσιακό ότι την περασμένη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων βάσει ΠΟΥ ανερχόταν σε 257, αριθμός σαφώς υποεκτιμημένος όπως φαίνεται από τα νεότερα δεδομένα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε 27 χώρες που ο ιός δεν είναι ενδημικός. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ μικρός αριθμός κρουσμάτων εντοπίζονται σε Μεξικό, Αργεντινή, Μαρόκο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρώτη σε κρούσματα είναι η Βρετανία με 207. Ακολουθεί η Ισπανία με 156 και η Πορτογαλία με 138.
Πάνω από 500 ειδικοί συγκεντρώθηκαν σε ερευνητική διαβούλευση που οργάνωσε ο ΠΟΥ επί δύο ημέρες, με στόχο να ανασκοπηθούν όσα δεδομένα είναι ήδη γνωστά για την ευλογιά των πιθήκων αλλά και να τεθούν στο “τραπέζι” της συζήτησης όλες οι άγνωστες πτυχές της νόσου.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Ο βελτιωμένος έλεγχος της ευλογιάς των πιθήκων στις ενδημικές χώρες είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση της αύξησης της επίπτωσης της νόσου και για τον έλεγχο των εισαγωγών και των επιδημιών αλλού. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ ερευνητών σε ενδημικές χώρες, οι οποίοι διαθέτουν πλούσια εμπειρία και δεδομένα για τη νόσο με ερευνητές από άλλες χώρες θα διασφαλίσει ότι η επιστημονική γνώση προχωρά πιο γρήγορα.
Οι ειδικοί υπογράμμισαν την ανάγκη για ταχείες μελέτες με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογίας της νόσου, των κλινικών συνεπειών της και του ρόλου των διαφόρων τρόπων μετάδοσης. Επιπλέον, επισημάνθηκαν οι ακόλουθες ερευνητικές ανάγκες: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση One Health για την κατανόηση της μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο και τις δεξαμενές ζώων, η ανάπτυξη και αξιολόγηση καλύτερων διαγνωστικών εργαλείων που μπορούν να είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, συμφώνησαν σε βελτιωμένες προσεγγίσεις για την επικοινωνία και τη συμμετοχή των κοινοτήτων στις πληγείσες περιοχές, μελέτες για τη βελτιστοποίηση της υποστηρικτικής κλινικής φροντίδας, τεκμηρίωση των βέλτιστων πρακτικών ελέγχου και θεραπείας, και γρήγορη και διαφανή επικοινωνία δεδομένων και επιστημονικών στοιχείων.
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη για κλινικές μελέτες εμβολίων και θεραπευτικών προσεγγίσεων προκειμένου να τεκμηριωθεί καλύτερα η αποτελεσματικότητά τους. Η εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση δραστηριοτήτων δημόσιας υγείας, όπως η επικοινωνία πληροφοριών πρόληψης, η ενισχυμένη επιτήρηση ασθενειών, η ιχνηλάτηση επαφών, η απομόνωση κρουσμάτων και η βελτιστοποιημένη φροντίδα των ατόμων με τον ιό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass: Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα
Άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το έγγραφο της Novartis