Αναπροσαρμογή
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά, στο Πανευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελώνη, συζητήθηκε η πιθανή ανάγκη το εμβόλιο της γρίπης να χορηγηθεί νωρίτερα. «Μπορεί και στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής να χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν οι συστάσεις», σημειώνει, εξηγώντας ότι η διάθεση των εμβολίων γίνεται ανάλογα με το πότε η κάθε χώρα τα ζητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τα εμβόλια κατά της γρίπης παραλήφθηκαν τέλη Σεπτεμβρίου και η συνταγογράφηση ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου.
«Φέτος το καλοκαίρι είδαμε αρκετά περιστατικά γρίπης, που φαίνεται να ήρθε πολύ νωρίτερα σε σχέση με ό,τι συνηθίζεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μετακίνηση τουριστών από χώρες όπου τώρα η γρίπη ενδημεί. Είναι κάτι που μας ευαισθητοποιεί και μας επαγρυπνεί», αναφέρει η κ. Τσικρικά.
Γιατροί, επιστήμονες, αλλά και κυβέρνηση προβληματίζονται για τυχόν «δίδυμη» επιδημία, δηλαδή συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης. «Δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ασφαλείς προβλέψεις, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε ένα έντονο κύμα γρίπης, που θα συμπέσει με κύμα κορονοϊού», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.
Η παρουσία της γρίπης χτυπά καμπανάκι για εμβολιασμό -το ισχυρότερο «όπλο» πρόληψης- τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορονοϊό. «Πρέπει να πραγματοποιηθούν τα εμβόλια και της γρίπης, αλλά και η 4η δόση του κορονοϊού για τις ευπαθείς ομάδες. Να είμαστε προετοιμασμένοι», προσθέτει ο κ. Παρασκευής.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Τσικρικά τονίζει ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι άκρως ασφαλές και αποτελεσματικό και απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλους τους ευπαθείς του πληθυσμού να το πραγματοποιήσουν. Μάλιστα, εξηγεί ότι δεν αποκλείεται η συλλοίμωξη γρίπης με κορονοϊό, που θα φέρει βαρύτερη κλινική νόσηση και μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών Υγείας και αναγκών σε ΜΕΘ.
Οδηγίες
Έρευνα: Κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά και ηλικιωμένους οι διαρροϊκές ασθένειες
Οι οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι σαφείς και οι ομάδες που πρέπει να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο ορισμένες εδώ και χρόνια. Μένει να φανεί εάν θα χρειαστεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Ταυτόχρονα, θέμα χρόνου είναι οι συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, οι πρώτες δόσεις των οποίων βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Αύριο το απόγευμα είναι προγραμματισμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Οι πρόσφατες συστάσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) δείχνουν τον δρόμο για το ποιοι αναμένεται να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια. Το σίγουρο είναι ότι αποκλείονται πλήρως ανεμβολίαστοι, καθώς τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα δίνονται μόνο για αναμνηστικές δόσεις. Ισχυρή σύσταση θα απευθυνθεί, όπως όλα δείχνουν, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με υποκείμενες παθήσεις, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, καθώς και εγκύους. Παράλληλα, οι διαμένοντες και το προσωπικό δομών μακροχρόνιας φροντίδας θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί, επίσης, να χρειαστούν το εμβόλιο, λόγω της αυξημένης έκθεσής τους στον πανδημικό ιό.
Ο χρόνος ανάμεσα στις δόσεις, καθώς και τι θα κάνουν όσοι έχουν νοσήσει, αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών. Ορισμένοι πολίτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν την 4η δόση με το άνοιγμα της πλατφόρμας και έχει παρέλθει ήδη ένα ικανό διάστημα ώστε να μειωθεί η προστασία, πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε 5η δόση με το νέο εμβόλιο. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν πλέον ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μπαίνει σε μια ετήσια λογική ή όχι. Η απάντηση, όμως, ακόμη δεν υπάρχει κατά τους επιστήμονες.
Κρίσιμο το 2023 για την πορεία της πανδημίας
«Το 2023 είναι η χρονιά του κορονοϊού κατά την άποψή μου. Αυτήν τη χρονιά θα φανεί πώς θα πορευτούμε σε σχέση με τον εμβολιασμό», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η κ. Τσικρικά.
Η ανησυχία συνύπαρξης κυμάτων γρίπης και κορονοϊού εγείρει το εύλογο ερώτημα: «Γιατί τα σχολεία ανοίγουν με προαιρετική τη χρήση της μάσκας;». Οι ειδικοί εξηγούν ότι, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το απαιτήσουν, οι αποφάσεις για μέτρα θα επαναξιολογηθούν και η σύσταση για τη μάσκα ενδέχεται να αναθεωρηθεί. Επίσης, θεωρούν ότι πλέον μπαίνουμε σε μια περίοδο που τα μέτρα θα τηρούνται λόγω του μεγαλύτερου συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Οι πολίτες, άλλωστε, είναι εξοικειωμένοι και γνωρίζουν τι να αποφεύγουν και πότε πρέπει να τηρήσουν μέτρα ατομικής προστασίας.
Προς το παρόν, η πανδημία στη χώρα μας ακολουθεί πορεία ύφεσης και δεν προβλέπεται πολύ άμεσο νέο κύμα. Αυτό συμβαίνει, καθώς το καλοκαίρι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού κόλλησε την «Ομικρον 5» και είναι ακόμη προστατευμένο. Κανείς δεν γνωρίζει, βέβαια, εάν μια νέα παραλλαγή μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η ΒΑ.2.75, ωστόσο, δεν δείχνει τάσεις κυριαρχίας ούτε στις άλλες χώρες
Ειδήσεις σήμερα