Οι γονείς θέλουν και οφείλουν να έχουν κάποιες επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις για τα εμβόλια, ιδιαίτερα σήμερα που έχει αναπτυχθεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκόσμια, ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα. Οι τεκμηριωμένες απαντήσεις του παιδιάτρου, που εμπιστεύονται οι γονείς, αποτελούν τον μοναδικό τρόπο να πεισθούν και να εμβολιάσουν το παιδί τους.
Δεν τεκμηριώνονται οι θεωρίες των αντιεμβολιαστών
Οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι μελέτες ασφάλειας, προηγούνται της κυκλοφορίας του εμβολίου και υπάρχει ταυτόχρονα διαρκής επαγρύπνηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή. Όλες οι προσπάθειες συσχέτισης διαφόρων νοσημάτων με εμβόλια έχουν αποτύχει. Η συσχέτιση του εμβολίου της Ιλαράς με τον αυτισμό ή του εμβολίου της Ηπατίτιδας Β με την κατά πλάκας σκλήρυνση δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ επιστημονικά. Μάλιστα ο Άγγλος Γαστρεντερολόγος που δημοσίευσε τη μελέτη που απέδιδε τον αυτισμό στο εμβόλιο της Ιλαράς καταδικάστηκε και του αφαιρέθηκε το δίπλωμα. Έπαψε να είναι γιατρός.
Συνεπώς οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται για τυχόν παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες και τοπικές (χαμηλός πυρετός, πόνος στο σημείο της ένεσης).
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Πολυδύναμα εμβόλια για λιγότερες ενέσεις
Όλα τα εμβόλια είναι ενέσιμα, με εξαίρεση το εμβόλιο έναντι του Rota Ιού, που δίδεται από το στόμα. Τα τελευταία χρόνια, για να μειωθεί ο αριθμός των ενέσεων, έχουν παραχθεί και χρησιμοποιούνται ευρέως πολυδύναμα εμβόλια, πενταδύναμα και εξαδύναμα. Ο φόβος των γονέων, μήπως τα πολλά αντιγόνα που περιέχουν τα πολυδύναμα εμβόλια εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών έπαψε να υπάρχει, καθότι αποδείχθηκε ότι τα βρέφη και τα παιδιά έχουν την δυνατότητα παραγωγής αντισωμάτων σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αντιγόνων.
Τα πολυδύναμα εμβόλια είναι ασφαλή, δεν προκαλούν σημαντικές αντιδράσεις και παρέχουν ταυτόχρονη ανοσοποίηση για πολλές λοιμώξεις (διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα Β και αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου β.
Οι συστάσεις για επιπλέον παιδικά εμβόλια
Τα επιπλέον εμβόλια που συστήνονται και γίνονται στα παιδιά είναι για:
- τον πνευμονιόκοκκο,
- τον μηνιγγιτιδόκοκκο,
- την ηπατίτιδα Α,
- την ιλαρά-ερυθρά παρωτίτιδα (MMR),
- την ανεμοβλογιά,
- για τον Rota-ιό ,
- για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
- τη φετινή χρονιά για τα παιδιά και τους εφήβους >12 ετών, εμβόλιο και για τον νέο κορωνοιό (SARS-COV-2).