Το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, των φαρμακαποθηκών βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον ΕΟΦ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα μεγάλο αυτή τη στιγμή θέμα, με ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα “αιχμής”. Είναι καθημερινότητα πλέον η απογοήτευση των πολιτών που δεν μπορούν να βρουν κλασικά, παλιά σκευάσματα. Για το θέμα είχε τοποθετηθεί πρόσφατα ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση και εκφράζοντας την πρόθεση να επεκταθεί η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών τόσο σε προϊόντα όσο και σε χρονική διάρκεια.
Ετσι, χθες βγήκε η απόφαση για “μπλόκο” στις εξαγωγές επιπλέον 74 σκευασμάτων. Από τον Σεπτέμβριο ήταν σε απαγόρευση 79 φάρμακα, για τα 12 εκ των οποίων άρθηκε η απαγόρευση όπως ορίζει η χθεσινή απόφαση, μετά τη διαπίστωση ομαλοποίησης της επάρκειας στην ελληνική αγορά. Προστέθηκαν, όμως, ακόμη 74 σκευάσματα με το σύνολο της λίστας αυτή τη στιγμή να περιλαμβάνει 141 φάρμακα τα οποία απαγορεύεται να …βγουν από τη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η τελευταία λίστα που έχει αποσταλεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προς τον ΕΟΦ περιελάμβανε 125 φάρμακα ώστε να μπουν και αυτά σε μια μακροχρόνια απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών (εκτός των 79 που βρίσκονταν ήδη σε απαγόρευση εξαγωγών). Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι βρίσκονται σε έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων λίγο περισσότερα από 200 σκευάσματα. Το νούμερο αυτό μεγαλώνει εάν συνυπολογιστούν και άλλοι λόγοι ελλείψεων και μπορεί να διαφέρει ανά χρονικές φάσεις.
Με χθεσινή παρέμβασή του χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενημέρωσε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων. Συγκεκριμένα: α) η έκδοση επικαιροποιημένης λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, β) η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων και γ) η αύξηση των εισαγωγών. Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική επικράτεια σε σχέση με όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού. Σε περιπτώση που συμβαίνει αυτό να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρίες, οπως τόνισε ο κ. Πλεύρης. “Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών”.
Το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων είναι πολυπαραγοντικό. Μεταξύ άλλων, ελλείψεις προκαλεί η μειωμένη παραγωγή σκευασμάτων κυρίως αυτών που είναι χαμηλού κόστους, πρόβλημα παγκόσμιο που έχει ενταθεί λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. Η απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό καθώς επίσης και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που έχουν χαμηλό κόστος, τα κάνουν δυσεύρετα. “Θα δοθεί δυνατότητα στα σκευάσματα που πραγματικά κινδυνεύουν με απόσυρση λόγω ακριβώς του ότι το κόστος παραγωγής τους φτάνει σε σημείο να είναι χαμηλότερο από την κυκλοφορία του φαρμάκου και να είναι ασύμφορο να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε αυτά τα φτηνά φάρμακα να παραμείνουν σε κυκλοφορία”, είχε αναφέρει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας στη Βουλή.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου: Άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Στον εισαγγελέα η ΜΚΟ Human Rights 360 για τα fake news στον Έβρο