Κάπου εκεί ανάμεσα στις δυο πιο γνωστές μορφές Διαβήτη, τον ινσουλινοεξαρτώμενο (τύπου 1) και τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο (τύπου 2)… κρύβεται άλλος ένας τύπος Διαβήτη, τον οποίο «ξετρύπωσαν» πρόσφατα οι ερευνητές. Θα μπορούσε να ονομαστεί και «Διαβήτης 1,5», αλλά αυτός είναι ο ανεπίσημος όρος του. Επισήμως, περιγράφεται ως Λανθάνων Αυτοάνοσος Διαβήτης σε Ενήλικες (Latent Autoimmune Diabetes in Adults – LADA), κατά το ελληνικότερον, ΛΑΔΕ.
Μοιράζεται χαρακτηριστικά από τους τύπους Διαβήτη 1 και 2
Η ορολογία «διαβήτης τύπου 1,5» αναφέρεται στο γεγονός ότι η πάθηση είναι μια μορφή διαβήτη τύπου 1 που μπορεί να μοιράζεται μερικά χαρακτηριστικά τα οποία συνηθέστερα σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 1,5 διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης και έχει μια επίσης αργή εμφάνιση, όπως και οι περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 1,5 είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και απαιτεί θεραπεία με ινσουλίνη κάποια στιγμή στο μέλλον.
Λανθασμένη διάγνωση
Η λανθασμένη διάγνωση ως διαβήτης τύπου 2 είναι κάτι πολύ συχνό. Περίπου 15% -20% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 μπορεί, τελικά, να έχουν διαβήτη τύπου 1,5. Τι συμβαίνει στην περίπτωση αυτή; Τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη δεν λειτουργούν, καθώς τα άτομα με διαβήτη τύπου 1,5 έχουν μικρή, ή καθόλου αντίσταση στην ινσουλίνη.
Διαβήτης τύπου 1,5: Φάρμακα
Η από του στόματος λήψη φαρμάκων μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αρχή, πράγμα που σημαίνει ότι η εσφαλμένη διάγνωση καθυστερεί ακόμα περισσότερο να διαπιστωθεί.
Διαβήτης τύπου 1,5: Συμπτώματα
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1,5 συχνά δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων των δεικτών του μεταβολικού συνδρόμου.
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1,5 έχουν συχνά μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από την στιγμή που θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο το επίπεδο σακχάρου στο αίμα.
Διαβήτης τύπου 1,5: Τι άλλα πρέπει να ξέρετε
Ο Λανθάνων Αυτοάνοσος Διαβήτης σε Ενήλικες (ΛΑΔΕ) είναι μια αργά εξελισσόμενη μορφή αυτοάνοσου διαβήτη. Όπως και ο διαβήτης τύπου 1, ο ΛΑΔΕ συμβαίνει επειδή το πάγκρεας σταματά να παράγει επαρκή ινσουλίνη, πιθανότατα από κάποια βλάβη που καταστρέφει αργά τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Όμως, σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, ο ΛΑΔΕ συχνά δεν απαιτεί την χορήγηση ινσουλίνης για αρκετούς μήνες έως και χρόνια μετά τη διάγνωση.
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο ΛΑΔΕ είναι ένα υποτύπος του διαβήτη τύπου 1. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ΛΑΔΕ έχει στοιχεία αυτόνομης νόσου και βρίσκεται σίγουρα μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2.
Τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1,5 συνήθως είναι άνω των 30 ετών. Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία (σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1) και το πάγκρεάς τους εξακολουθεί να παράγει κάποια ποσότητα ινσουλίνης, οι ασθενείς με ΛΑΔΕ συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα με διαβήτη τύπου 2.
Πώς θα ρυθμίσετε το σάκχαρο εάν, τελικά, έχετε ΛΑΔΕ
Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και δεν έχετε περιττά κιλά, είστε σωματικά δραστήριοι, ή πρόσφατα χάσατε βάρος χωρίς προσπάθεια, μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν η τρέχουσα θεραπεία σας εξακολουθεί να είναι η ενδεδειγμένη για εσάς.
Αρχικά, ο ΛΑΔΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί με έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μέσω διατροφής, μείωσης σωματικού βάρους, άσκησης και ενδεχομένως με κάποια φάρμακα. Ωστόσο, καθώς το σώμα σας χάνει βαθμιαία την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη, θα χρειαστεί τελικά η επιπλέον λήψη ινσουλίνης.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν από τον καθορισμό του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης του ΛΑΔΕ. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για εσάς. Όπως συμβαίνει με κάθε τύπο διαβήτη, θα χρειαστείτε στενή παρακολούθηση για να ελαχιστοποιήσετε την πρόοδο του διαβήτη σας και τις πιθανές επιπλοκές.