Παρόλο που δεν υπάρχει ειδική δίαιτα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ορισμένες δίαιτες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κάποιων ασθενών. Οι δίαιτες που βοηθούν περισσότερο έχουν:
- Λίγα κορεσμένα λιπαρά
- Πολλά ακόρεστα λιπαρά, ιδίως κάποια ιχθυέλαια (συνιστάται 1,5 gr την εβδομάδα)
- Μεγάλη δόση βιταμίνης C
Η χορτοφαγική δίαιτα βοηθά
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, η χορτοφαγική δίαιτα βοηθά, ενώ αντίθετα τα άτομα που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας έχουν ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα να προσβληθούν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πριν ξεκινήσουν αυστηρή δίαιτα, οι ασθενείς πρέπει να μιλήσουν με γιατρό ή διαιτολόγο, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα μειονεκτήματα δεν υπερτερούν των πλεονεκτημάτων.
Τροφικές δυσανεξίες και ρευματοειδής αρθρίτιδα
Μερικοί ασθενείς ίσως θεωρήσουν ότι κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο τους πειράζει, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Εάν κάποιος ασθενής πιστεύει ότι έχει δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, πρέπει να το αφαιρέσει από το διαιτολόγιό του για 3-4 εβδομάδες και στη συνέχεια να το εντάξει ξανά. Οι ασθενείς που έχουν δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, παθαίνουν κρίση ρευματοειδούς αρθρίτιδας μέσα σε μερικές ημέρες.
Συστήνεται οι ασθενείς να διατηρούν χαμηλό βάρος σώματος, ώστε να μειώνεται η καταπόνηση των αρθρώσεων.
33 τροφές που μειώνουν τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Μια μεγάλη ανασκόπηση σε επιμέρους έρευνες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, απαριθμεί εκείνες τις τροφές που έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μακροπρόθεσμα.
Οι ερευνητές εστίασαν τα ευρήματά τους σε 33 τροφές, που, αποδεδειγμένα, μειώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτοί οι ερευνητές επέλεξαν αυστηρά εκείνες τις τροφές που αποδείχτηκαν επιστημονικά ότι έχουν μακροχρόνια οφέλη.
Ολόκληροι σπόροι, όσπρια, φρούτα και μπαχαρικά
Οι συγγραφείς απαριθμούν τις τροφές, ομαδοποιώντας τες σε οκτώ κατηγορίες:
- φρούτα
- δημητριακά
- όσπρια
- δημητριακά ολικής αλέσεως
- μπαχαρικά
- βότανα
- έλαια
- “διάφορα”
Τα φρούτα περιλαμβάνουν:
- δαμάσκηνα
- γκρέιπφρουτ
- σταφύλια
- βατόμουρα βακκίνια
- μπανάνες
- ρόδια
- μάνγκο
- ροδάκινα
- μήλα
Τα δημητριακά περιλαμβάνουν:
- ολόκληρο πλιγούρι βρώμης
- ψωμί ολικής αλέσεως
- ολόκληρο ρύζι (μαζί με τον φλοιό του, όπως π.χ. το καστανό ρύζι)
Οι ολόκληροι σπόροι περιλαμβάνουν:
- καλαμπόκι
- σίκαλη
- κριθάρι
- σιτάρι
- σόργος (είναι γένος αγγειόσπερμων μονοκότυλων φυτών της οικογένειας Graminae που ανήκει στην ομάδα των σιτηρών)
- Σπόρος canary (καναβούρι)
Επίσης:
- Μπαχαρικά (κουρκούμη, τζίντζερ)
- ελαιόλαδο
- ιχθυέλαιο
- πράσινο τσάι
- γιαούρτι
Αυτά μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των κυτοκινών. Αυτές οι ουσίες εκκρίνονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορούν, επίσης, να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις τοξίνες.
Τι λένε οι ερευνητές
Η τακτική κατανάλωση συγκεκριμένων διαιτητικών ινών, λαχανικών, φρούτων και μπαχαρικών, καθώς και η εξάλειψη των συστατικών που προκαλούν φλεγμονή και βλάβες μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ενσωμάτωση προβιοτικών στη διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει την εξέλιξη και τα συμπτώματα.
Ωστόσο, οι συγγραφείς προειδοποιούν επίσης τους ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα ενάντια στην ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή τους σε υπερβολικό βαθμό ή/και χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Τι να αποφεύγετε στην διατροφή σας αν έχετε αρθρίτιδα
Οι διατροφολόγοι περιγράφουν τις πιο σημαντικές τροφές που οφείλουν να αποφεύγουν οι πάσχοντες από αρθρίτιδα:
Κόκκινο κρέας. Τα κόκκινα κρέατα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος ωμέγα-6, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες στο σώμα και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Μια μικρή ποσότητα καλής ποιότητας κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι ευεργετική, παρέχοντας καλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών, όπως ο σίδηρος. Ωστόσο, τα άτομα με αρθρίτιδα μπορεί να επωφεληθούν αν περιοριστούν σε 1-2 μερίδες την εβδομάδα.
Τηγανητές τροφές. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανισμένα τρόφιμα, ειδικά αυτά που τηγανίζονται σε φυτικά έλαια.
Καφές. Ο καφές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της οξύτητας του αίματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε φλεγμονή. Επιλέξτε καλύτερα πράσινο τσάι και τσάι από βότανα.
Αναψυκτικά και γλυκά. Όπως ο καφές, έτσι και τα ανθρακούχα ποτά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα του αίματος, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή. Πρέπει να αποφεύγετε, επίσης, τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς μπορεί να είναι πολύ όξινος.
Σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, μπορεί να είναι μια κοινή αιτία στην φλεγμονή, καθώς συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αντιδρά υπερβολικά σε κάποια ουσία που περιέχεται σε τρόφιμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επιδείνωση του πόνου των αρθρώσεων και μπορεί να είναι ένας μεγάλος μπελάς για εκείνους με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Και οι δυσανεξίες στις γαλακτοκομικές τροφές (ειδικά αυτές που προέρχονται από το αγελαδινό γάλα) μπορούν να είναι αίτια για επιδείνωση του πόνου από αρθρίτιδα.
Ορισμένα λαχανικά. Κάποια λαχανικά μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή για ορισμένα άτομα με αρθρίτιδα. Τέτοια είναι οι ντομάτες, οι λευκές πατάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές.