Σε σχέση με την τελευταία έκθεση για τη χολέρα στις 11 Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι η παγκόσμια κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω με τέσσερις νέες χώρες να αναφέρουν κρούσματα. Συνολικά, 24 χώρες έχουν αναφέρει περιστατικά έως τις 20 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2023, τα περιστατικά χολέρας έχουν εξαπλωθεί περαιτέρω στη νοτιοανατολική Αφρική. Οι εκτεταμένες εστίες στο Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη παραμένουν ενεργές και ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης μετά την επίδραση του κυκλώνα είναι πολύ ανησυχητικός. Πρόσθετα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Τανζανία, τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια από την αρχή του έτους. Επίσης, το Μάρτιο, το νότιο Σουδάν ανέφερε νέο ξέσπασμα στην περιοχή.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Ειδική μνεία αξίζει να γίνει για τα περιστατικά χολέρας στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 18 Μαρτίου 2023, έχουν αναφερεθεί στην περιοχή 57.947 ύποπτα κρούσματα χολέρας, 578 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 23 θάνατοι. Τα μισά (48%) όλων των ύποπτων κρουσμάτων αναφέρθηκαν από δύο περιφέρειες Harim και Idleb. Οι αναφορές μειώθηκαν απότομα στις αρχές Φεβρουαρίου και στη συνέχεια αυξήθηκαν σταθερά. Αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα διακοπής της επιτήρησης μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Σωρευτικά, το 44,7 % όλων των ύποπτων κρουσμάτων είναι μεταξύ 0 και 4 ετών. Το ποσοστό θετικότητας ήταν χαμηλότερο την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με την αρχή του ξεσπάσματος στην περιοχή.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η συνολική ικανότητα ανταπόκρισης στα πολλαπλά και ταυτόχρονα κρούσματα χολέρας στον κόσμο συνεχίζει να είναι τεταμένη λόγω της παγκόσμιας έλλειψης πόρων, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων του στοματικού εμβολίου κατά της χολέρας. Επίσης, λόγω του εξουθενωμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που αντιμετωπίζει πολλαπλές εστίες ασθενειών και άλλα επείγοντα περιστατικά υγείας ταυτόχρονα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χολέρα, ωστόσο, μπορεί να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μεταξύ άλλων, απαιτούνται ισχυρά συστήματα επιτήρησης της δημόσιας Υγείας. Επίσης, απαιτείται επένδυση στο νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή ώστε να διακοπεί ο φαύλος κύκλος από έξαρση σε έξαρση. Η στοχευμένη προσέγγιση στα hotspots χολέρας και η ανάπτυξη πολιτικών και εθνικών σχεδίων για τη χολέρα θα έχουν αποτέλεσμα. “Η φτώχεια, οι συγκρούσεις και οι καταστροφές συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη χολέρα, η οποία τώρα έχει υπερφορτιστεί από την κλιματική αλλαγή. Το μέλλον παρουσιάζει πολλαπλές προκλήσεις, αλλά τουλάχιστον για τη χολέρα, έχουμε την απάντηση: πρόσβαση σε ασφαλές νερό, αποχέτευση και υγιεινή στα hotspots της χολέρας. Επείγουσες, στοχευμένες επενδύσεις θα μας φέρουν εκεί”, σημειώνει ο ΠΟΥ.