Σε δηλώσεις του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέρει πως ο ασθενής σε κάθε περίπτωση θα είναι ωφελημένος.
«Από τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ωφεληθούν όλοι οι ασθενείς. Πρώτα, θα ωφεληθεί αυτός που δεν μπορεί ή που δεν θέλει να πληρώσει καθώς θα αδειάζει η ουρά μπροστά του απ’ όσους πηγαίνουν στα απογευματινά χειρουργεία, αλλά θα ωφεληθεί και αυτός που θέλει να χειρουργηθεί νωρίτερα και είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι πολύ λιγότερο απ’ ό,τι αν πήγαινε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Αρα, κερδίζει και ο ένας και ο άλλος», σημειώνει.
Ερωτήματα
Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω θα πρέπει να υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε αρκετούς προβληματισμούς. Οπως π.χ. στο πώς δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ο Ελληνας φορολογούμενος, αλλά και στο πώς θα αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση στο ΕΣΥ για να λειτουργήσουν σωστά τα απογευματινά ιατρεία.
Ο υπουργός κ. Γεωργιάδης αναγνωρίζει τις δυσκολίες, όμως, ταυτόχρονα, εκφράζει τη βεβαιότητα πως τελικά το εγχείρημα θα λειτουργήσει.
«Κατανοώ ότι οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταρρύθμιση στο σύστημα Υγείας φέρνει και τον αντίστοιχο προβληματισμό. Με τα απογευματινά ιατρεία έγινε η ίδια φασαρία και μας κατηγορούσαν και τότε ότι πάμε να ξεπουλήσουμε το ΕΣΥ. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, τα απογευματινά ιατρεία λειτουργούν κανονικά, και μάλιστα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην αποσυμφόρηση των ιατρικών ραντεβού. Με την ίδια λογική, θα λειτουργήσουν και τα απογευματινά χειρουργεία», αναφέρει.
Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης. Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έλαβαν «πράσινο φως» να προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου.
Το επόμενο διάστημα, μένει να προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις επιμέρους ζητήματα, όπως οι αμοιβές του προσωπικού, αλλά και το κόστος που θα επιβαρύνει τον ασφαλισμένο.
Πριν από αυτό, όμως, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο «νόμος Γκάγκα», που δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να παράγουν και ιδιωτικό έργο για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Ο συγκεκριμένος νόμος φιλοδοξεί να κάνει ξανά «ελκυστικό» το ΕΣΥ, ώστε να στελεχωθεί ικανοποιητικά η απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.
Απαράβατος κανόνας είναι, σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, να μη λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία εις βάρος των πρωινών.
«Σήμερα τα χειρουργεία του ΕΣΥ δουλεύουν μέχρι τις 15.00, εκτός αν έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό. Κι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει στο ακέραιο», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο υπουργός Υγείας και συνεχίζει: «Ωστόσο, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες, θα υπάρχει και η δυνατότητα εάν θέλει μία κλινική να μπορεί να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή βέβαια. Ταυτόχρονα, με τα απογευματινά χειρουργεία δίνουμε και κίνητρο στους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και στο νοσηλευτικό προσωπικό, να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και να εξαλείψουμε το γνωστό “φακελάκι”», αναφέρει.
ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Αρχή -μάλλον- από τον «Ευαγγελισμό»
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε κάποια λίγα νοσοκομεία στην Αττική, ενώ προς το παρόν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αποκλείονται, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης αναισθησιολόγων στη Βόρεια Ελλάδα. Ενα από τα πρώτα νοσοκομεία που προκρίνονται να μπουν σε πειραματική λειτουργία φαίνεται να είναι το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Υποστηρικτικά αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά και η ηλεκτρονική Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, η οποία αυτήν τη στιγμή αριθμεί περισσότερα από 90.000 χειρουργεία σε εκκρεμότητα.
Στην πλήρη εξέλιξη του θεσμού, η ηλεκτρονική λίστα θα περιέχει όλη την πραγματική εικόνα (real time) των πρωινών και απογευματινών επεμβάσεων και με αυτόν τον τρόπο θα ασκείται καλύτερος έλεγχος.
Η Επιτροπή Χειρουργείων, που έχει δημιουργηθεί πλέον στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα καθορίζει τον αριθμό των επεμβάσεων που θα διενεργούνται καθημερινά και τις βάρδιες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ώστε αυτές να είναι κυλιόμενες (rotation) και να αποφεύγεται η εργασιακή κόπωση.
Στην πιλοτική φάση, τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν με απλές επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής (χολοκυστεκτομές, λιθοτριψίες κ.λπ.), οι οποίες δεν απαιτούν πολυήμερη νοσηλεία.
ΤΑ 3 «ΑΓΚΑΘΙΑ»
1 ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Στο επίκεντρο του προβληματισμού της κυβέρνησης μπαίνει η επιβάρυνση των πολιτών με ένα κόστος που αυτήν την εποχή δεν είναι ευκαταφρόνητο, καθώς συνυπάρχει και η ακρίβεια στα αγαθά.
Ετσι, εξετάζονται αυτήν τη στιγμή δύο σενάρια για την κοστολόγηση των υπηρεσιών στα απογευματινά χειρουργεία:
- Κοστολόγηση με βάση το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) και την εξέλιξή του σε DRGs.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα εφαρμοστεί περίπου το μοντέλο αποζημίωσης του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές αποζημιώνονται με βάση το τιμολόγιο του ημερήσιου νοσηλίου (ΚΕΝ), δηλαδή, με το 70% του κόστους της επέμβασης να το καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ και το 30% ο πολίτης (με αποκλίσεις προς τα πάνω στη χρέωση του πολίτη, ανάλογα με το κοστολόγιο της εκάστοτε ιδιωτικής κλινικής). Σε αυτήν την περίπτωση, αναζητούνται τρόποι ώστε το 70% του κόστους της επέμβασης, το οποίο καταβάλλει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, να αυξηθεί περαιτέρω, με σκοπό να μειωθεί η χρέωση του ασθενούς.
- Δωρεάν για τον πολίτη το κόστος της επέμβασης και χρέωσή του μόνο με την αμοιβή του γιατρού.
Πρόκειται για μια παλαιότερη εκδοχή, κατά την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα νοσήλια των απογευματινών χειρουργείων και οι πολίτες θα καταβάλλουν μόνο την αμοιβή του γιατρού.
Οι καλές αμοιβές των γιατρών, όμως, που θα προσελκύσουν ξανά το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, αναμένεται να επιφέρουν αυξημένη επιβάρυνση για τον πολίτη, γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας αναμένεται να καθορίσει πλαφόν στις αμοιβές των γιατρών, ώστε αυτές να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
2 ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Μία άλλη «σπαζοκεφαλιά» για τους αρμοδίους είναι οι αμοιβές του προσωπικού. Και συγκεκριμένα, εάν η αμοιβή του γιατρού θα πρέπει να περιλαμβάνει και την αμοιβή του νοσηλευτικού και του βοηθητικού προσωπικού χειρουργείου.
Σε αυτήν την εκδοχή, οι δύο νοσηλευτές χειρουργείου αναμένεται να αμείβονται με ποσοστό επί της αμοιβής του χειρουργού και ο νοσηλευτής του αναισθησιολογικού από την αμοιβή του αναισθησιολόγου. Υπολείπονται δε και οι αμοιβές των καθαριστριών και των τραυματιοφορέων.
3 ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ενα ακόμη σημαντικό θέμα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι αυτό της ανεπάρκειας ικανοποιητικού αριθμού κλινών για τη μετεγχειρητική νοσηλεία των ασθενών που θα υποβάλλονται σε επέμβαση.
Ετσι, στην πιλοτική αυτή πρώτη φάση, νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν πληρότητα, όπως π.χ. το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς» και το «Αττικόν», φαίνεται να αποκλείονται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ): «Θα βοηθήσουν τους μη έχοντες»
Σε δηλώσεις του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της «διαΝΕΟσις», επισημαίνει πως τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να διαδραματίσουν τον ίδιο καθοριστικό ρόλο στο ΕΣΥ με τα απογευματινά ιατρεία που φέτος συμπληρώνουν 22 χρόνια ζωής.
Ενα επιτυχημένο εγχείρημα, όπως αναφέρει, καθώς «εξυπηρετήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, μειώθηκε η πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων και αυξήθηκαν τα έσοδα στο ΕΣΥ».
Προσθέτει δε πως το μέτρο αναμένεται, τελικά, να διευκολύνει, κυρίως, τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες: «Οι μη έχοντες, που δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το επιπλέον 30% το απόγευμα, θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα το πρωί απ’ ό,τι εξυπηρετούνται τώρα», λέει.
«Φακελάκια»
Οσον αφορά στο εάν οι νόμιμες αμοιβές στα απογευματινά χειρουργεία θα εξαλείψουν τα «φακελάκια», δεν είναι, όπως λέει, καθόλου αισιόδοξος. «Τα “φακελάκια” δεν θα εξαλειφθούν και αυτό είναι σίγουρο. Και δεν θα εξαλειφθούν όσο υπάρχουν όλες οι άλλες παθογένειες του συστήματος. Ισως, όμως, περιοριστούν. Ο πολίτης, αντί να δίνει το “φακελάκι” “κάτω από το τραπέζι” για να μπορεί να έχει μια μεταχείριση πιο άμεση από τον γιατρό του, τώρα θα το κάνει με πολύ μικρότερο κόστος γι’ αυτόν και νόμιμα με τα οφέλη που είπαμε για τη λειτουργία του συστήματος και του νοσοκομείου», αναφέρει.
Καταλήγει δε λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη του Προϋπολογισμού και να δοθούν περισσότερα χρήματα στο ΕΣΥ και τις αμοιβές των γιατρών, ώστε να εξαλειφθεί οριστικά το φαινόμενο με τα «φακελάκια».