Γενική αίματος
Πολύ σημαντική εξέταση, αφού παρέχει πολύτιμες διαγνωστικές πληροφορίες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, είναι δε, από τις συχνότερα ζητούμενες και διενεργούμενες εξετάσεις.
Η γενική αίματος είναι η εργαστηριακή εξέταση που δίνει πληροφορίες για 3 κύριους τύπους κυττάρων στο αίμα. Τα κύτταρα αυτά είναι τα εξής:
- Ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα του σώματος.
- Λευκά αιμοσφαίρια. Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού μας και αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις. Υπάρχουν 5 κύρια είδη λευκών αιμοσφαιρίων: ουδετερόφιλα ή πολυμορφοπύρηνα, λεμφοκύτταρα, μονοπύρηνα, βασεόφιλα και ηωσινόφιλα. Κάθε είδος λευκών αιμοσφαιρίων έχει διαφορετική δράση.
- Αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι τμήματα κυττάρων, όχι ολόκληρα κύτταρα. Τα αιμοπετάλια βοηθάνε να σχηματισθεί ο θρόμβος (να πήξει το αίμα) ώστε να σταματήσει η αιμορραγία έπειτα από κάποιον τραυματισμό.
Η γενική αίματος μετράει αυτά τα 3 είδη κυττάρων στο αίμα και ανάλογα με το αν είναι ανεβασμένα, φυσιολογικά ή χαμηλά, βγαίνουν διάφορα συμπεράσματα για τον ασθενή.
Τι άλλο μετράμε με τη γενική αίματος; Με τη γενική αίματος μετράμε επίσης:
- Πόσο χώρο καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα μας, δηλαδή τον αιματοκρίτη.
- Πόση «αιμοσφαιρίνη» υπάρχει στο αίμα. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στο αίμα.
- Πληροφορίες για το μέγεθος και το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- Πληροφορίες για το μέγεθος των αιμοπεταλίων, δηλαδή αν είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το φυσιολογικό.
- Πληροφορίες για το είδος και το ποσοστό των διαφορετικών 5 ειδών των λευκών αιμοσφαιρίων και αν έχουν κανονικό σχήμα ή όχι.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σε μια γενική αίματος; Το εργαστήριο, όπου θα κάνετε τη γενική αίματος, θα σας δώσει το εύρος των φυσιολογικών τιμών δίπλα από τις τιμές που μετρήθηκαν στο δείγμα σας.
Πότε πρέπει να κάνω γενική αίματος; Η γενική αίματος είναι αιματολογική εξέταση ρουτίνας. Κάθε άνθρωπος που υποβάλλεται σε τακτικό τσεκάπ οφείλει να κάνει γενική αίματος. Αλλα συμπτώματα που δικαιολογούν τη γενική αίματος είναι τα ακόλουθα:
- Κόπωση, ζάλη, αδυναμία, καταβολή.
- Συχνή αιμορραγία από δέρμα, μύτη ή ούλα.
- Μελανιές (μώλωπες).
- Θρομβώσεις (π.χ. να πήζει το αίμα στις φλέβες).
- Λοιμώξεις.
Τι δείχνει η γενική αίματος; Η γενική αίματος δείχνει αν υπάρχει κάτι από τα παρακάτω:
- Αναιμία. Είναι ο χαμηλός αιματοκρίτης, δηλαδή υπάρχουν λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια.
- Πολυκυτταραιμία. Η πολυκυτταραιμία σημαίνει πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια, δηλαδή υψηλός αιματοκρίτης (σημ.: το κάπνισμα ανεβάζει τον αιματοκρίτη).
- Λοίμωξη. Στις λοιμώξεις βρίσκουμε αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια.
- Αιμορραγία ή θρομβώσεις. Ελέγχουμε τα αιμοπετάλια, αν είναι λίγα ή πολλά, οπότε προδιαθέτουν σε αιμορραγίες ή θρομβώσεις, αντίστοιχα (διαταραχή της πήξης του αίματος).
- Μειωμένη ανοσία του οργανισμού. Οταν ο οργανισμός εξασθενεί και πέφτει η ανοσία, τότε τα λευκά αιμοσφαίρια μειώνονται.
- Καταστάσεις που επηρεάζουν τον μυελό των οστών. Ο μυελός των οστών είναι ο χώρος στο εσωτερικό των οστών όπου κατασκευάζονται και τα 3 είδη κυττάρων του αίματος.
Βιοχημικές εξετάσεις αίματος
Οι βιοχημικές εξετάσεις είναι εξετάσεις αίματος και βιολογικών υγρών που ανιχνεύουν δυσλειτουργίες συμπαγών οργάνων και μεταβολικές διαταραχές τους. Χρησιμοποιούν βιοχημικές μεθόδους για να προσδιορίσουν οργανικές και ανόργανες ουσίες, όπως χοληστερίνη, τριγλυκερίδια ή ουρία.
Τι δείχνουν οι βιοχημικές εξετάσεις; Οι βιοχημικές εξετάσεις δείχνουν την έλλειψη ή την υπερβολική αύξηση μίας ουσίας στο αίμα του εξεταζόμενου. Μπορούν να αποκαλύψουν παθήσεις ή προβλήματα στη λειτουργία κάποιων οργάνων.
Μεταπνευμονοϊός: Καθησυχαστικός ο καθηγητής Παρασκευής - Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί
Για παράδειγμα, η αύξηση του σακχάρου μπορεί να αποκαλύψει έναν αρχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, ενώ οι υψηλές τιμές ουρίας και κρεατινίνης ίσως συνδέονται με πρόβλημα στα νεφρά.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων είναι ενδείξεις, τις οποίες αξιολογεί ο θεράπων ιατρός.
Τι βιοχημικές αναλύσεις περιλαμβάνει ένα ετήσιο check-up; Ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό του εξεταζόμενου, ένα ετήσιο check-up μπορεί να περιλαμβάνει τη μέτρηση των παρακάτω βιοχημικών παραγόντων:
- Σάκχαρο
- Ουρία
- Κρεατινίνη
- Ουρικό οξύ
- Χοληστερίνη ολική
- Τριγλυκερίδια
- Χοληστερίνη HDL
- Χοληστερίνη LDL
- Αθηρωματικό δείκτη
- Τρανσαμινάση SGOT
- Τρανσαμινάση SGPT
- Αλκαλική φωσφατάση (ALP)
- γ-Γλουταμυλοτρανσφεράση (γ-GT)
- Κινάση κρεατίνης (CPK)
- Ολική χολερυθρίνη (TBIL)
- Σίδηρο (Fe)
- Φερριτίνη
- Ασβέστιο (Ca)
- Νάτριο (Na)
- Κάλιο (K)
- Μαγνήσιο (Mg)
*Από το ένθετο EY ZHN μετά τα 50 που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις σήμερα
Γιορτινά εσώρουχα που θα λατρέψουν όλες οι γυναίκες
«HOTΕΛ EΛVIRA»: Έρχεται νέα κωμική σειρά στο MEGA – Ποιοι πρωταγωνιστούν
Λένα Δροσάκη: Έχει ένα από τα ωραιότερα σαλόνια της σόουμπιζ
Βασιλόπιτα στο air fryer – Η ώρα της δοκιμής
Survivor: Η ώρα του μεγάλου τελικού – Τι θα δούμε απόψε