Υλικά – βασιλόπιτα στο air fryer
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
215 γρ. βούτυρο (αγελάδος)
190 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. ζάχαρη
60 γρ. γάλα (πλήρες)
3 τμχ. αυγά (μεσαία)
1 γρ. μαστίχα
6 γρ. μαχλέπι
¾ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (από ένα πορτοκάλι)
2 τμχ. βανιλίνες (ή εκχύλισμα βανίλιας)
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρζ. αλάτι
Διαδικασία
Ρίχνουμε στον κάδο του πολυμηχανήματος ή του μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για 3 λεπτά στο δυνατό.
Κλείνουμε το μίξερ, και μαζεύουμε με μια σπάτουλα το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, τη μαστίχα, 2 κουταλιές από το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, το μαχλέπι και τις βανιλίνες. Χτυπάμε να γίνουν όλα σκόνη. Ρίχνουμε το μείγμα του μπλέντερ στον κάδο μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε στο χαμηλό.
Όσο δουλεύει το μίξερ στο χαμηλό, ρίχνουμε ένα αυγό τη φορά μέχρι να απορροφηθεί το καθένα με τη σειρά του στο μείγμα μας.
Βγάζουμε τον κάδο και ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι, αφού πρώτα έχουμε ανακατέψει καλά μεταξύ τους το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Τα αναδεύουμε απαλά με μια σπάτουλα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για πολύ λίγη ώρα.
Παίρνουμε μια φόρμα κέικ που να χωράει άνετα στον κάδο του air fryer. Πρέπει να περνάει πολύ άνετα ο αέρας από τα πλαϊνά της φόρμας.
Τη βουτυρώνουμε καλά και βάζουμε κομμένη λαδόκολλα στο μέγεθος του πάτου αλλά και σε λωρίδες για τα πλαϊνά. Για μεγαλύτερη σιγουριά βουτυρο-αλευρώνουμε και τη λαδόκολλα.
Αν φυσικά έχουμε φόρμα με αποσπώμενο πάτο στις κατάλληλες διαστάσεις απλά βουτυρο-αλευρώνουμε και ρίχνουμε το μείγμα κατευθείαν.
Ρίχνουμε το μείγμα μας και το ισιώνουμε όσο μπορούμε με ένα κουτάλι ή τη σπάτουλα και βάζουμε και το φλουρί μας αν θέλουμε.
Τυλίγουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο (να πιάσει και από κάτω για να μην το πάρει ο αέρα του air fryer) και ψήνουμε. Ανεβάζουμε στους 200 °C από τους 160 που έχει και αφήνουμε για 30 λεπτά.
Μετά από τα 30 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Όταν θέλουμε να δούμε αν έχει γίνει η βασιλόπιτα απλά τρυπάμε με ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι αν όχι συνεχίζουμε για ακόμα λίγα λεπτά το ψήσιμο. Αν δεν έχει ψηθεί μέσα και έχει πάρει πολύ εξωτερικό χρώμα για να μην καεί τη σκεπάζουμε πάλι με αλουμινόχαρτο.
Ξέρετε τι είναι τα σουγάνια; Βρήκαμε την καλύτερη συνταγή που θα λατρέψετε
Tips
Αν έχετε σκεύος από σιλικόνη ή ακόμα καλύτερα τα αλουμινένια μια χρήσης, σίγουρα ο χρόνος ψησίματος θα είναι πολύ καλύτερος. Απλά να θυμάστε ότι οι ποσότητες της συνταγής είναι για συγκεκριμένες διαστάσεις σκεύους.
Σε μηχανήματα χωρίς διπλή αντίσταση, πρέπει η φόρμα να μην πατάει στον πάτο του κάδου ώστε να μπορεί να περνάει από κάτω ο αέρας, τη βάζουμε πάνω σε μία σχάρα.
*Από το www.airfrying.gr
Ειδήσεις σήμερα
Survivor: Η ώρα του μεγάλου τελικού – Τι θα δούμε απόψε
ANT1: Η δύσκολη εξίσωση με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Ζέτα Μακρυπούλια
Τηλεθέαση: Η μεγάλη έκπληξη στη βραδινή ζώνη – Ποια σειρά τούς «βγήκε» στη στροφή