Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 850.000 περιπτώσεις ανθρώπων στις ΗΠΑ που υποβλήθηκαν την περίοδο 2015-2020 σε καρδιοχειρουργική επέμβαση υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού bypass, της αποκατάστασης ανευρύσματος αορτής και της αποκατάστασης μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας. Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν παρόμοιο ποσοστό επιπλοκών έπειτα από την επέμβαση, περίπου 15%.
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες πέθαναν από αυτές τις επιπλοκές σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό: Στο 10,7% των περιπτώσεων, έναντι 8,6% για τους άνδρες ασθενείς. Η εξήγηση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία όταν χειρουργούνται και έχουν περισσότερες συννοσηρότητες από ό,τι οι άνδρες. Οι γυναίκες έχουν, επίσης, μικρότερη ανατομία και μικρότερο μέγεθος αγγείων, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τη χειρουργική επέμβαση τεχνικά πιο δύσκολη. Εξάλλου, για χρόνια οι γυναίκες υποεκπροσωπούνταν στην ιατρική έρευνα.
Οι πιο συχνές επιπλοκές και σε άνδρες και σε γυναίκες ήταν η νεφρική ανεπάρκεια, η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Η ποιότητα του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, δεν επηρέασε την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά στην αποτυχία διάσωσης.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ασθενείς είχαν χαμηλότερο ποσοστό δεύτερης επέμβασης, λίγες ημέρες μετά την πρώτη, και αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι οι επιπλοκές τους δεν αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα.