Γράφει η Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Στην Ελλάδα, υπάρχει μια … κινητικότητα με τους πολίτες περισσότερο να ρωτάνε, παρά να αγοράζουν, στα φαρμακεία εάν πρέπει να αγοράσουν τα χάπια ιωδίου και εάν προστατεύουν από ραδιενέργεια. Στο ίδιο ερώτημα απαντά στο eleftherostypos.gr ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές. Εν ολίγοις, όπως ο ίδιος λέει δε χρησιμεύουν τόσο όσο πιστεύεται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενέχουν ακόμη και κίνδυνο για την υγεία.
Και εξηγεί: “Η ραδιενέργεια δεν έχει αντίμετρο. Εάν γίνει έκλυση θα μολυνθεί το περιβάλλον και ο άνθρωπος. Μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα υγείας – και θάνατο – στον άνθρωπο, όπως καρκίνους, να κάψει ιστούς, υπογονιμότητα. Ενα από τα πολλαπλά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τη ραδιενέργεια είναι και ο καρκίνος του θυρεοειδούς”.
Ο θυρεοειδής χρειάζεται το ιώδιο για δύο βασικές ορμόνες που τον ρυθμίζουν. Το ιώδιο λαμβάνεται από το αλάτι και άλλες τροφές, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Δαγρές, εάν μολυνθεί η τροφική αλυσίδα από τη ραδιενέργεια τότε θα μεταφερθεί στον θυρεοειδή, μολύνοντάς τον. “Εάν, λοιπόν, κάποιος λάβει τα χάπια ιωδίου δεσμεύει την ποσότητα ιωδίου που χρειάζεται και δεν έχει χώρο να πάρει το μολυσμένο ιώδιο. Ετσι, θεωρητικά σώζεται”, σημειώνει, αλλά προσθέτει:
“Ωστόσο, σκευάσματα με ικανές ποσότητες ιωδίου ώστε να προλάβει κάποιος τον θυρεοειδή του δεν υπάρχουν στην αγορά. Συνήθως τέτοια χάπια είναι κρατημένα από τα κράτη σε περίπτωση ανάγκης να δοθούν στο στράτευμα. Δεν είναι διαθέσιμα στον κάθε πολίτη”.
Στην αγορά συνήθως κυκλοφορούν κάποια συμπληρώματα διατροφής που δεν εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες ιωδίου και κάποια σκευάσματα γνωστά ως “φύκια” που χρησιμοποιούνται συνήθως για το μεταβολισμό και το αδυνάτισμα. Τέτοια σκευάσματα δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα καθώς δεν έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση, συνεπώς δεν διατίθενται σε μεγάλες ποσότητες. Πάντως, δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή, για αυτό και σε άλλες χώρες έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Ο κ. Δαγρές θέτει ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα, το να έχει κανείς ένα πρόβλημα στον θυρεοειδή και να βλάψει την υγεία του λαμβάνοντας τα δισκία ιωδίου, καθώς μπορεί να απορρυθμιστεί η λειτουργία του αδένα.
“Προς το παρόν στην Ελλάδα είναι μεικτές οι αντιδράσεις από αυτά που συζητώ με τους συναδέλφους μου. Πολλοί ρωτάνε τι είναι τα χάπια ιωδίου και εάν όντως προστατεύουν, πιο λίγοι αγοράζουν”, σημειώνει ο φαρμακοποιός.
ΠΦΣ: Δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τέτοια σκευάσματα
Ανακοίνωση επί του ίδιου θέματος εξέδωσε πριν από λίγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ενημερώνοντας ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.
“Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.
Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Ανδραβίδα: Το σκοτεινό παρελθόν του κτήνους – Σήμερα πάει στον ανακριτή
- Προέχει η ασφάλεια των ομογενών και η υποδοχή χιλιάδων προσφύγων
- Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2022 – Τι είναι και πως ξεκίνησε
- Είστε λάθος, κυρία Μαρία Ζαχάροβα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr