Η δίαιτα για τον διαβήτη είναι πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, συνώνυμη με αυτό που γενικά ονομάζουμε υγιεινή διατροφή.
Οι ενδεδειγμένες ποσότητες υδατάνθρακα
Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα αυτά, οι υδατάνθρακες όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείονται από τη δίαιτα αυτή, αλλά αντίθετα πρέπει να αποτελούν το 50% των προσλαμβανομένων θερμίδων.
Πηγές υδατανθράκων στη διατροφή μας είναι πέρα από τα αμυλώδη τρόφιμα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι.
Συγκεκριμένα, οι ενήλικες με διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών ανά ημέρα, επιλέγοντας κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά όπως ημίπαχα ή άπαχα γιαούρτια και γάλα.
Το γιαούρτι στη δίαιτα του διαβήτη
Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, κάτι που το καθιστά απαραίτητη και αναντικατάστατη τροφή που είναι σημαντικό να καταναλώνεται συχνά ή ακόμα και καθημερινά.
Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ικανοποιητικές για τον άνθρωπο αναλογίες γι’ αυτό και έχουν μεγάλη βιολογική αξία), βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και βέβαια ασβεστίου. Οσον αφορά τους υδατάνθρακες, που απασχολούν κυρίως ένα διαβητικό άτομο, η λακτόζη είναι ο μόνος υδατάνθρακας που υπάρχει στο γιαούρτι.
Η λακτόζη, όπως και όλοι οι άλλοι υδατάνθρακες, χρησιμεύει στον οργανισμό ως πηγή ενέργειας, ενώ για να απορροφηθεί πρέπει να διασπαστεί σε γλυκόζη και γαλακτόζη, που επίσης δίνει γλυκόζη.
Συγκρίνοντας το γιαούρτι με άλλες τροφές
Το κάθε κεσεδάκι γιαούρτι δίνει 12 γραμμάρια υδατανθράκων, μέσα από τα ζάχαρα που περιέχει, καθώς και 8 γραμμάρια πρωτεϊνών. Το πλήρως αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει μόλις 38 θερμίδες περίπου που δείχνει πόσο υπερτερεί έναντι των 80 θερμίδων, που περιέχει ένα αβγό, των 100 θερμίδων μιας πατάτας βραστής, των 230 μιας μερίδας κοτόπουλου ψητού, των 126 από τα 100 γραμμάρια τόνου σε νερό ή τέλος των 80 θερμίδων ενός μέτριου φρούτου. Το σκέτο γιαούρτι και το γάλα έχουν την ίδια υψηλή θρεπτική αξία και την ίδια ποσότητα θερμίδων αλλά το γιαούρτι δίνει μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού. Αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος, διευκολύνει την πέψη.
Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για τους διαβητικούς ασθενείς
Από διαιτητικής πλευράς το γιαούρτι είναι σημαντικό στη δίαιτα ενός ατόμου με διαβήτη, δεδομένου ότι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, σε σύγκριση με άλλες τροφές, καθώς και σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και ιωδίου, βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και Β12.
Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού στα στοιχεία αυτά εξαρτάται από την ποιότητα του γάλακτος, από την επεξεργασία που έχει υποστεί, την περιεκτικότητα σε λίπος (πλήρες, ημίπαχο ή άπαχο) και από τις συνθήκες συντήρησής του.
Πώς εντάσσεται το γιαούρτι στη δίαιτα;
Κύρια σύσταση στη δίαιτα για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι τα μικρά και τακτικά γεύματα. Ετσι, αυτό που συστήνεται στους διαβητικούς είναι να κάνουν τουλάχιστον 3 μεγάλα και κύρια γεύματα και να έχουν ενδιάμεσα μικρά σνακ.
Ενα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό γεύμα (σνακ) το απόγευμα ή ακόμα και το πρωί στη δουλειά όταν το κύριο γεύμα απέχει χρονικά από το πρωινό. Μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα ελαφρύ δείπνο, όταν αυτό ακολουθεί σχετικά μεγάλο και υψηλό σε θερμίδες γεύμα που συντέλεσε σε υψηλά επίπεδα ζαχάρου όλο το απόγευμα.
Τέλος, την ώρα πριν από τον ύπνο ένα γιαούρτι χωρίς λιπαρά μπορεί να αποτρέψει τυχόν νυκτερινές υπογλυκαιμίες, κυρίως σε άτομα που είναι ινσουλινοεξαρτώμενα και παρουσιάζουν συχνά υπογλυκαιμικές κρίσεις, όταν τα ζάχαρά τους πριν από τον ύπνο είναι σχετικά χαμηλά.
Λίγες θερμίδες, καλύτερος έλεγχος βάρους και γλυκόζης
Επιπρόσθετα, το γιαούρτι μπορεί να υποκαταστήσει άλλες τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα (αφρόγαλα) που έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο. Με αυτό τον τρόπο το γιαούρτι μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο.
Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που τα παγωτά γίνονται πιο δημοφιλή, καλή εναλλακτική λύση για ένα άτομο με διαβήτη είναι, πέρα από το ζελέ χωρίς ζάχαρη με κομμάτια φρέσκων φρούτων, ένα γιαούρτι με 0% ζάχαρη και χαμηλά λιπαρά, το οποίο θα βάλουμε για λίγο στην κατάψυξη ή ακόμα και ένα επιδόρπιο που θα περιέχει τα δύο παραπάνω, δηλαδή ζελέ χωρίς ζάχαρη και γιαούρτι χτυπημένα μαζί, ώστε να δώσουν ένα δροσερό επιδόρπιο.
Από το ένθετο «Διαβήτης» που κυκλοφορεί μαζί με την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής