Γράφουν οι:
Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Metropolitan Hospital
Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General
Είναι πια κοινός τόπος ότι η διατροφή μας μπορεί να γίνει «εργαλείο», αν όχι «όπλο», που εφόσον χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου, μπορεί να μας χαρίσει περισσότερες και καλύτερες μέρες ζωής. Κατά πόσο όμως αυτή η γενική ευεργετική δράση της διατροφής μας μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο που λειτουργεί ένα φάρμακο, είναι ένα ερώτημα που αφορά περισσότερο τις πεποιθήσεις κάθε ατόμου, ανεξάρτητα, πολλές φορές, από τα πορίσματα της επιστήμης. Εκείνο για το οποίο μπορεί να μας μιλήσει η επιστήμη είναι ένα γενικό διατροφικό πλαίσιο που δεν θεραπεύει, αλλά συνεισφέρει στη θεραπεία.
Υπάρχουν τροφές με «ανοσία» στον κορονοϊό;
Οσο η ανησυχία για την πανδημία Covid-19 αυξάνεται, πολλοί αναζητούν διατροφικούς τρόπους να προφυλαχθούν ή και να αντιμετωπίσουν μια πιθανή έκθεση σε αυτόν τον κορονοϊό.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο μαγικό τρόφιμο που μας προστατεύει από τους ιούς, αλλά η επιλογή μιας σωστής διατροφής είναι σημαντική για να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό, με στόχο να είμαστε πιο ισχυροί στην αντιμετώπιση μιας πιθανής λοίμωξης.
Κάποια βασικά στοιχεία που οφείλουμε να προσέχουμε να μην λείπουν από τη διατροφή μας είναι τα εξής:
Βιταμίνη C
Είναι ένας φυσικός ενισχυτής του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι. Πίνοντας ένα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι ή ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό λεμονιού μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα.
Βιταμίνη D
Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι ο έλεγχος των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει μια λοίμωξη του αναπνευστικού.
Αυτές είναι οι 9 καινοτόμες θεραπείες του 2024 που δίνουν ελπίδες σε ασθενείς
Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός μας χρειάζεται επαρκή βιταμίνη D για να παραγάγει τις αντιμικροβιακές πρωτεΐνες που αντιμετωπίζουν ιούς και βακτήρια.
Βασική πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος (που μετατρέπει την προβιταμίνη D της επιδερμίδας σε βιταμίνη D) αλλά και κάποια τρόφιμα όπως ο σολομός, ο τόνος, το αυγό, τα μανιτάρια και το γάλα.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α βοηθάει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρώντας τη φυσική άμυνα του σώματος. Σπουδαίες πηγές βιταμίνης Α είναι τρόφιμα όπως το σπανάκι, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες.
Προβιοτικά
Η λήψη προβιοτικών είναι πολύτιμη για την αποκατάσταση των επιπέδων των υγιών βακτηρίων στο σώμα μας, τα οποία μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Μια πολύ καλή πηγή προβιοτικών είναι το κεφίρ.
Ενυδάτωση
Είναι σημαντικό να πίνουμε 6-8 ποτήρια υγρών κάθε μέρα. Ενα ζεστό πράσινο τσάι θα μας ενυδατώσει, θα μας ζεστάνει, αλλά και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες.
Αποφυγή αλκοολούχων ποτών
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει μια σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, άνθρωποι που πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών είναι πιο ευάλωτοι σε αναπνευστικές λοιμώξεις και έχουν πολύ χαμηλότερο ρυθμό ταχύτητας ανάρρωσης.
Βότανα και τροφές με θεραπευτικές ιδιότητες
Υπάρχουν κάποια βότανα και τροφές που μπορεί να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα μιας πιθανής λοίμωξης, όπως είναι τα αφεψήματα μέντας και ευκαλύπτου, το έλαιο ρίγανης, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ, το σκόρδο, η πρόπολη και ο ζωμός κρέατος, χωρίς, ωστόσο, αυτή η δράση να έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Δεν κάνει, όμως, κακό να συμπεριλάβουμε κάποια από αυτά στο διαιτολόγιό μας.
Βασικές συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού
• Τρώτε περισσότερα εσπεριδοειδή και πίνετε τουλάχιστον 2 χυμούς ημερησίως για τη βιταμίνη C και τα βιοφλανοειδή που περιέχουν.
• Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως σπανάκι, Garbanzo φασόλια, σπόροι κολοκύθας, αμύγδαλα και σαρδέλες.
• Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, όπως οστρακοείδη, ολικής αλέσεως δημητριακά και καρύδια Βραζιλίας.
• Αυξήστε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, όπως μουρουνέλαιο, σαρδέλες, κρόκοι αυγών, λιπαρά ψάρια.
• Τρώτε παπάγια (συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους σπόρους της) και φρέσκο ανανά. Οι τροφές αυτές είναι καλές πηγές πρωτεολυτικών ενζύμων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή πέψη των τροφίμων και την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
• Πίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό, χυμούς λαχανικών, «πράσινα ποτά» από φυλλώδη χόρτα όπως λάχανο, σπανάκι, παντζάρια και καρότα, και τσάι από βότανα. Στον πονόλαιμο βοηθούν τα ζεστά ροφήματα με μέλι.
• Η κοτόσουπα με μανέστρα περιέχει ήπια αντιβιοτικά και αποσυμφορητικές ιδιότητες (σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες έρευνες, καθώς και το Journal of Medicine της Νέας Αγγλίας).
• Τρώτε λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.
• Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης.
• Αυξήστε την κατανάλωση σε σκόρδο και κρεμμύδι, καθώς αποτελούν φυσικά αντιβιοτικά και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσθέστε ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας. Προσθέστε στις σαλάτες σας αγουρέλαιο και ελιές.
• Πικάντικες τροφές θα σας καθαρίσουν το ιγμόρειο, τη μύτη και τους πνεύμονές σας.
• Πλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά σας.