Τα τελευταία 24ωρα όμως πληθαίνουν τα περιστατικά θανάτων βρεφών και παιδιών σε όλο τον κόσμο, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς που παρακολουθούν τα δεδομένα, καθώς τα γνωστά στοιχεία δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων παιδιών δεν είχε παρουσιάσει βαριά συμπτώματα.
Ενα βρέφος στο Σικάγο αποτελεί τον πρώτο θάνατο παιδιού κάτω του ενός έτους στις ΗΠΑ που σχετίζεται με τον κορονοϊό και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου. Θύμα αντίστοιχης ηλικίας είχε αναφερθεί προηγουμένως στην Κίνα, το οποίο όμως έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Στο Λονδίνο, οι γιατροί του νοσοκομείου «Kings College» ανακοίνωσαν το θάνατο ενός 13χρονου αγοριού που είχε διαγνωστεί με την Covid-19.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας 14χρονος απεβίωσε σε νοσοκομείο της Πορτογαλίας. Οπως έκαναν γνωστό οι γιατροί, ο θάνατός του οφείλεται στον κορονοϊό, δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα, έπασχε όμως από ψωρίαση, που κάνει ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα. Η 16χρονη Ζουλί από τη Γαλλία έκανε τρία τεστ διάγνωσης, εκ των οποίων τα δύο ήταν αρνητικά. Ωστόσο, ο επίμονος βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή την οδήγησαν στη ΜΕΘ νοσοκομείου στο Παρίσι. Λίγες ώρες αργότερα η 16χρονη κατέληξε, χωρίς να έχει υποκείμενο νόσημα.
Δεν υπήρχαν, τουλάχιστον μέχρι χθες, ανήλικοι σε σοβαρή κατάσταση, που να κινδυνεύει η ζωή τους, στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα νεότερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, περνούν ήπια τη λοίμωξη με Covid-19, ωστόσο πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις και δεν αποκλείεται νεότερος ή παιδί να νοσήσει βαριά. Στη χώρα μας, τα παιδιά με κορονοϊό που χρειάζονται νοσηλεία εισάγονται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού», που έχουν οριστεί ως νοσηλευτικά ιδρύματα αναφοράς. Σημειώνεται ότι βάσει μελετών τα παιδιά λειτουργούν ως «πηγές» έντονης μετάδοσης του κορονοϊού, παρόλο που τα ίδια δεν νοσούν βαριά.
Ερευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Nature» επιβεβαιώνει τα αρχικά συμπεράσματα -ότι ο ιός πλήττει σοβαρά τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους- ωστόσο οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς για ποιους λόγους τα παιδιά δείχνουν να είναι πιο ανθεκτικά στην Covid-19. Οπως συμπεραίνεται, από τα 745 παιδιά που είχαν στενή επαφή με διαγνωσμένο ασθενή ή είχαν μέλη της οικογένειας με συμπτώματα, μόλις δέκα νόσησαν, κανένα δεν είχε συμπτώματα και κανένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
Ο κορονοϊός ταξιδεύει μέχρι και 8 μέτρα
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας που ίσως εξηγούν και τη μεγάλη μεταδοτικότητα του Sars-CoV-19. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Λίντια Μουρουίμπα, που έχει μελετήσει τη δυναμική του βήχα και του φτερνίσματος, προειδοποιεί ότι ο ιός μπορεί να «ταξιδέψει» ακόμη και οχτώ μέτρα (!) και να παραμείνει στον αέρα επί ώρες. Σε συνέντευξή της στο «USA Today» υποστηρίζει πως οι οδηγίες που δόθηκαν για κοινωνική αποστασιοποίηση 1,5-2 μέτρα για να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον Covid-19 είναι ανεπαρκείς και βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα της δεκαετίας του 1930. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της έρευνάς της.
Στο μικροσκόπιο 1.000 κάτοικοι της «γερμανικής Ουχάν»
Mελέτη σε πραγματικές συνθήκες και εκτός εργαστηρίου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επιστήμονες στην πόλη Χάινσμπεργκ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στη χειρότερα πληττόμενη περιοχή της Γερμανίας. Εχει χαρακτηριστεί ως «γερμανική Ουχάν», καθώς έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι, 34 στο σύνολό τους, περισσότερα από 1.300 κρούσματα, ενώ 550 έχουν ήδη αναρρώσει.
Η Χάινσμπεργκ θα αποτελέσει ένα πραγματικό επιστημονικό δείγμα μελέτης για τους ειδικούς, αφού οι 1.000 κάτοικοι θα παρακολουθούνται ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης στον κορονοϊό, με βάση τη διασπορά του. Τις επόμενες εβδομάδες, η περιοχή θα χρησιμοποιηθεί από κορυφαίους λοιμωξιολόγους και 40 φοιτητές ιατρικής ως εργαστήριο μελέτης του κορονοϊού. Η έρευνα με τον τίτλο «Θύλακας μελέτης της Covid-19» θα παρακολουθήσει τους πολίτες, οι οποίοι έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνολικού γερμανικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Χέντρικ Στρικ, οι ερευνητές θα συγκεντρώσουν πληροφορίες και πρακτικές λύσεις για το πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια και πώς μπορούμε να συγκρατήσουμε περαιτέρω την εξάπλωσή της, χωρίς να «παγώσουν» οι ζωές μας για πολλά χρόνια. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν σαν οδηγός χειρισμού της νόσου Covid-19 στη Γερμανία, τόνισε ο καθηγητής Στρικ, ενώ μπορεί να υπάρξει συνεργασία και άλλων χωρών.
Στο σύστημα που θα ακολουθήσουν οι επιστήμονες θα επιλέξουν 500 νοικοκυριά, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς που θα μελετήσουν τη διασπορά του κορονοϊού. Θα παρακολουθούν την καθημερινότητά τους για να καταλάβουν πώς μεταδίδεται ο ιός από τα παιδιά στους ενήλικες, πώς μεταδίδεται μέσα στις οικογένειες. «Αν βρούμε τρόπους να προλάβουμε τη μετάδοση μέσω του περιβάλλοντός μας θα είναι σημαντικό γιατί θα μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα χωρίς μέτρα, αλλά βάσει μερικών οδηγιών», σημείωσε ο Στρικ.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, αν και θα συνεχιστεί η έρευνα για πολλές εβδομάδες, ίσως μήνες ή ακόμη και χρόνια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου