Τη στιγμή που το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας εκτιμάται μεγάλο, όπως αποτυπώθηκε στη μεγάλη έκθεση «Balkannabis», που διοργανώθηκε το περασμένο τριήμερο στην Αθήνα, οι ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα και δυσκολία να έχουν πρόσβαση σε σκευάσματα από κάνναβη.
Την καταγγελία αυτή έκανε στον Ελεύθερο Τύπο η πρόεδρος του συλλόγου «Μαμάδες για την Κάνναβη» (ΜΑΜΑΚΑ), Jackie Poitras. Η ίδια ένωσε εκατοντάδες μαμάδες και οικογένειες των οποίων τα παιδιά έχουν προβλήματα υγείας στα οποία χρησιμεύει η φαρμακευτική κάνναβη. Η αιτία ίδρυσης του Συλλόγου πριν από ένα χρόνο ήταν η κόρη της, ένα 17χρονο κορίτσι που είναι άτομο με αναπηρία και πάσχει από φαρμακοανθεκτική επιληψία. «Σκεφτείτε έπαιρνε 17 φάρμακα, δεν βλέπαμε βελτίωση. Είδα ένα ντοκιμαντέρ στο CNN για ένα κορίτσι από το Κολοράντο, το οποίο έκανε περισσότερες από 300 επιληπτικές κρίσεις την εβδομάδα. Οι γονείς της έμαθαν για την κανναβιδιόλη, τη δοκίμασαν και το κορίτσι έκανε κρίση ξανά μετά από μία εβδομάδα».
Ετσι η κ. Poitras, που μένει στην Ελλάδα μόνιμα εδώ και πολλά χρόνια, δοκίμασε πόσιμο λάδι κάνναβης και στην κόρη της. «Το παίρνει τέσσερα χρόνια. Δεν έχει σταματήσει προφανώς να κάνει επιληπτικές κρίσεις, δεν μιλάμε για ίαση, ωστόσο έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα της ζωής της. Της λέω “δώσε μου το πόδι σου να σου βάλω το παπούτσι” και μου δίνει το πόδι. Η επικοινωνία της και το περπάτημά της έχουν βελτιωθεί πολύ», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το λάδι λαμβάνεται με την αποδοχή από το νευρολόγο που παρακολουθεί τη 17χρονη, στην οποία έχουν αφαιρεθεί ήδη δύο αντιεπιληπτικά φάρμακα από την καθημερινή αγωγή της.
Πώς όμως είχε πρόσβαση στο λάδι κάνναβης; «Μέσα από δίκτυα ασθενών καταφέρναμε να βρούμε από το εξωτερικό το φάρμακό μας. Τώρα και με τη βούλα του κράτους μπορούμε, μέσω ΕΟΦ, να τα παίρνουμε από το εξωτερικό, μέχρι να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.
Ωστόσο, παρότι είναι ένα καλό βήμα όλο αυτό που έκανε το υπουργείο Υγείας έχει πέσει σε προβλήματα. Ο ΕΟΦ είναι οργανισμός φαρμάκων και δεν είναι φαρμακευτικές οι εταιρίες που παράγουν λάδι κάνναβης ή συμπληρώματα.
Ακόμη και στην περίπτωση μιας μόνο φαρμακευτικής εταιρίας που παράγει σκεύασμα κάνναβης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ο ΕΟΦ δεν έχει καταφέρει ακόμη να προχωρήσει τη διαδικασία. Είναι περίεργες οι διαδικασίες. Και συσσωρεύονται αιτήματα ασθενών που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί», εξηγεί η κ. Poitras.
Κάνναβη superfood
Για ένα άκρως προσοδοφόρο τομέα μιλούν άνθρωποι του χώρου των επιχειρήσεων αναφορικά με τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα. Η έκθεση «Balkannabis», που διοργανώθηκε από την Παρασκευή μέχρι και χθες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, συγκέντρωσε πληθώρα κόσμου που ενδιαφέρθηκε για τα προϊόντα που παράγονται από κάνναβη.
«Ο κόσμος έχει περιέργεια. Δεν σκέφτεται πλέον την κάνναβη ως κάτι φοβερό και τρομερό», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, ιδρυτής της «Kannabio», της πρώτης ελληνικής εταιρίας καλλιέργειας και επεξεργασίας βιολογικής κάνναβης και ένας εκ των διοργανωτών της έκθεσης. Οπως αναφέρει ο ίδιος, η κάνναβη θεωρείται superfood καθώς θεωρείται πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, είναι αντιοξειδωτική και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.
Η Kannabio είναι παραγωγικός συνεταιρισμός βιολογικής κάνναβης και διαθέτει 60 στρέμματα στον Βόλο και άλλα 100 στρέμματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, από το Κιλκίς μέχρι την Τιθορέα. Σε σχέση με το νόμο που επιτρέπει την καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, αναφέρει: «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα φέρει ανάπτυξη. Ωστόσο, το πλαίσιο είναι ακόμη ασαφές στους επιχειρηματίες.
Οπως και να έχει, δεν πρόκειται για κάτι που απευθύνεται σε αγρότες, αλλά σε φαρμακοβιομηχάνους, καθώς εκείνοι είναι αυτοί που θα υποστηρίξουν τέτοιες μονάδες και θα τις αναπτύξουν».
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]