Δεν είναι τυχαίο πως όταν ρωτήσαμε τη Μαρία Φουντά, Head of Marketing της Google για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ποιο θα επέλεγε ως το σημαντικότερο ορόσημο σε αυτή την πορεία, εκείνη επέλεξε το doodle που σχεδίασε ένα 10χρονο αγόρι. Το σχέδιο του Ελληνα μαθητή είχε κερδίσει το 2013 τον παγκόσμιο διαγωνισμό Doodle 4 Google.
«Ολα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει συνεργασίες και προγράμματα που άγγιξαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αλλά αυτό είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου», λέει στον «Ε.Τ.»: «Θυμάμαι ακόμα την ιστορία του Αστέριου, όπως μου τη διηγήθηκε. Ηταν εκείνος και ο παππούς του στην Πιερία, ψάρευαν και γύρω πετούσαν οι γλάροι. Είχε δώσει και ονόματα στους γλάρους και εξηγούσε πως για εκείνον Ελλάδα σημαίνει θάλασσα, ήλιος, σημαία. Τον συνάντησα δέκα χρόνια μετά, στην εκδήλωσή μας για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα και συγκινήθηκα πάρα πολύ. Τώρα σπουδάζει μηχανικός και, το κυριότερο, ζωγραφίζει ακόμα!».
Η Μαρία Φουντά είναι ιδρύτρια του Grow Greek Tourism Online, μιας πρωτοβουλίας που βοήθησε χιλιάδες εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού να αποκτήσουν δωρεάν ψηφιακές δεξιότητες. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που αναπτύχθηκε το πρόγραμμα, το οποίο τώρα επεκτάθηκε στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες. Μετά ήρθε το Grow Greece with Google και πλέον έχουν εκπαιδευτεί και υποστηριχθεί πάνω από 275 χιλιάδες άτομα και επιχειρήσεις.
«Και συνεχίζουμε! Θυμάμαι το 2020, όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός, σκεφτόμασταν με την ομάδα μου πώς αλλιώς να ενδυναμώσουμε άτομα και επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή. Τότε διάβασα τυχαία την ιστορία δύο νέων ανθρώπων από αγροτικές οικογένειες, της Κορίνας και του Κυριάκου που ήθελαν να φτιάξουν μια εφαρμογή που να συνδέει τους αγρότες με άτομα που αναζητούν εργασία. Η Κορίνα εξηγούσε ότι είχε παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις της Google για ψηφιακές δεξιότητες και για προγραμματισμό σε εφαρμογές android. Σχεδίασε λοιπόν μόνη της την εφαρμογή αυτή. Επικοινώνησα μαζί τους, είδα τη δουλειά τους και πραγματικά, είναι ανεπανάληπτο το συναίσθημα να βλέπεις το αποτύπωμα της προσπάθειάς σου στις ζωές των ανθρώπων».
Η Μαρία Φουντά εργάζεται στην Google 17 χρόνια, τα 13 από αυτά στην Ελλάδα. Εχει ζήσει λοιπόν από μέσα όλους τους σταθμούς αυτής της πορείας. «Το ταξίδι δεν σταματάει ποτέ. Συνεχίζουμε διαρκώς να μαθαίνουμε και να κάνουμε ξεχωριστά πράγματα», λέει.
Η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη πάντως είναι πλέον η νέα μας καθημερινότητα…
Ναι, έχουν γίνει τεράστιες ανακαλύψεις αν και η ΤΝ χρόνια τώρα τροφοδοτεί τα βασικά προϊόντα της Google, όπως το Google maps ή το Google translate. Κάποτε η αναζήτηση γινόταν στους υπολογιστές μας. Είκοσι πέντε χρόνια μετά η ΤΝ αναβαθμίζει αυτές τις δυνατότητες. Μπορείς για παράδειγμα με την κάμερα του κινητού σου μέσω του google lens να αναζητήσεις τα πάντα και να κάνεις πολλαπλή αναζήτηση με κείμενο και φωτογραφίες.
Το 2022, η Google ανακοίνωσε τα σχέδια για τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα, ένα έργο που μέχρι το 2030 θα συνεισφέρει 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 19.400 νέες θέσεις εργασίας.
Ναι, είναι μια τεράστια διαδικασία σε εξέλιξη. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και είναι κάτι για το οποίο ανυπομονούμε. Δείχνει ότι η Google πιστεύει στην Ελλάδα, πιστεύει στους ανθρώπους της και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Πρόσφατα ανακοινώσατε την υποστήριξη του ICLEI Europe με 1 εκατομμύριο ευρώ. Τι ακριβώς είναι;
Αφορά την προώθηση περιβαλλοντικών και κλιματικών δράσεων σε ελληνικές πόλεις Επενδύουμε στον βιώσιμο μετασχηματισμό και γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα και για την ελληνική κυβέρνηση. Εχει βγει ήδη η ανοικτή πρόσκληση, είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και αφορά έργα που επικεντρώνονται στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αφορά πόλεις-μέλη του EU Mission for Climate Neutral and Smart Cities όπως η Αθηνα, η Βάρη, η Χαλκίδα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη κ.λπ. Ανυπομονούμε να δούμε τις ιδέες και τις προτάσεις που θα έρθουν.
Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: Μπορούν να συμβαδίσουν Τεχνητή Νοημοσύνη και ηθική;
Οπως κάθε τεχνολογία έτσι και η ΤΝ δεν είναι από μόνη της καλή ή κακή. Ολα εξαρτώνται από τη χρήση της. Η Google χρησιμοποιεί την ΤΝ για να βοηθήσει τις κοινωνίες σε θέματα υγείας, όπως είναι η πρόληψη του καρκίνου και η παρακολούθηση της προγεννητικής υγείας, ή σε θέματα φυσικών καταστροφών. Η πλατφόρμα flood hub για παράδειγμα είναι πρόγραμμα για την πρόληψη των πλημμυρών. Μπορεί βεβαίως η ΤΝ να χρησιμοποιηθεί και κακόβουλα. Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και η συνεργασία έχει ύψιστη σημασία. Πώς δηλαδή συνεργαζόμαστε ως εταιρία με τις κυβερνήσεις, οι οποίες θα πρέπει με τη σειρά τους να παρουσιάσουν κανονισμούς που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση της ΤΝ και θα μετριάσουν τους κινδύνους. Στην Google έχουμε ρυθμιστικές αρχές έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Πριν από λίγες εβδομάδες η Μαρία Φουντά κέρδισε το βραβείο Manager of the Year. Τι σκέφτηκε; «Μα πόσο τυχερή είμαι που δουλεύω με μια ομάδα που μπορώ να βασίζομαι πάνω της για να δημιουργούμε καινούργια πράγματα μαζί. Αυτό ισχύει και για τη χώρα. Εχουμε δουλέψει με υπουργεία, με ΜΚΟ, με οργανισμούς και ειλικρινά πιστεύω ότι τα πάντα είναι ομάδα. Αν με ρωτάτε λοιπόν, πώς θα αξιοποιήσουμε την ΤΝ ώστε να κάνουμε ακόμα καλύτερα πράγματα, η απάντηση είναι θα το κάνουμε μαζί».
Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό στην ΤΝ;
Στην Google εργάζονται Ελληνες σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά θα πω, τον Γιάννη Aσαελ που είναι μέρος της ομάδας Google Deepmind. Μία από τις εφαρμογές που έχει δουλέψει είναι το Ithaca Project, το πρώτο νευρωνικό δίκτυο ΤΝ που έχει κατασκευαστεί για την αποκατάσταση κειμένων και τη γεωγραφική και τη χρονολογική απόδοση αρχαιοελληνικών επιγραφών. Νομίζω ότι σαν Ελληνες κάνουμε πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα.
Οι 7 τρόποι για… Τεχνητή Νοημοσύνη
- Πρόβλεψη πλημμυρών και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.
Εμφανίζει πληροφορίες πρόβλεψης τόσο στη Μηχανή Αναζήτησης όσο και στους χάρτες και στέλνει ειδοποιήσεις σε κινητές συσκευές για να ειδοποιήσει ανθρώπους που κινδυνεύουν. Παράλληλα, το FloodHub διαθέτει λεπτομερείς χάρτες πλημμυρών, ώστε οι άνθρωποι να ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν στην περιοχή τους.
- Ανίχνευση ορίων πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο
Με τη χρησιμοποίηση δορυφορικών εικόνων δημιουργούνται μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορούν να ανιχνεύσουν τα όρια των πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο και εμφανίζουν την ακριβή τοποθεσία τους στη Μηχανή Αναζήτησης και στους χάρτες.
- Παρακολούθηση της προγεννητικής υγείας
Συνεργασία της Google με το Northwestern Medicine για την ανάπτυξη και δοκιμή μοντέλων ΤΝ που θα επιτρέπουν σε στοιχειωδώς εκπαιδευμένους χειριστές υπερήχων σε υποβαθμισμένα περιβάλλοντα να εντοπίζουν με ακρίβεια πιθανά προβλήματα και κινδύνους, σε σχέση π.χ. με τη θέση του εμβρύου.
- Καταπολέμηση των προσβολών των καλλιεργειών από παράσιτα
Σε συνεργασία με την InstaDeep και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών για την καλύτερη ανίχνευση των εστιών ακριδών στην Αφρική.
- Βοηθώντας στην αντιμετώπιση των πληθυσμιακών αλλαγών και στην ανθρωπιστική ανταπόκριση μέσω των κτιρίων
Το Open Buildings είναι ένα πρόγραμμα για σύνολα δεδομένων ανοικτής πρόσβασης που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για την ερμηνεία δορυφορικών εικόνων, σχεδιασμένο για τον εντοπισμό των θέσεων και της γεωμετρίας των κτιρίων.
- Ανίχνευση γενετικών παραλλαγών που προκαλούν ασθένειες
Χάρη σε μια συνεργασία με την PacBio, οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνολογία DeepConsensus για τον γρήγορο και ακριβή εντοπισμό γενετικών παραλλαγών που προκαλούν ασθένειες. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκαλύψουν σοβαρές γενετικές συνθήκες, όπως αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.
- Βοηθώντας άτομα με μη κανονική ομιλία να συνδεθούν και να γίνουν κατανοητά
Το Project Relate είναι μια εφαρμογή Android που βασίζεται σε έρευνα Τεχνητής Νοημοσύνης και βοηθά τα άτομα με μη κανονική ομιλία να επικοινωνούν ευκολότερα με τους άλλους. Μπορεί να μεταγράψει την ομιλία σε κείμενο, να χρησιμοποιήσει μια συνθετική φωνή για να επαναλάβει ό,τι έχει ειπωθεί ή να επικοινωνήσει απευθείας με το Google Assistant του ομιλητή.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Χιόνια στην Πάρνηθα – Διεκόπη η κυκλοφορία – Πως θα κινηθεί η κακοκαιρία
Πυροβολισμοί στο Γκάζι: Εξιτήριο για τον 34χρονο Δημήτρη μετά από 36 ημέρες – Επιστρέφει στα Μάλια
Κλειστά σχολεία: Ποια δεν θα ανοίξουν λόγω της κακοκαιρίας [συνεχής ενημέρωση]
Φακελάκια αυτή η γάγγραινα: «Γρηγορόσημο» έως 2000 για χειρουργείο
Κιβωτός του Κόσμου: Ζητούν πίσω τις δωρεές…
Survivor-spoiler: Αυτοί μπαίνουν στο ριάλιτι και φέρνουν τα πάνω-κάτω [εικόνες και βίντεο]