Δανοί και Σουηδοί ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, διαπιστώνοντας πως είναι σε θέση να μαντέψει με ακρίβεια τις πολιτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου, σκανάροντας και αναλύοντας την εμφάνισή του.
Στόχος της μελέτης «ήταν να αποδείξει την απειλή που συνιστά για την ιδιωτική ζωή του ατόμου η διασταύρωση τεχνικών βαθιάς μάθησης και οι άμεσα διαθέσιμες φωτογραφίες» του, όπως εξηγούν οι ερευνητές στη δημοσίευση που έκαναν στο ιατρικό περιοδικό Nature.
Στην μελέτη τους, οι επιστήμονες πήραν 3.233 δημόσια διαθέσιμες φωτογραφίες πολιτικών υποψηφίων και τις περιέκοψαν, ώστε να φαίνεται μόνο το πρόσωπο του κάθε ατόμου. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές, ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων και τους κατηγοριοποίησαν ως λιγότερο ή περισσότερο όμορφους, στηριζόμενοι σε μία μεγάλη βάση δεδομένων. Τα ίδια δεδομένα βοήθησαν στην πρόβλεψη των πολιτικών πεποιθήσεων του κάθε εικονιζόμενου.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η προηγμένη τεχνολογία προέβλεψε με ακρίβεια τις πολιτικές απόψεις σε ποσοστό 61%.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η τεχνητή νοημοσύνη βρήκε, επίσης, ότι οι συντηρητικοί υποψήφιοι ήταν ως επί το πλείστον πιο χαμογελαστοί από τους προοδευτικούς, ενώ οι φιλελεύθεροι υποψήφιοι εμφανίζονταν πιο ουδέτεροι. Συγκεκριμένα, μάλιστα, οι γυναίκες που είχαν μία έκφραση «απάθειας και περιφρόνησης», προέρχονταν κυρίως από τον αριστερό χώρο, σύμφωνα με το A.I.
Η τεχνητή νοημοσύνη βρήκε πως σε γενικές γραμμές, οι συντηρητικές υποψήφιες θεωρούνταν πιο ελκυστικοί, με βάση προηγούμενα δεδομένα. Στην περίπτωση των ανδρών, ωστόσο, συνέβαινε το αντίθετο, καθώς οι αριστεροί υποψήφιοι αξιολογούνταν ως πιο αρρενωποί και ωραίοι.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Βusiness Ιnsider», οι προκαταλήψεις σχετικά με την ομορφιά και το φύλο που χρησιμοποιούνται συχνά στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI), μπορούν να ενισχύσουν τα στερεότυπα και να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, επηρεάζοντας, για παράδειγμα, τις προσλήψεις στον χώρο εργασίας. Εξάλλου, όπως τόνισαν οι ερευνητές, «Οι φωτογραφίες προσώπων είναι συνήθως διαθέσιμες σε πιθανούς εργοδότες και όσοι έχουν λόγο σε αποφάσεις πρόσληψης, δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν διακρίσεις βάσει ιδεολογίας».
Ειδήσεις σήμερα
Τιτανικός: Ακούστηκαν ήχοι από το υποβρύχιο – Μάχη με τον χρόνο στα βάθη του Ατλαντικού
Μπαράκ Ομπάμα: Στην Αθήνα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ – Αναλυτικά το πρόγραμμά του
Νέα Υόρκη: Τραγωδία με 4 νεκρούς από φωτιά σε κατάστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων [Βίντεο]