Η Google δήλωσε ότι θα ξεκινήσει την ανάπτυξη του εργαλείου στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδιάζει να το επεκτείνει σε περισσότερες χώρες και γλώσσες στο μέλλον.
Η είδηση έρχεται καθώς η Google, η Microsoft, το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανταγωνίζονται στην ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά μετά την τεράστια επιτυχία του ChatGPT.
Την περασμένη εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε εργαλεία όπως το Gmail, τα Google Sheets και τα Google Docs. Λίγο αργότερα, η Microsoft ανακοίνωσε μια παρόμοια αναβάθμιση στα αντίστοιχα δικά της εργαλεία.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Ωστόσο, η πρώτη παρουσίαση του Bard τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέληξε σε φιάσκο, αφού μία λάθος απάντηση που έδωσε, κόστισε στην μητρική εταιρεία, την Alphabet, 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως και το ChatGPT, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη Νοεμβρίου από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, το Bard βασίζεται σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο. Αυτού του είδους τα μοντέλα εκπαιδεύονται σε τεράστιους όγκους δεδομένων στο διαδίκτυο, προκειμένου να παράγουν απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών. Η τεράστια επιτυχία του ChatGPT φέρεται να ώθησε τη διοίκηση της Google να δημιουργήσει άμεσα το «αντίπαλο δέος» του.
Ωστόσο, το λάθος του Bard ανέδειξε την πρόκληση που αντιμετωπίζουν η Google και άλλες εταιρείες με την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα βασικά τους προϊόντα. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν να παρουσιάσουν ένα σωρό προβλήματα, όπως η διαιώνιση προκαταλήψεων και η αναπαραγωγή ανακριβών πληροφοριών. Τη Δευτέρα (20/3), το ChatGPT προέβη σε ένα μεγάλο «τεχνικό σφάλμα», όταν διέρρευσε σε ορισμένους χρήστες τις συνομιλίες που είχε με άλλους, παλαιότερους.
Η Google αναγνώρισε στην ανάρτησή της ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης «δεν είναι αλάνθαστα». Η εταιρεία δήλωσε ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα σχόλια των χρηστών για να βελτιώσει τα συστήματά της και να προσθέτει νέες δικλείδες ασφαλείας, όπως το ανώτατο όριο του αριθμού των ερωτημάτων που μπορούν να τεθούν σε έναν διάλογο, ώστε να κρατήσει τις αλληλεπιδράσεις χρήσιμες και εντός θέματος.
Την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI κυκλοφόρησε το GPT-4, την έκδοση επόμενης γενιάς της τεχνολογίας που τροφοδοτεί το ChatGPT και το νέο πρόγραμμα περιήγησης Bing της Microsoft, με παρόμοιες διασφαλίσεις. Την πρώτη ημέρα μετά την αποκάλυψή του, το GPT-4 εξέπληξε πολλούς χρήστες στις πρώτες δοκιμές και σε ένα demo της εταιρείας με την ικανότητά του να συντάσσει αγωγές, να περνάει εξετάσεις και να δημιουργεί λειτουργικούς ιστότοπους από ένα χειροποίητο σκίτσο.