Η μονάδα ανύψωσης («ascender»), η οποία μεταφέρει δείγματα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της διαστημικής αποστολής Chang’e 6 «υψώθηκε από το έδαφος» της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης, επίτευγμα «άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία της σεληνιακής εξερεύνησης», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
The ascender of China’s Chang’e-6 probe lifted off from lunar surface on Tuesday morning, carrying samples collected from the moon’s far side, an unprecedented feat in human lunar exploration history.
The ascender has entered a preset orbit around the moon, said the China… pic.twitter.com/aaQdT2jn9w
— China News 中国新闻网 (@Echinanews) June 4, 2024
Το Chang’e 6 προσεληνώθηκε την Κυριακή στην πελώρια λεκάνη του Νότιου Πόλου – Άιτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς κρατήρες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα, στην αθέατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, εξήγησε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο την κινεζική υπηρεσία διαστήματος.
Η αποστολή, προβλεπόμενης διάρκειας 53 ημερών, άρχισε την 3η Μαΐου, με σκοπό κυρίως να συγκεντρωθούν δείγματα από την πλευρά της Σελήνης η οποία σπανίως εξερευνάται. Το όχημα για τον σκοπό αυτό ήταν εφοδιασμένο με τρυπάνι, για να συλλεχθούν δείγματα από το σεληνιακό υπέδαφος, καθώς και ρομποτικό χέρι, για να ληφθούν δείγματα από την επιφάνεια.
First spacecraft taking off from the Moon’s far side goes to Chang’e-6 https://t.co/l2sX4Bfsus pic.twitter.com/Duel3j32Ep
— China ‘N Asia Spaceflight ️ (@CNSpaceflight) June 4, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ21/11/2024|21:43Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
Αφού συγκεντρώθηκαν τα δείγματα, ξεδιπλώθηκε και τοποθετήθηκε «εθνική σημαία» της Κίνας «στην αθέατη πλευρά της Σελήνης για πρώτη φορά», πρόσθεσε το Νέα Κίνα.
After collecting lunar samples from the far side, Chang’e-6’s ascender fired it’s 3000N engine at 23:38UTC on June 3rd. 6 minutes later, it entered 15*180km lunar orbit. With 4 more orbital maneuvers, it will climb to 210km lunar orbit to rendezvous with the returner. https://t.co/UccIAghpQG pic.twitter.com/WF00aUPgxV
— China ‘N Asia Spaceflight ️ (@CNSpaceflight) June 4, 2024
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης —αποκαλείται έτσι επειδή είναι αθέατη από τη Γη, όχι επειδή δεν φθάνουν σε αυτήν ακτίνες του Ήλιου— είναι πολλά υποσχόμενη όσον αφορά την έρευνα, καθώς οι κρατήρες εκεί δεν έχουν καλυφθεί τόσο από αρχαίες ροές λάβας όσο αυτές της πλευράς που είναι πιο κοντινή και ορατή.
Here it is. Footage of Chang’e-6 on the Moon’s far side https://t.co/bTYcU4yRBk pic.twitter.com/yt1gokb59B
— China ‘N Asia Spaceflight ️ (@CNSpaceflight) June 4, 2024
Τα δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού εκτιμάται πως θα βοηθήσουν να κατανοηθεί καλύτερα πώς σχηματίστηκε ο φυσικός δορυφόρος της Γης.