Περίπου 12 χρόνια μετά, οι ειδικοί κατάφεραν να αποκαλύψουν τα λείψανα του δεινοσαύρου, ξύνοντας προσεκτικά τα πετρώματα που το περιέβαλλαν. Ο Μαρκ Μίτσελ, ένας τεχνικός στο Βασιλικό Μουσείο Tyrell, πέρασε 7.000 ώρες και σχεδόν 6 χρόνια, απομακρύνοντας σχολαστικά τα πετρώματα και φέρνοντας στο «φως» ένα καινούργιο είδος αγκυλόσαυρου, που πήρε το όνομα «οζόσαυρος» – στα λατινικά, Borealopelta markmitchelli.
«Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, ένωσα τα κομμάτια μαζί σαν ένα παζλ και το ζώο άρχισε να παίρνει μορφή», είπε ο Μίτσελ σε μια νέα συνέντευξη στην Ars Technica , περιγράφοντας την επίπονη διαδικασία.
«Ακριβώς ένα χρόνο πριν τα Χριστούγεννα», συνέχισε, «είχα συναρμολογήσει και τις δύο πλευρές του λαιμού και του κεφαλιού, και θα μπορούσατε πραγματικά να εκτιμήσετε την εντυπωσιακή εμφάνιση του δείγματος και να καταλάβετε ότι αυτό ήταν ένα ζωντανό πλάσμα με εκπληκτική διατήρηση».
Ο επιμελητής του μουσείου, Ντόναλντ Χέντερσον, είπε στον Ars ότι στοιχηματίζει πως το συγκεκριμένο πρόκειται για ένα εύρημα που ανακαλύπτεις «μία στο δισεκατομμύριο».
Almost the entirety of this dinosaur—the skin, the armor that coats its skin, most of its body and feet, even its face—survived fossilization, amounting to what’s been called a one-in-a-billion find: https://t.co/2plvVTcCqa
[: Royal Tyrrell Museum of Palaeontology] pic.twitter.com/hSTXn5dLnE
— Ars Technica (@arstechnica) January 25, 2023
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
Οι ερευνητές μπόρεσαν να πάρουν στα χέρια τους το αξιοσημείωτο δείγμα το 2017 – αφού ο Μίτσελ ολοκλήρωσε την προετοιμασία του – και έκτοτε δημοσίευσαν μια σειρά από εντυπωσιακές μελέτες.
Μια τέτοια μελέτη με επικεφαλής τον Κέιλεμπ Μπράουν, επιμελητή στο μουσείο Tyrell, εξέταζε τη δομή των οστών που είναι γνωστή ως οστεόδερμα και εντοπίζεται στους αγκυλόσαυρους, η οποία στα περισσότερα, λιγότερο καλοδιατηρημένα ευρήματα, διαλύεται ολοσχερώς.
Στο συγκεκριμένο εύρημα, το οστεόδερμα είχε παραμείνει στην θέση του και ο Μπράουν μπόρεσε να μετρήσει και να καταγράψει και τα 172 οστά που το απαρτίζουν.
«Πολλοί θωρακισμένοι σκελετοί δεινοσαύρων βρίσκονται αποαρθρωμένοι, που σημαίνει ότι τα οστά τους είναι όλα ανακατεμένα», είπε ο Μπράουν στο Ars . «Η καταπληκτική διατήρηση του οστεοδέρματος σε αυτό το δείγμα, καθώς και σε ορισμένα άλλα, μπορεί να μας δώσει ενδείξεις για το πώς να ανακατασκευάσουμε εκείνα τα δείγματα όπου η θέση της πανοπλίας είναι λιγότερο σαφής».
Τι συμπεράσματα βγήκαν από την μελέτη αυτή; Οι επιστήμονες άρχισαν να υποψιάζονται για πρώτη φορά ότι η εντυπωσιακή αυτή πανοπλία δεν προοριζόταν, στην πραγματικότητα, για να αποτρέπει τα αρπακτικά, αλλά για την προσέλκυση συντρόφου.
Μια άλλη μελέτη για το δείγμα, με επικεφαλής τον Μπράουν και τους συναδέλφους, του υποστηρίζει ότι ο Boreapelta χρησιμοποιούσε μια μορφή καμουφλάζ γνωστή ως «αντισκίαση», η οποία μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί σε πλάσματα τέτοιου μεγέθους, δηλαδή τόσο μεγάλα. Το γεγονός ότι ένας τόσο τρομερά θωρακισμένος δεινόσαυρος χρειαζόταν επίσης να χρησιμοποιήσει καμουφλάζ για να επιβιώσει, μπορεί να υπονοεί ότι η Κρητιδική περίοδος ήταν ακόμη πιο ακραία από ό,τι πιστεύαμε κάποτε.
Η πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, προσφέρει μια εξαιρετικά σπάνια «ματιά» στη διατροφή των δεινοσαύρων, όπως ο Borealopelta. Έτσι, ο Borealopelta συνεχίζει να ενισχύει τις γνώσεις μας για τον σχεδόν εξωγήινο κόσμο των δεινοσαύρων.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Περισσότεροι οι νεκροί από τους αγνοούμενους
Market Pass: Ποιοι θα πάρουν σήμερα χρήματα [πίνακας]
Τραγωδία στα Τέμπη: Ερωτήματα για την πρόσληψη του σταθμάρχη