Η Φαρσαδάκη εργάζεται ως γιατρός και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά σημαντικά φόρουμ ιατρικής, όπως σε αυτά που διοργανώνονται από το King’s College του Λονδίνου και άλλα ιδρύματα με κύρος.
Η καταξιωμένη επιστήμονας μιλά 18 γλώσσες (!) με σχετική επάρκεια, μία εντυπωσιακή ικανότητα που της επιτρέπει να αλληλεπιδρά με ένα ευρύ φάσμα κοινού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ21/12/2024|08:00Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υπηρετεί, επίσης, ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Συνεργάτης της Space Exploration Strategies LLC, ενώ κατέχει μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων, τη γενετική, την αστρονομία και την αστροφυσική. Έχει γράψει και συν-γράψει πολλά άρθρα, προτείνοντας βελτιώσεις στους τομείς της εξειδίκευσής της, ενώ η εκτεταμένη γνώση της γύρω από ζητήματα της διαστημικής ιατρικής, όπως η έκθεση στην ακτινοβολία και οι λεγόμενες «επιστήμες προστασίας» την έχουν κάνει περιζήτητη σύμβουλο σε διάφορες πρωτοβουλίες και projects που σχετίζονται με τη διαστημική εξερεύνηση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δρ. Βανέσα Φαρσαδάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και έζησε τα πρώτα εννέα χρόνια της ζωής της
στην Ελλάδα. Οι ελληνικές της ρίζες είναι από το χωριό Όλυμπος, στο όμορφο ελληνικό νησί της
Κάρπαθου, στα Δωδεκάνησα. Μετακόμισε στο Χιούστον του Τέξας από τη Γενεύη της Ελβετίας, όπου ζούσε από
το 2010. Είχε την τύχη να μην βιώσει την ελληνική οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010.
Όπως αναφέρει η ίδια, το Χιούστον είναι μια όμορφη, μοντέρνα και πράσινη πόλη που έχει το μεγαλύτερο Ιατρικό Κέντρο (είναι μια ολόκληρη πόλη από μόνη της) στη Βόρεια Αμερική καθώς και το Διαστημικό Κέντρο Johnson όπου
εκπαιδεύονται οι αστροναύτες. Έτσι οι άνθρωποι, κυρίως, είτε εργάζονται στον τομέα της υγείας είτε στον
τομέα του διαστήματος.
Μια μέρα στη ζωή της Βανέσας Φαρσαδάκη:
«Ξυπνάω στις 5 το πρωί για να κάνω την άσκηση που απαιτείται για τη φυσική μου κατάσταση. Είμαι στο εργαστήριο στις 8 το πρωί όπου μένω μέχρι τις 9 το βράδυ περίπου. Δεν υπάρχουν Σαββατοκύριακα ή αργίες, καθώς η έρευνά μου πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρακτικά, στο εργαστήριο εξετάζω μια λίστα γονιδίων που έχουν παρατηρηθεί ότι προσφέρουν ραδιοπροστασία, δηλαδή προστατεύουν από τη ραδιενέργεια. Τα αποτελέσματα αυτού του έργου θα είναι χρήσιμα τόσο για αστροναύτες που εκτίθενται σε πηγές διαστημικής ακτινοβολίας όσο και για μελλοντικούς ασθενείς με καρκίνο, καθώς το γονιδίωμα ενός ασθενούς με τάση να δημιουργεί καρκίνο θα μπορεί να προστατεύεται στο μέλλον».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Μια από τις μεγαλύτερες χαρές του να είσαι στο Χιούστον είναι να περιτριγυρίζεσαι από ομοϊδεάτες με
τα ίδια όνειρα, όραμα και φιλοδοξίες. Μου δίνει απερίγραπτη χαρά να γνωρίζω άλλους νέους που εκπαιδεύονται για να υποβάλουν αίτηση στη NASA με την ίδια “φουρνιά” αστροναυτών που θα πάω κι εγώ. Το γεγονός ότι κάθε μέρα, όλη μέρα μπορώ να συζητώ τα θέματα που με ενδιαφέρουν με τους συναδέλφους μου με κάνει να νιώθω πολύ τυχερή».
Πιστεύω ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες. Οι επιστήμες χρειάζονται το ευέλικτο, ευαίσθητο και ευφάνταστο μυαλό μιας γυναίκας. Μόνο εκείνοι που τολμούν να φτάσουν στα άκρα της γνώσης και των δυνατοτήτων έχουν ελπίδα να ωθήσουν την ανθρωπότητα να κάνει το επόμενο βήμα. Όλοι έχουμε την επιλογή ανάμεσα στο τι είναι
βολικό και στο τι θα αλλάξει τον κόσμο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Συχνά οι φιλοδοξίες είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις. Οι σπουδές μου ήταν μακροχρόνιες και περίπλοκες γιατί έπρεπε μόνη μου να δημιουργήσω με συνδυασμό σπουδών, της βιολογίας, της γενετικής, της ιατρικής και της αστρονομίας–αστροφυσικής, έναν τομέα που δεν υπάρχει ξεκάθαρα ακόμα σήμερα. Αναφέρομαι στη διαστημική ιατρική (space medicine) που είναι μια σχεδόν παρθένα επιστημονική περιοχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ελπίζω να καταφέρω να συμβάλω στο να στέλνουμε ανθρώπους, τόσο αστροναύτες όσο και απλούς τουρίστες, με ασφάλεια, στο διάστημα με τη μέθοδο της ακτινοπροστασίας που ετοιμάζουμε. Επίσης εργάζομαι προς την κατεύθυνση του να καταφέρω να δοκιμάσω η ίδια αυτή τη μέθοδο πηγαίνοντας στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS».
«Για άλλη μία φορά πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δε δουλεύω στο κτίριο της NASA αλλά για τη NASA. Επιπλέον δεν είμαι βέβαιη ακόμα πως είμαι η μόνη Ελληνίδα. Η αλήθεια είναι ότι τα συμβόλαια της NASA είναι μόνο για Αμερικανούς πολίτες. Το γεγονός ότι είμαι – εκτός από Ελληνίδα – και Αμερικανίδα είναι αυτό που μου επιτρέπει να σχεδιάζω καριέρα αστροναύτη στη NASA. Όπως και να ‘χει όμως, την Ελλάδα την έχω τώρα και πάντα στην καρδιά μου».
Με πληροφορίες από: karpathiakanea.gr, greekgetaway.com
Ειδήσεις σήμερα
Ρονάλντο: Βαπτίστηκε χριστιανός ο κορυφαίος φορ όλων των εποχών [Εικόνες]
Δραματική πρόβλεψη για 4 ζώδια – Ο Κρόνος φέρνει προβλήματα