Ο «Δημόκριτος» εκπροσωπείται από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IΠΤ). Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συνεργασιών και δράσεων που σχετίζονται, κυρίως, με την εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης του IEEE για συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και με τη συνδιαμόρφωση απόψεων και ανταλλαγή γνώσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας, η δημοκρατικότητα στην πρόσβαση και στον έλεγχο και η κοινωνικο-τεχνική βιωσιμότητα συστημάτων που βασίζονται σε δεδομένα και αλγορίθμους μηχανικής εκμάθησης.
Στην συνάντηση των δύο οργανισμών για την εκκίνηση της συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή, παρέστησαν ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας ΓΓΕΚ Αθανάσιος Κυριαζής, καθώς και ερευνητές από το ΙΠΤ που θα ασχοληθούν με την υλοποίηση της συνεργασίας.
Ο Γεώργιος Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δήλωσε: «Ο “Δημόκριτος” συμμετέχει δυναμικά στην επιστημονική πρόοδο και στη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων και αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ελληνική κοινωνία και η εθνική οικονομία θα έχουν τεράστια οφέλη από τον τεχνολογικό μετασχηματισμό. Στον “Δημόκριτο” θα συμμετάσχουμε εξίσου δυναμικά και στον δημόσιο διάλογο για τις ηθικές προκλήσεις, που στοχεύουν στη διαφύλαξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των νέων τεχνολογιών. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τους ορίζοντες που ανοίγει η σύμπραξη με την IEEE ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή και προσβλέπουμε να μεταφέρουμε τη νέα γνώση και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας στην ελληνική Πολιτεία».
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Ο Κωνσταντίνος Καραχάλιος, διευθύνων σύμβουλος της IEEE Standards Association και μέλος του διευθυντικού συμβουλίου του ΙΕΕΕ, δήλωσε: «Το προτεινόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά αναγκαία τη δυνατότητα αξιολόγησης της ποιότητας ορισμένων τέτοιων αλγοριθμικών συστημάτων. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα λύνει για τους σχεδιαστές και χρήστες το σύστημα IEEE CertifAIEd που ανέπτυξε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΙΕΕΕ. Ένα σύστημα που δοκιμάστηκε ήδη στην πράξη από την πόλη της Βιέννης. Η επιδιωκόμενη συνεργασία μεταξύ του “Δημοκρίτου” και της ΙΕΕΕ θα μεταδώσει στην ομάδα ειδικών του “Δημοκρίτου” την απαραίτητη τεχνογνωσία για να μπορέσει να εφαρμόσει στην πράξη αυτή τη μέθοδο. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογράψει το ΙΕΕΕ και με το υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας».
Ο Ευάγγελος Καρκαλέτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, δήλωσε: «Η δημοκρατικότητα τόσο στην πρόσβαση και στον έλεγχο συστημάτων ΤΝ, όσο και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση τέτοιων συστημάτων, κάνει απολύτως αναγκαία τη δημιουργία και εφαρμογή διαδικασιών και εργαλείων πιστοποίησης για ηθική, αξιόπιστη και δημοκρατική ΤΝ. Για τον λόγο αυτό σχεδιάσαμε στο Ινστιτούτο μας σχετικά σεμινάρια για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και για τα προγράμματα κατάρτισης στην ΤΝ και στην Επιστήμη Δεδομένων που παρέχουμε, και έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες αξιολόγησης συστημάτων ΤΝ σε έργα που αναλαμβάνουμε. Η συνεργασία μας με την IEEE θα ενισχύσει σημαντικά την τεχνογνωσία μας, συνεισφέροντας έτσι και στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την ΤΝ στο σχεδιασμό της οποίας είχαμε κεντρικό ρόλο».
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Πάρτι στα νησιά και την Αττική κάνει η πανδημία