Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι ο αυνανισμός είναι ένα αρχαίο χαρακτηριστικό στα πρωτεύοντα και υπέθεσαν ότι μπορεί να οδηγήσει στην αναπαραγωγική επιτυχία.
Ο αυνανισμός εμφανίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία ζώων, από τρωκτικά έως ερπετά, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνός μεταξύ των πρωτευόντων και ακόμη περισσότερο στα πρωτεύοντα σε αιχμαλωσία. Επιφανειακά, ο αυνανισμός φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη μετάδοση γονιδίων. Εξάλλου, χρειάζεται χρόνος, προσοχή και ενέργεια για να αυνανιστείς, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες δραστηριότητες που αυξάνουν άμεσα τις πιθανότητες αναπαραγωγής, όπως το ζευγάρωμα ή η εύρεση τροφής.
Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες στο παρελθόν υπέθεταν ότι ο αυνανισμός στα πρωτεύοντα ήταν μια παρεκκλίνουσα δραστηριότητα που παράγεται από το άγχος της αιχμαλωσίας ή απλώς ένα υποπροϊόν της υψηλής λίμπιντο. Ωστόσο, αυτές οι θεωρίες δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί τα άγρια πρωτεύοντα αυνανίζονται ή γιατί τα πρωτεύοντα αυνανίζονται όταν υπάρχουν πρόθυμοι σύντροφοι, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Για να καταλάβουμε γιατί τα πρωτεύοντα αυτοϊκανοποιούνται, η Ματίλντα Μπριντλ, ανθρωπολόγος στο University College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες της δημιούργησαν ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων για τον αυνανισμό των πρωτευόντων χρησιμοποιώντας εκατοντάδες δημοσιεύσεις, 150 ερωτηματολόγια και παρατηρήσεις από φύλακες ζωολογικών κήπων και πρωτοπαθολόγους.
Το δείγμα αντιπροσώπευε περίπου το 38% των ειδών πρωτευόντων και το 79% των γενών. Τα ευρήματα των επιστημόνων, που δημοσιεύτηκαν στις 7 Ιουνίου στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, έδειξαν ότι στα αιχμάλωτα πρωτεύοντα, το 74% των θηλυκών και το 87% των αρσενικών αυνανίζονταν. Σε άγριους πληθυσμούς, το 35% των θηλυκών και το 73% των αρσενικών εμφάνισαν αυτή τη συμπεριφορά.
Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο υπολογιστή για να υπολογίσει πόσο καιρό η συμπεριφορά ήταν μέρος του ρεπερτορίου των πρωτευόντων. Εξέτασαν τις συνήθειες αυνανισμού σε ζωντανά είδη, τα συστήματα ζευγαρώματός τους και τον επιπολασμό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Στη συνέχεια συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με τις εξελικτικές σχέσεις μεταξύ εξαφανισμένων και ζωντανών ειδών για να δημιουργήσουν ανακατασκευές του αυνανισμού μεταξύ των προγονικών ειδών.
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
Αυνανισμός: Όλα όσα διαπίστωσαν οι επιστήμονες
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά αυνανίζονταν για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. «Γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στα πρωτεύοντα θηλαστικά, ο πρόγονος όλων των πιθήκων πιθανότατα αυνανίστηκε, πράγμα που σημαίνει ότι ο αυνανισμός ήταν παρών περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια πριν», είπε η Ματίλντα Μπριντλ. Το μοντέλο πρότεινε επίσης ότι ο γυναικείος αυνανισμός υπήρχε πριν από τη «διάσπαση» των πιθήκων από τους ταρσίους – ένα μικρό είδος πρωτευόντων που έχει αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία 45 εκατομμύρια χρόνια.
Αλλά η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον εξελικτικό λόγο για τον αυνανισμό. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι ο αυνανισμός μετά το σεξ είναι εξελικτικά πλεονεκτικός, επειδή καθαρίζει τα παθογόνα από το γεννητικό σύστημα. Και στην πραγματικότητα, ο αυνανισμός ήταν πιο συνηθισμένος σε είδη όπου το σύστημα ζευγαρώματος περιλαμβάνει αρσενικά και θηλυκά που έχουν πολλούς συντρόφους – θα μπορούσε να βοηθήσει τα αρσενικά να αποβάλουν το σπέρμα χαμηλής ποιότητας πριν το ζευγάρωμα, έτσι το υψηλής ποιότητας σπέρμα μεταβιβάζεται στο θηλυκό γρήγορα, πριν πάρει ο ανταγωνιστής τη θέση του. Ο αυνανισμός ήταν επίσης πιο συχνός σε είδη με υψηλό φορτίο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).
Αλλά χωρίς περισσότερα δεδομένα, η νέα μελέτη δεν μπορεί να πει εάν η υψηλή λίμπιντο ή ένα εξελικτικό όφελος είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη συμπεριφορά.
Η παρουσία παθογόνου δεν φάνηκε να επηρεάζει τον γυναικείο αυνανισμό. Προηγούμενα δεδομένα υποδηλώνουν ότι στους ανθρώπους, ο γυναικείος αυνανισμός δημιουργεί ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για το σπέρμα, το οποίο θα ενίσχυε τις πιθανότητες σύλληψης εάν έκαναν σεξ την ίδια στιγμή. Αλλά αυτό έχει και ένα μειονέκτημα: «Επειδή η σεξουαλική διέγερση και ο αυνανισμός κάνουν τον κόλπο λιγότερο όξινο (για να είναι πιο φιλόξενος για το σπέρμα), γίνεται επίσης πιο ευάλωτος σε παθογόνους οργανισμούς», είπε η Μπριντλ.
Ειδήσεις σήμερα
Κορυδαλλός: Μαφιόζικη εκτέλεση δύο ανδρών με καλάσνικοφ – Ποια ήταν τα θύματα [βίντεο]
Πανελλήνιες 2023: Στα Λατινικά, τη Χημεία και την Πληροφορική εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι
Χριστίνα Σούζη: Το πρώτο μήνυμα της μετεωρολόγου μέσα από το ΚΑΤ μετά το ατύχημα [βίντεο]