Το σκάφος Parker Solar της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA), έπειτα από ένα ταξίδι 32 μηνών, έκανε για πρώτη φορά «βουτιά» στην ατμόσφαιρα του μητρικού μας άστρου. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός που θέτει νέο σημείο αναφοράς στην επιστημονική κοινότητα.
Το διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2018 πραγματοποίησε τον Απρίλιο (χθες γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία) πεντάωρη «κατάδυση» στο ηλιακό «Στέμμα» -είναι ορατό κατά την ολική ηλιακή έκλειψη-, συλλέγοντας πληροφορίες για τα ηλιακά σωματίδια, ηλεκτρόνια, πρωτόνια και βαρέα ιόντα που βρίσκονται στο πεδίο.
Η NASA επεσήμανε πως πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για την αποστολή Parker Solar και ένα γιγάντιο άλμα για την ηλιακή επιστήμη. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το επίτευγμα θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανακαλύψουν κρίσιμες πληροφορίες για τον Ηλιο, τη δημιουργία του, την επιρροή του στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και στοιχεία για αστέρια του σύμπαντος. Επιπλέον, οι πληροφορίες που θα συλλέξει το διαστημικό σκάφος θα συμβάλουν στη βελτίωση των προγνωστικών μοντέλων για τις ηλιακές καταιγίδες που ενίοτε απειλούν τη Γη.
Σύμπραξη
Η αποστολή κόστους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σύμπραξη της NASA, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Τμήματος Αστροφυσικής του Κέντρου Σμισθόνιαν. Η αποστολή έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην «καρδιά» του Ηλιακού Συστήματος, κινούμενη με 100.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, και μέχρι σήμερα κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο. Τον Αύγουστο το σκάφος εισήλθε για ένατη φορά στο «Στέμμα», η δέκατη καταγράφηκε τον Νοέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο θα κάνει και πάλι «ποδαρικό» στην ηλιακή ατμόσφαιρα. Σε κάθε πέρασμα κάνει ένα βήμα πιο κοντά στο άστρο με την ανομοιόμορφη επιφάνεια, καθώς η θερμική ασπίδα του προστατεύεται από τις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν. Εχει προγραμματιστεί να εισέλθει συνολικά 25 φορές στην ατμόσφαιρα του Ηλιου, φτάνοντας τελικώς σε απόσταση 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνειά του.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Αναπάντητα ερωτήματα
To 2025 αναμένεται να κάνει την τελευταία περιστροφή γύρω από τον Ηλιο. Το παράδοξο είναι ότι η θερμοκρασία του «Στέμματος» υπολογίζεται σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, ενώ η ορατή επιφάνεια του Ηλιου είναι… δροσερότερη και κυμαίνεται στους 6.000 βαθμούς. Η διαφορά θερμοκρασίας είναι ένα ακόμη από τα μυστήρια που οι ειδικοί επιστήμονες ελπίζουν να λύσουν με τα στοιχεία που θα συλλέξουν.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το σκάφος Parker Solar ανακάλυψε τους ηλιακούς ανέμους (switchbacks) που πλήθαιναν καθώς πλησίαζε τον Ηλιο.
Σε αντίθεση με τη Γη, ο Ηλιος δεν έχει σταθερή επιφάνεια, όμως έχει μια εξαιρετικά θερμή ατμόσφαιρα που αποτελείται από διάφορα υλικά τα οποία παραμένουν γύρω από το αστέρι εξαιτίας της βαρύτητας και των μαγνητικών δυνάμεων που ασκεί. Η αναδυόμενη ζέστη και η πίεση ωθούν τα υλικά μακριά από τον Ηλιο, φτάνοντας σε ένα αδύναμο μαγνητικό και βαρυτικό πεδίο όπου δεν μπορεί να τα συγκρατήσει. Το σημείο αυτό ονομάζεται Οριο Αλφβέν (Alfvén), και σηματοδοτεί το τέλος της ηλιακής ατμόσφαιρας και την αρχή του ηλιακού ανέμου.
- Με 100.000 χλμ./ώρα η «κατάδυση» του Parker Solar στην ηλιακή ατμόσφαιρα
- Με 500.000 χλμ./ώρα κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο
- Στα 6,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα αναμένεται να φτάσει στην τελευταία «κατάδυση»
- Συνολικά 25 φορές έχει προγραμματιστεί να εισέλθει στο «Στέμμα»
- Το Parker Solar εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2018
- Τον Απρίλιο του 2021 «άγγιξε» τον Hλιο
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορονοϊός: Τα δέκα κρούσματα της «Όμικρον», τα νέα μέτρα και οι εμβολιασμοί
- Ο Καιρός σήμερα: Χιόνια, βροχές και κρύο – Πού θα χιονίσει στην Αττική
- Επικουρικές συντάξεις: Εντός 2 μηνών η απονομή τους λόγω θανάτου
- Big brother για ανασφάλιστα οχήματα – Πώς θα λειτουργούν οι εταιρίες My auto και Αudit car
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr