Το Παγκόσμιο Φόρουμ Διαδικτύου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (GIFCT) είναι μια ανεξάρτητη ομάδα μέσω της οποίας οι εταιρείες – μέλη μοιράζονται πληροφορίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στους ιστότοπούς τους. Το GIFCT δημιουργήθηκε το 2017, υπό την πίεση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, μετά από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Η Zoom Video Communications Inc, η οποία είδε τη χρήση της πλατφόρμας της να εκτινάσσεται στις αρχές της πανδημίας COVID-19, αλλά αντιμετώπισε μια επιβράδυνση της ανάπτυξής της τους τελευταίους μήνες, έχει τεθεί υπό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο ελέγχου του περιεχομένου και των καταχρήσεων στην πλατφόρμα της.
Τα ιδρυτικά μέλη του GIFCT ήταν το Facebook, η Microsoft, το Twitter και το YouTube της Alphabet. Τα μέλη του φόρουμ έχουν πλέον φτάσει τα 18, ενώ μόνο φέτος εντάχθηκαν σε αυτό 5 νέες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του ιστότοπου ενοικίασης κατοικιών Airbnb, του κοινωνικού δικτύου Tumblr και της διαδικτυακής πλατφόρμας εκδόσεων WordPress. Άλλες πλατφόρμες που συμμετέχουν είναι το Instagram και το WhatsApp της Meta, το Pinterest, η Amazon, το Discord και το Dropbox.
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επικριθεί εδώ και καιρό για την αποτυχία τους να περιορίσουν τη βίαιη εξτρεμιστική δραστηριότητα στις πλατφόρμες τους, αν και αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες ότι περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση και λογοκρίνουν τους χρήστες τους.
«Είναι ευθύνη μας να υποστηρίζουμε τους χρήστες μας και να τους προστατεύουμε από διαδικτυακές απειλές», δήλωσε ο Josh Parecki, γενικός σύμβουλος εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Zoom. «Με τη συνεργασία με άλλους ηγέτες του κλάδου, την ανταλλαγή βασικών γνώσεων και την προώθηση της έρευνας, φιλοδοξούμε να κάνουμε τον ψηφιακό κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους».
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Καθώς άτομα και εταιρείες στράφηκαν σε εφαρμογές τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια των lockdown, το Zoom αντιμετώπισε προβλήματα με την εποπτεία του περιεχομένου που δημιουργούσαν και μοιράζονταν οι χρήστες του. Συχνό υπήρξε το φαινόμενο του λεγόμενου «zoombombing», κατά το οποίο απρόσκλητοι χρήστες εισέβαλαν στις συνομιλίες τρίτων, «εκτοξεύοντας» ρητορική μίσους και κοινοποιώντας ρατσιστικό, βίαιο ή πορνογραφικό περιεχόμενο.
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Οι νέες καταγγελίες, το μέλλον των «Ράδιο Αρβύλα» και η σκληρή κριτική
- Κορονοϊός: «Μαύρη Τρίτη» με ρεκόρ θανάτων και νέο μέτωπο στην Κρήτη
- Καιρός σήμερα: Χιόνια, καταιγίδες και κρύο σε όλη τη χώρα
- Ροζίτα Σώκου: Έφυγε πλήρης ημερών και γραπτών
- Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 5 -11 ετών – Ποιες οι παρενέργειες
- Ολες οι δυνάμεις στη μάχη με τους ακροδεξιούς… ψεματοφύλακες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr