Ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Γιούτα, Τζέικ Άμποτ, είπε ότι «η Γη πρόκειται να έχει τους δικούς της δακτυλίους», μόνο που οι δακτύλιοι της Γης θα αποτελούνται από τα λεγόμενα «διαστημικά σκουπίδια».
Τέσσερις από τους διαστημικούς γείτονές μας – ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός – διαθέτουν κάποιο τύπο δακτυλίων, με τον Κρόνο να αποτελεί το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα όλων. Οι φαρδείς δακτύλιοι που κοσμούν τον Κρόνο είναι φτιαγμένοι από πάγο και πετρώματα που έχουν «κλειδωθεί» στην τροχιά του πλανήτη. Το ίδιο ισχύει γενικά και για τους δακτυλίους των υπόλοιπων πλανητών, που αποτελούν ποικίλες συνθέσεις πάγου και κοσμικής σκόνης.
Αυτό δεν θα ισχύει, όμως, για τους δακτυλίους της Γης. Οι δικοί μας θα είναι εξ ολοκλήρου ανθρωπογενείς — από δορυφόρους που έχουν υποστεί ζημιά, χαλασμένους πυραύλους και τα αποτελέσματα άλλων διαστημικών συγκρούσεων.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, καθώς και το Πρόγραμμα Τροχιακών Συντριμμιών της NASA διατηρούν λεπτομερή αρχεία των αντικειμένων που κάνουν κύκλους γύρω από τη Γη. Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 23.000 κομμάτια τροχιακών συντριμμιών που κυκλώνουν τον πλανήτη μας και έχουν μέγεθος σχεδόν ίσο με γήπεδο του μπέιζμπολ. Εκατομμύρια άλλα θραύσματα, μικρότερου μεγέθους, περιστρέφονται επίσης γύρω μας.
Τα μεγαλύτερα θραύσματα, πολλά εκ των οποίων κινούνται σε ταχύτητα 28.163 χλμ./ ώρα, αποτελούν σοβαρή απειλή για τα αεροδιαστημικά ταξίδια και την έρευνα.
Μεταξύ 200 και 400 τεμαχίων πιστεύεται ότι πέφτουν πίσω στη Γη ετησίως, αν και τα περισσότερα από αυτά καίγονται στην ατμόσφαιρα πριν προλάβουν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα.
Αλλά, καθώς ο εμπορικός διαστημικός αγώνας αυξάνεται, οι παρατηρητές είναι βέβαιο ότι θα δουν περισσότερα αντικείμενα να διασκορπίζονται στον νυχτερινό ουρανό. Ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, καθώς και η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, έχουν ανακοινώσει σχέδια για την εκτόξευση δεκάδων χιλιάδων νέων δορυφόρων τα επόμενα χρόνια.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας κατέρριψε έναν από τους αδρανείς δορυφόρους της χωρίς προειδοποίηση, ανατινάζοντας έναν δορυφόρο σχεδόν 2,5 τόνων και προκαλώντας πανικό στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για τις πιθανές επιπτώσεις από την έκρηξή του.
Οι ερευνητές της Γιούτα είναι απασχολημένοι με τη μελέτη ασφαλών και οικονομικών τρόπων για να καθαρίσουν την τροχιά μας.
Το κλειδί για την έρευνα του Άμποτ, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Nature , βρίσκεται στον μαγνητισμό. «Βασικά, εμπνευστήκαμε και δημιουργήσαμε την πρώτη ακτίνα έλξης στον κόσμο», είπε ο καθηγητής μηχανολογίας στην εφημερίδα Salt Lake Tribune. «Είναι απλώς θέμα μηχανικής τώρα, του πώς ακριβώς θα της δώσουμε “σάρκα και οστά”».
ΠΗΓΗ: New York Post
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Σοκ με 105 θανάτους, 7.287 νέα κρούσματα και 608 διασωληνωμένους
- Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή: Καταβολή μπόνους σε υγειονομικούς και έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία
- Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Πώς θα κινηθεί και που θα χτυπήσει η κακοκαιρία
- Κορονοϊός – μέτρα: Αγωνία δύο εβδομάδων να επιδράσουν τα μέτρα στη μείωση της διασποράς – Ποιο είναι το plan B εάν δεν αποδώσουν
- Συγκλονιστικός ο Γιάννης Καλλιάνος: Ξέσπασε σε λυγμούς on air μιλώντας για την περιπέτεια τον γονιό του με τον κορονοϊό [βίντεο]
- Απογραφή 2021: Πώς θα κάνετε αυτοαπογραφή – Τα 16 βήματα για την συμπλήρωση της φόρμας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr