Ο Frank Maixner, μικροβιολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Eurac στο Μπολζάνο της Ιταλίας, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε έκπληκτος όταν έμαθε ότι οι ανθρακωρύχοι πριν από δύο χιλιετίες ήταν αρκετά εξελιγμένοι, ώστε για να «χρησιμοποιούν τη ζύμωση των τροφίμων και ποτών σκόπιμα».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα ήταν η πρώτη ένδειξη μέχρι σήμερα για την ωρίμανση του τυριού στην Ευρώπη. Ενώ, δε, η κατανάλωση αλκοόλ είναι σίγουρα καλά τεκμηριωμένη σε παλαιότερα γραπτά και αρχαιολογικά στοιχεία, τα κόπρανα των αλατωρυχείων περιείχαν την πρώτη μοριακή απόδειξη κατανάλωσης μπύρας στην ήπειρο εκείνη την εποχή.
«Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι όχι μόνο οι προϊστορικές γαστρονομικές πρακτικές ήταν εξελιγμένες, αλλά και ότι τα πολύπλοκα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και η τεχνική της ζύμωσης έχουν εξέχοντα ρόλο στην πρώιμη ιστορία των τροφίμων μας», δήλωσε η Kerstin Kowarik, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.
Η πόλη Χάλστατ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλατιού εδώ και περισσότερα από 3.000 χρόνια. Από την αρχαιότητα, οι ανθρακωρύχοι περνούσαν ολόκληρη την ημέρα τους εκεί, δουλεύοντας, τρώγοντας και πηγαίνοντας για την «ανάγκη» τους στο ορυχείο.
Χάρη στη σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου και την υψηλή συγκέντρωση αλατιού στο ορυχείο, τα κόπρανα των ανθρακωρύχων διατηρήθηκαν ιδιαίτερα καλά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τέσσερα δείγματα: ένα που χρονολογείται από την εποχή του χαλκού, δύο από την εποχή του σιδήρου και ένα από τον 18ο αιώνα.
Ένα από αυτά, ηλικίας περίπου 2.700 ετών, βρέθηκε να περιέχει δύο μύκητες, το Penicillium roqueforti και το Saccharomyces cerevisiae. Και τα δύο είναι γνωστά σήμερα για τη χρήση τους στην παρασκευή τροφίμων.
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
«Οι ανθρακωρύχοι του Χάλστατ φαίνεται να έχουν εφαρμόσει σκόπιμα τεχνολογίες ζύμωσης τροφίμων με μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται ακόμα στις μέρες μας στη βιομηχανία τροφίμων», δήλωσε ο Maixner.
Οι ερευνητές μελέτησαν ευρύτερα τη διατροφή των ανθρακωρύχων, η οποία αποτελείτο κυρίως από δημητριακά, φρούτα, φασόλια και κρέατα ως πηγή πρωτεΐνης.
«Η διατροφή τους ήταν ακριβώς αυτή που χρειάζονταν οι ανθρακωρύχοι, κατά τη γνώμη μου», δήλωσε ο Maixner. «Ήταν σαφώς ισορροπημένη και είχε όλα τα βασικά στοιχεία που χρειάζονταν».
Η κύρια διαφορά με τη σύγχρονη διατροφή είναι ο βαθμός επεξεργασίας τροφίμων, ο οποίος ήταν πολύ χαμηλός εκείνη την εποχή. Οι ανθρακωρύχοι της εποχής του χαλκού και του σιδήρου χρησιμοποιούσαν δημητριακά ολικής αλέσεως, υποδηλώνοντας την κατανάλωση κάποιου είδους χυλού. Για τους ανθρακωρύχους του 18ου αιώνα, οι κόκκοι των δημητριακών φάνηκε πως ήταν αλεσμένοι, υποδεικνύοντας ότι έτρωγαν ψωμί ή μπισκότα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology την Τετάρτη.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Live – Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Χτυπά την Αττική με χαλάζι και καταρρακτώδης βροχή – Ξεκίνησαν τα προβλήματα
- Επίθεση με βιτριόλι: Σήμερα η απολογία της 37χρονης – Τι αναμένεται να πει η κατηγορούμενη
- Εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα: Τα πρώτα αποτελέσματα της εξόρμησης με κινητά συνεργεία
- Δίπλωμα οδήγησης και στους 17άρηδες – Νέο σύστημα εξετάσεων
- Σοκ στο Κερατσίνι: Κυνηγούσε με τσεκούρι τον αδελφό του σε πάρκο που ήταν γεμάτο παιδιά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr