Ο απώτερος στόχος, μετά από κάποια χρόνια, θα είναι η πλήρης αναγέννηση ενός καθαρού μαμούθ, πράγμα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την αναγέννηση διαφόρων άλλων ζώων που έχουν εξαφανισθεί εδώ και καιρό. Η προοπτική αυτή όμως δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους, ενώ πολλοί κατ’ αρχήν αμφιβάλλουν κατά πόσο θα αποδειχθεί τεχνικά εφικτή.
Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα στο βόρειο ημισφαίριο σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε
Παίρνοντας διατηρημένο DNA από μαμούθ που έχει βρεθεί στο παρελθόν και συνδυάζοντάς το με DNA ελέφαντα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Τζορτζ Τσερτς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ευελπιστούν ότι θα «γεννήσουν» ένα υβριδικό ζώο που θα διαθέτει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του μαμούθ, όπως το μακρύ τρίχωμά του, τα παχιά στρώματα λίπους, τα μικρά αυτιά και το προσαρμοσμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες αίμα του.
Ως βάση οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το DNA του ασιατικού ελέφαντα, στο οποίο έως τώρα έχουν κάνει 45 μεταλλάξεις, με τη χρήση της ισχυρής τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR, έτσι ώστε να εισαχθούν γενετικά στοιχεία του μαμούθ. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο δρ Τσερτς σε επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ».
Έως τώρα οι ερευνητές, που ξεκίνησαν το 2015, δούλευαν σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά προχωρούν πλέον στο επόμενο στάδιο, στη δημιουργία ενός εμβρύου «μαμουθ-ελέφαντα». Στη συνέχεια, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν μια τεχνητή μήτρα για την ανάπτυξη του εμβρύου και όχι ένα θηλυκό ελέφαντα ως παρένθετη μητέρα.
Το μαμούθ ζούσε σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Β. Αμερική κατά την τελευταία εποχή των πάγων. Τα τελευταία μαμούθ εκτιμάται ότι εξαφανίσθηκαν πριν περίπου 4.000 έως 4.500 χρόνια στην απομονωμένη βόρεια Σιβηρία. Ο πιο κοντινός σημερινός συγγενής του μαμούθ είναι ο ασιατικός και όχι ο αφρικανικός ελέφαντας.
Ένα ερώτημα που ανακύπτει, είναι πώς θα αντιδράσουν οι ελέφαντες, όταν ανάμεσά τους αρχίσει να κυκλοφορεί ο πρώτος υβριδικός μαμούθ-ελέφαντας.