Αφού ο τυφώνας Μαρία σάρωσε το Πουέρτο Ρίκο το 2017, προκαλώντας ανυπολόγιστες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες κατασκευές και το φυσικό περιβάλλον, κάποιοι ερευνητές παρατήρησαν πως οι μακάκοι «ρέζους» (ένα είδος μαϊμούς που ζουν στην περιοχή Κάγιο Σαντιάγο του νησιού) είχαν γίνει πολύ κοινωνικότεροι στις μεταξύ τους συναναστροφές.
Οι μακάκοι ζουν, κανονικά, σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική κοινωνία και μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επιθετικοί όταν διακυβεύονται πόροι όπως το νερό και το φαγητό.
Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές προέβλεπαν πως, μετά τον τυφώνα, οι μαϊμούδες αυτές θα δένονται περισσότερο με τα μέλη της κοινότητάς τους, με τα οποία διατηρούσαν δεσμούς και παλαιότερα, γινόμενοι έτσι ακόμη πιο εσωστρεφείς και μοναχικοί.
Αντιθέτως και προς έκπληξη των επιστημόνων, οι μαϊμούδες έγιναν περισσότερο φιλικές η μια με την άλλη, μετά την καταστροφή, διευρύνοντας η καθεμιά κατά πολύ τον κοινωνικό της κύκλο.
Για να εκτιμήσουν το πόσο είχαν κοινωνικοποιηθεί οι μαϊμούδες, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια κατέγραψαν τα ζώα τις στιγμές που περιποιούταν το ένα το τρίχωμα του άλλου- ένα κλασικό «τελετουργικό» πολλών ειδών μαϊμούς, που αποτελεί ένδειξη του «δεσίματος» που έχει η μια με την άλλη.
«Είναι μια διαδικασία αντίστοιχη της δικής μας εξόδου για καφέ ή ποτό με τα φιλικά μας πρόσωπα», λέει η Καμίλ Τεστάρντ, επικεφαλής της έρευνας.
Πράγματι, μετά τον τυφώνα, οι μακάκοι είχαν διευρύνει το «δίκτυο» περιποίησής τους, πράγμα που σημαίνει πως οι κοινωνικές τους σχέσεις είχαν διευρυνθεί και ισχυροποιηθεί σημαντικά.
Μάλιστα, οι μαϊμούδες δικτυώνονταν προσεγγίζοντας στην αρχή «φίλους φίλων», ακολουθώντας μια τακτική κοινωνικοποίησης που είναι αρκετά εύκολη και κοινή στις ανθρώπινες κοινωνίες.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Σύμφωνα με την Τεστάρντ, ο λόγος της ξαφνικής τους κοινωνικοποίησης θα μπορούσε να είναι «στρατηγικός»: Εξασφαλίζοντας ανοχή και υποστήριξη από τα μέλη της κοινότητάς τους, οι μαϊμούδες αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση σε «ανέσεις» που έχουν περιοριστεί μετά τον τυφώνα, όπως η σκιά ενός δέντρου.
Έχοντας βιώσει ήδη μια μεγάλη καταστροφή, οι μακάκοι φαίνεται πως προσπαθούν να δικτυωθούν, ώστε να είναι καλύτερα προστατευμένοι σε μια πιθανή μελλοντική καταστροφή αντίστοιχης κλίμακας.
Μελλοντικά, η Τεστάρντ και η ομάδα της θέλουν να συνεχίσουν την παρακολούθηση των κοινοτήτων των μαϊμούδων και το πώς η κοινωνικοποίησή τους θα επηρεάσει τις ζωές τους μακροπρόθεσμα.
Ήδη, οι επιστήμονες υποθέτουν πως πιθανότατα η νέα κατάσταση θα επηρεάσει την διάρκεια ζωής των μακάκων, καθώς και το πόσα μικρά θα γεννούν.
«Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι και στις μαϊμούδες, που είναι κοντινοί μας συγγενείς, η σημασία του να έχει κανείς λίγους στενούς φίλους είναι μεγάλη», σχολιάζει η Τεστάρντ.
«Παρ’ όλα αυτά», προσθέτει, «μερικές φορές αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο, όπου όλοι είναι τουλάχιστον τόσο φιλικοί όσο χρειάζεται».
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται – Τι είπε ο Σκέρτσος και τι αναφέρει το ΦΕΚ
- Συντάξεις: Αναδρομικά 1.056 έως και 31.080 ευρώ για 200.000 ένστολους από τον Ιούνιο [αναλυτικοί πίνακες]
- Εμβολιασμός: Ώθηση στην επιχείρηση «Ελευθερία» – Ραντεβού από αύριο οι πολίτες 30 – 39 ετών – Ποιοι ακολουθούν
- Σοκ: Επιδειξίας εισέβαλε στην τηλεκπαίδευση – Εμφανίστηκε γυμνός στα παιδιά
- Γηροκομείο στα Χανιά: Συνελήφθη νοσηλευτής – Αναζητούνται άλλα δύο άτομα
- Όσκαρ 2021: Στο Nomadland τα βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας – Όλοι οι νικητές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr