Τα διαστημικά σκουπίδια συνεχίζουν να ίπτανται κοντά στην ατμόσφαιρα της γης, ακόμα και αφότου τεθούν εκτός λειτουργίας, με τον κίνδυνο πάντα να προσκρούσουν σε άλλα αντικείμενα που είναι ακόμη λειτουργικά και εξαιρετικά χρήσιμα – όπως οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, ή οι δορυφόροι του GPS- , προκαλώντας τους σημαντικές βλάβες.
Θέλοντας να καταγράψουν την έως τώρα πορεία των «διαστημικών σκουπιδιών», αλλά και να προβλέψουν την μελλοντική συμπεριφορά τους, ο καθηγητής αεροδιαστημικής Μορίμπα Τζαχ (Πανεπιστήμιο του Τέξας) και η ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν τον χάρτη «AstraGraph», έναν ψηφιακό χάρτη που απεικονίζει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο το πού βρίσκεται, ανά πάσα στιγμή, καθένα από αυτά τα αντικείμενα.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι, με τη βοήθεια αυτού του χάρτη, οι ειδικοί μπορούν να παρακολουθήσουν με μεγαλύτερη άνεση, μεταξύ άλλων και τα 200 πιο επισφαλή «διαστημικά σκουπίδια» που υφίστανται σήμερα, τα οποία ενδέχεται κάποια στιγμή να εκραγούν ή να χτυπηθούν από άλλα αντικείμενα, σπάζοντας σε δεκάδες χιλιάδες άλλα, μικρότερα κομμάτια.
Συνολικά, τα αντικείμενα που παρακολουθούνται από την ομάδα ξεπερνούν τα 26.000 στον αριθμό και το μέγεθός τους ποικίλλει: Κάποια είναι τόσο μικρά όσο ένα smartphone, ενώ το μέγεθος άλλων ισοδυναμεί με αυτό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Από τα αντικείμενα αυτά, περίπου 3.500 είναι ακόμη λειτουργικά, με τα υπόλοιπα να αποτελούν διαστημικά σκουπίδια.
X, Facebook, Instagram και Threads: Πώς να απενεργοποιήσετε ή να διαγράψετε τους λογαριασμούς σας
Τα σκουπίδια, που κυρίως είναι πύραυλοι με προέλευση από διάφορες χώρες, θα μπορούσαν να αφαιρεθούν με ασφάλεια από το διάστημα, με επιχειρήσεις που φυσικά θα ήταν κάθε άλλο από ανέξοδες.
«Ο αντίκτυπος για την ανθρωπότητα, που μπορεί να έχει μια πρόσκρουση των σκουπιδιών με τους λειτουργικούς δορυφόρους, είναι αδιαμφισβήτητα τεράστιος», λέει ο Τζαχ.
«Το ερώτημα είναι εάν οι κυβερνήσεις θα ήταν πρόθυμες να προβούν στην πολυέξοδη, ασφαλή απομάκρυνσή τους, δεδομένων των δεκάδων άλλων προβλημάτων που μαστίζουν κάθε χώρα του πλανήτη», προσθέτει.
Ο χάρτης «AstraGraph» είναι ένας ανοιχτός χάρτης, υπό την έννοια ότι δέχεται τη συνεισφορά και τα δεδομένα που συλλέγουν ακόμη και απλοί πολίτες ή ποικίλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
Όσον αφορά τη χρηματοδότησή του, μεγάλο μέρος της έχει προέλθει από κονδύλια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται – Τι είπε ο Σκέρτσος και τι αναφέρει το ΦΕΚ
- Συντάξεις: Αναδρομικά 1.056 έως και 31.080 ευρώ για 200.000 ένστολους από τον Ιούνιο [αναλυτικοί πίνακες]
- Εμβολιασμός: Ώθηση στην επιχείρηση «Ελευθερία» – Ραντεβού από αύριο οι πολίτες 30 – 39 ετών – Ποιοι ακολουθούν
- Σοκ: Επιδειξίας εισέβαλε στην τηλεκπαίδευση – Εμφανίστηκε γυμνός στα παιδιά
- Γηροκομείο στα Χανιά: Συνελήφθη νοσηλευτής – Αναζητούνται άλλα δύο άτομα
- Όσκαρ 2021: Στο Nomadland τα βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας – Όλοι οι νικητές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr