Το κοχύλι αυτό είχε εντοπιστεί στην σπηλιά Marsoulas των Πυρηναίων το 1931 και είχε αγνοηθεί από την επιστήμη για αρκετά χρόνια, ώσπου ειδικοί από το πανεπιστήμιο και το μουσείο της Τουλούζης, καθώς και από το Εθνικό Κέντρο ερευνών της Γαλλίας και το Μουσείο quai Branly — Jacques-Chirac αποφάσισαν να αναπαραστήσουν τον ήχο του πανάρχαιου αυτού μουσικού οργάνου.
Το κοχύλι φέρει ένα άνοιγμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, το οποίο είναι πολύ σκληρό ώστε το άνοιγμα να προέκυψε από κάποιο τυχαίο σπάσιμο του οστράκου.
Το άνοιγμα αυτό, διαμέτρου 3,5 εκατοστών, φέρει επικάλυψη από οργανικά υλικά και θεωρείται πως στα χρόνια της χρήσης του συνδεόταν με κάποιο ειδικό στόμιο.
Το κοχύλι φέρει επίσης διακοσμήσεις, σκαλίσματα και ειδικά κοψίματα που φαίνεται πως έχουν γίνει με αιματίτη, ένα ορυκτό που χρησιμοποιούνταν και στις σπηλαιογραφίες.
Για την ακριβή αναπαράσταση του ήχου του, όσο αυτό ήταν ακόμη λειτουργικό, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα τρισδιάστατο αντίγραφό του.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Οι ειδικοί θεωρούν πως το όργανο δεν χρησιμοποιούνταν απαραίτητα για την παραγωγή μουσικής, αλλά ως εργαλείο επικοινωνίας των πληθυσμών που κατοικούσαν στις σπηλιές των Πυρηναίων.
Όσον αφορά τους πληθυσμούς αυτούς, οι ειδικοί πιστεύουν πως επρόκειτο για νομαδικές ομάδες από κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες που αναγκάζονταν να μετεγκαθίστανται συχνά από σπηλιά σε σπηλιά στην αναζήτησή τους για θηράματα, αφήνοντας πολλά αντικείμενα, παρόμοια μεταξύ τους, στις προσωρινές κατοικίες τους.
ΠΗΓΗ: CNN
Καιρός: Η κακοκαιρία «Μήδεια» θα παγώσει την Ελλάδα – Πού και πότε θα χιονίσει [χάρτες]
Κορωνοϊός: Στον κλοιό της πανδημίας η Αττική, υποψήφιες για βαθύ κόκκινο Αχαΐα και Θεσσαλονίκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr