Η έρευνα φανερώνει ότι η βλάστηση της Γης στο πέρας των τελευταίων δύο δεκαετιών έχει αυξηθεί κατά 5%, ποσοστό ισοδύναμο με 2 τετραγωνικά μίλια επιπλέον φυτών συγκριτικά με το 2000.
Τα δεδομένα, τα οποία συνέκριναν φωτογραφίες από τα μέσα της δεκαετίας του 90 από το αρχείο του Πανεπιστημίου της Βοστώνης με άλλες που τραβήχτηκαν από δορυφόρους της διαστημικής υπηρεσίας, έδειξαν ότι η κυρίως η Κίνα και η Ινδία ηγούνται του αγώνα της δενδροφύτευσης.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Ο Τσι Τσεν από του Τμήμα για τη Γη και το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου της Βοστώνης δήλωσε ότι οι δύο αυτές χώρες «είναι υπεύθυνες για το 1-3 του νέου πρασίνου, ωστόσο περιλαμβάνουν μόλις το 9% του πλανήτη που καλύπτεται από βλάστηση».
Αρχικά οι ερευνητές απέδωσαν τις αλλαγές στις αυξημένες θερμοκρασίες, στο υγρότερο κλίμα και στη γονιμοποίηση από το πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά οι νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι συνυπεύθυνη για την θετική αυτή τροπή είναι και η ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Τώρα που γνωρίζουμε ότι η άμεση ανθρώπινη επιρροή αποτελεί κινητήριος δύναμη για την δημιουργία μιας πράσινης Γης, οφείλουμε να την συμπεριλάβουμε στα κλιματικά υποδείγματα», είπε η Ράμα Νεμάνι, επιστήμονας της ΝASA. «Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει του επιστήμονες να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους σχετικά με την συμπεριφορά διαφορετικών συστημάτων του πλανήτη, τα οποία θα βοηθήσουν τις χώρες να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις αναφορικά με το πότε να λαμβάνουν δράση».