Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης
Αρχές του χρόνου πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας η Consumer Electronics Show (CES 2019) και εμείς στο ET Magazine του EleftherosTypos.gr θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα εκατοντάδες νέα προϊόντα που μας εντυπωσίασαν και πιστευτούμε πως ξεχώρισαν στην έκθεση τεχνολογίας με την βοήθεια του Cnet.com.
Ξεκινώντας το «ταξίδι» της εξέλιξης αξίζει να αναφέρουμε πως στην συγκεκριμένη έκθεση συμμετείχαν για πρώτη φορά και δέκα ελληνικές startups εταιρείας. Φέτος η CES φιλοξένησε περισσότερες από 1.000 νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο Eureka Marketplace.
Στην έκθεση συμμετείχαν περισσότερες από 4.500 εταιρείες από 150 χώρες που σχετίζονται με τον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ενδεικτικά: Samsung, LG, Panasonic, Sharp, Sony, Intel, AMD, Lenovo) ενώ η έκθεση προσέλκυσε περισσότερους από 182.000 επισκέπτες σε ένα χώρο μεγαλύτερο από 2 εκατομμύρια τ.μ.
Ας δούμε όμως πέντε κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν και τον «νικητή» τους.
Κατηγορία τηλεοράσεις
Η έκθεση ήταν γεμάτη από 8K Smart TV σε χορταστικές διαστάσεις. Η LG «περιορίστηκε» στις 88 ίντσες με την πρώτη της 8K OLED TV και πήρε το αίμα της πίσω, με τη νέα αναδιπλούμενη OLED TV R που αυτή τη χρονιά ενσωμάτωνε και ηχόμπαρα με Dolby Atmos.
Κατηγορία Smartphones και 5G
H κατηγορία των smartphones μπορούμε να πούμε πως δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Οι «μεγάλοι» της βιομηχανίας κράτησαν τα χαρτιά τους κλειστά (τουλάχιστον για τώρα) και έτσι τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξε η κινέζικη Royole που εμφανίστηκε στην CES 2019 με το FlexPai, το πρώτο της 5G και αναδιπλούμενο smartphone στις 7,8 ίντσες.
Από το πρώτο «Merry Christmas» του 1992 στα 25 και άνω δισ. SMS σήμερα
https://youtu.be/QyLh-OuXfc0
Κατηγορία Wearables (εδώ έχουμε δύο νικητές)
Τα προηγούμενα χρόνια τα Wearables έκαναν πάρτι στη CES και το 2019 δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτό. H Garmin ανακοίνωσε το Vivoactive 3 Music Watch με υποστήριξη 4G, η Samsung μία έξυπνη ζώνη μέσω της θυγατρικής της, την Welt, η οποία παρακολουθεί την υγεία σου και κρατάει πλήρη στατιστικά, από το πόσο τρως μέχρι το πόσο γυμνάζεσαι.
H Withings είχε και αυτή ένα πλήρες περίπτερο, με κύριο πρωταγωνιστή το νέο της έξυπνο πιεσόμετρο, το BPM Core, που εκτός από το να μετρήσει την πίεσή σου, μπορεί να σου κάνει και καρδιογράφημα.
Πάντως, το τιμητικό βραβείο καινοτομίας της έκθεσης στην κατηγορία, απέσπασε το DFree, ένα φορετό σύστημα υπερήχων που ενημερώνει τον χρήστη που το φοράει για το πότε πρέπει να ουρήσει, με στόχο φυσικά να βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα ακράτειας να απαλλαγούν από τις πάνες.
Κατηγορία Gaming
Ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια της CES 2019 ήταν αυτό που αφορούσε το gaming. Ξεκινώντας από τον συνήθη ύποπτο, την ASUS, να πούμε πως παρουσίασε το νέο κορυφαίο υβριδικό gaming Laptop, το ROG Mothership. Εκείνο που κάνει το Mothership να ξεχωρίζει είναι ότι αποτελεί ένα detachable laptop, όπως το Surface Pro της Microsoft, με τη διαφορά ότι πίσω από τη 17άρα FHD οθόνη των 144Ηz, κρύβεται κορυφαίο gaming hardware που περιλαμβάνει: επεξεργαστή Core i9-8950HK, κάρτα γραφικών Nvidia GeForce RTX 2080, τρεις δίσκους SSD σε διάταξη RAID 0, ενσύρματη δικτύωση Ethernet 2.5G και ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 6.
H Alienware μπήκε και εκείνη πολύ δυνατά – άλλωστε είναι εντός έδρας – με μία πλήρη γκάμα από gaming laptops και «αρχηγό» το Alienware Area-51m.
Διαβάστε εδώ όλα τα θέματα του ET Magazine
Το Area-51m διαθέτει μπαταρία 90Wh ωστόσο όπως μπορείτε να φανταστείτε, η «real world» αυτονομία του δεν θα είναι μεγάλη με τέτοιου επιπέδου hardware (λέγεται πως φτάνει τις δύο ώρες ανάλογα τη χρήση και τα 45 λεπτά για gaming) ενώ επιπλέον για να λειτουργεί στο υψηλότερο επίπεδο της απόδοσης του απαιτεί την χρήση δύο power «bricks»: ένα 180W που σχεδιάστηκε για φορητότητα και ένα δεύτερο «charger», στα 180W, στα 240W ή στα 330W που συνοδεύει τον τύπο της κάρτας γραφικών. Για την πλήρη εμπειρία είναι απαραίτητη η χρήση και των δύο.
Από άποψη οθόνης, ο χρήστης μπορεί να το επιλέξει με οθόνη 17,3 ιντσών από 60Hz έως 144Hz μεNvidia GSYNC ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξοπλισμού του με δύο PCIe M.2 SSD και με σκληρό δίσκο ενώ έχοντας τέσσερα slots για RAM μπορεί να εξοπλιστεί μέχρι και έως 64GB μνήμης DDR4-2400.
Κατηγορία Smart Home/ Digital Assistants
Τα προϊόντα Smart Home βρίσκονταν παντού στην έκθεση και αν ήταν να τα δούμε και να γράψουμε για όλα, μάλλον θα μας προλάβαινε η CES 2020! Το παιχνίδι ( σ.σ. όπως πάντα σχεδόν) παίχτηκε μεταξύ Alexa της Amazon και της Google Assistant, με τους περισσότερους κατασκευαστές να προσπαθούν να ενσωματώσουν τη μία, την άλλη ή ιδανικά και τις δύο στα προϊόντα τους. Ενώ νικητής ήταν το Google Assistant, ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός, με την τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκεται πια ενσωματωμένος σε περίπου ένα δισεκατομμύριο συσκευές παγκοσμίως, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Google.
Μεταξύ άλλων, έχει εγκατασταθεί σε κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android και iOS, στο Google Home Hub, σε «έξυπνα» ηχεία όπως τα Google Home και σε άλλες «έξυπνες» συσκευές (τηλεοράσεις, ακουστικά, ρολόγια κ.α.).
https://youtu.be/xKYABI-dGEA
To Google Assistant – γνωστό και ως «OK Google»- είναι πλέον διαθέσιμο σε 30 γλώσσες και σε 80 χώρες, από μόνο οκτώ γλώσσες και 14 χώρες το 2017. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τη Google, οι ενεργοί χρήστες του ψηφιακού βοηθού έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα έτος.
Το Google Assistant ενσωματώνεται πλέον στους Χάρτες Google τόσο για Android όσο και για iOS, ενώ είναι δυνατό πια να χρησιμοποιηθεί με SMS, WhatsApp, Messenger, Hangouts, Viber, Telegram και Android Messages.
Bonus
Το FoldiMate βάζει τέλος στο δίπλωμα των ρούχων!
Το δίπλωμα των ρούχων, μία από τις πλέον χρονοβόρες και βαρετές διαδικασίες του νοικοκυριού ετοιμάζεται να αποτελέσει παρελθόν! Εκεί στοχεύει τουλάχιστον το FoldiMate, μια καινοτόμος συσκευή που μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο (στη CES δεν παρουσιάστηκε παρά ένα επανασχεδιασμένο πρωτότυπο) όμως μπορεί να αποτελέσει τη βάση για κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό!
Τι το εκπληκτικό κάνει το FoldiMate; Μπορεί να διπλώσει τα περιεχόμενα ενός πλήρους πλυντηρίου σε λίγα μόνο λεπτά! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Σε αυτή τη φάση, το FolidMate είναι αρκετά ογκώδες, θυμίζοντας περισσότερο επαγγελματικό πολυμηχάνημα παρά οικιακή συσκευή. Διαθέτει μία υποδοχή στην οποία τοποθετείται από τον χρήστη ένα ρούχο κάθε φορά, το οποίο φυσικά δε χρειάζεται να είναι διπλωμένο –φτάνει να μην είναι μπερδεμένο ή τελείως κουβάρι.
Μέσα από μια διαδικασία που κρατά περίπου 10 δευτερόλεπτα, το FoldiMate το διπλώνει με απόλυτη ακρίβεια, ενώ ο χρήστης παράλληλα τοποθετεί το επόμενο. Το FoldiMate μπορεί να διαχειριστεί ρούχα διαφόρων μεγεθών –είδαμε από παιδικά μέχρι XXL, ακόμα και μεσαίου μεγέθους πετσέτες. Η διαδικασία μπορεί να μην είναι εντελώς αυτοματοποιημένη (στη λογική ότι δεν μπορεί να αδειάσει κανείς ολόκληρο… καλάθι με μια φορά) όμως απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια από πλευράς χρήστη.
Με πληροφορίες από το cnet.com