Με την τοποθέτηση του τελευταίου από τα 4.600 τριγωνικά πάνελ, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο διαμέτρου 500 μέτρων! Το νέο παράθυρο της ανθρωπότητας στο Σύμπαν βρίσκεται στην Κίνα και φέρει την κωδική ονομασία «FAST». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο αυτό κολοσσιαίο δημιούργημα θα επιτρέψει όχι μόνο την περαιτέρω εξερεύνηση του Διαστήματος, αλλά και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής!
Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του σε ένα βουνό στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουιζού, η συναρμολόγηση του προηγμένου δορυφορικού «πιάτου», εμβαδού ίσου με 30 γήπεδα ποδοσφαίρου, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να τεθεί επίσημα σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο. «Με το FAST θα έχουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουμε νέα, παράξενα σώματα, να βοηθήσουμε στην κατανόηση της προέλευσης του Σύμπαντος και να ενισχύσουμε τις προσπάθειες αναζήτησης εξωγήινης μορφής ζωής», ανέφερε ο κ. Ζενγκ Τσιαόνιαν, επικεφαλής του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών που επιβλέπει την κατασκευή.
Για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του γιγαντιαίου δορυφορικού «πιάτου», οι Αρχές της Κίνας είχαν αναγκάσει περισσότερους από 9.000 κατοίκους που ζούσαν σε εκείνη τη φτωχή και απομονωμένη επαρχία να μεταναστεύσουν σε άλλο σημείο της χώρας, καθώς οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη τοποθεσία ενδείκνυνται για υψηλής ευκρίνειας αστρολογικές παρατηρήσεις.
Εξωπραγματικό
Οι επιστήμονες για να μπορέσουν να περιγράψουν το μέγεθος της κατασκευής του FAST, το οποίο και χαρακτηρίζουν ως το «Σινικό Τείχος» των τηλεσκοπίων λόγω των εξωπραγματικών του διαστάσεων, εξηγούν ότι, σε περίπτωση που μπορούσαν να το γεμίσουν με κρασί, τότε καθένας από τα επτά δισεκατομμύρια κατοίκους του κόσμου θα μπορούσε να καταναλώσει πέντε φιάλες οίνου!
Το «Σφαιρικό Ραδιοτηλεσκόπιο Ανοίγματος Πεντακοσίων Μέτρων» (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), όπως είναι και η πλήρης ονομασία του, εκτός από τις τεράστιες διαστάσεις του, ξεχωρίζει και για τις εξωπραγματικές δυνατότητές του, καθώς οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών το χαρακτηρίζουν ως το ισχυρότερο που θα λειτουργεί στον πλανήτη για τις επόμενες δύο δεκαετίες!
Πρώτο με διαφορά
Τα τελευταία 52 χρόνια, από το 1964 μέχρι σήμερα, ο τίτλος του μεγαλύτερου επίγειου παρατηρητηρίου στον κόσμο ανήκε στο ραδιοτηλεσκόπιο του «Αρεσίμπο» στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει διάμετρο 305 μέτρων και βασίζεται στο ίδιο βασικό σχέδιο με το FAST, με τη διαφορά ότι είναι 10 φορές πιο «ευαίσθητο» στις παρατηρήσεις που μπορεί να καταγράψει.
Σε αντίθεση με το «Αρεσίμπο», του οποίου η κεραία έχει σταθερή καμπύλη, το επίγειο τηλεσκόπιο επιφάνειας 196.000 τετραγωνικών μέτρων, χρησιμοποιεί κινούμενα πάνελ, τα οποία μπορούν να μεταβάλλουν το σχήμα της κεραίας και να σχηματίζουν ένα παραβολοειδές ευθυγραμμισμένο με την επιθυμητή κατεύθυνση στον ουρανό. Επιπλέον, το FAST θα μπορεί να καλύψει μια μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού, σε γωνία μέχρι 40 μοιρών από το λεγόμενο ζενίθ, το ψηλότερο σημείο που μπορεί να κοιτάξει το τηλεσκόπιο στον ουρανό, συγκριτικά με μόλις 20 μοίρες για το «Αρεσίμπο».
Ανερχόμενη δύναμη
Η βελτίωση του διαστημικού προγράμματος της Κίνας αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο, το οποίο θέλει να εδραιωθεί ως μια νέα ισχυρή διαστημική δύναμη. Οι φιλοδοξίες της Κίνας περιλαμβάνουν την αποστολή και διαμονή ενός ανθρώπου στο Φεγγάρι από το 2036 και την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού εντός της επόμενης δεκαετίας. Ενδεικτικό των προθέσεων της κινεζικής κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα είναι και το κόστος του τηλεσκοπίου FAST, το οποίο ανήλθε στα 180 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς, η υψηλή ευαισθησία του κολοσσιαίου τηλεσκοπίου FAST αλλά και η υλοποίηση όλων των κινέζικων διαστημικών προγραμμάτων της Κίνας θα βοηθήσουν τους αστροφυσικούς στο να αναζητήσουν με μεγαλύτερη ευκολία νοήμονα ζωή πέρα από τα όρια του γαλαξία μας, ενώ παράλληλα θα τους δώσουν και τη δυνατότητα να ερευνήσουν την προέλευση του Σύμπαντος και τα αίτια της «Μεγάλης Εκρηξης».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου