Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εξετάστηκαν πάνω από 100 εκπαιδευτικά εγχειρίδια, spreadsheets και άλλα έγγραφα, που παρέχουν μια άνευ προηγουμένου εικόνα σχετικά με τον τρόπο που το Facebook επιλέγει να διαχειρίζεται ζητήματα που έχουν να κάνουν με βία, ρητορική μίσους, τρομοκρατία, πορνογραφία, ρατσισμό και αυτοτραυματισμούς. Ενδεικτικά, όπως σημειώνεται, υπάρχουν κατευθυντήριες ακόμα και για στήσιμο αθλητικών αγώνων και κανιβαλισμό.
Το συμπέρασμα που προκύπτει, όπως υπογραμμίζεται, είναι πως στο Facebook παλεύουν να ανταπεξέλθουν σε νέες προκλήσεις που εμφανίζονται συνέχεια, όπως πχ την περίπτωση του «revenge porn» (δημοσιοποίηση προσωπικού υλικού χωρίς τη συγκατάθεση των ατόμων που απεικονίζονται σε αυτό), καθώς και τον όλο και μεγαλύτερο όγκο δουλειάς με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι moderators, οι οποίοι φαίνονται να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ασαφειών και παραδοξότητας σε κάποιες πολιτικές. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι γραμμές που υπάρχουν σχετικά με το σεξουαλικής φύσης περιεχόμενο είναι οι πιο πολύπλοκες.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο, το Facebook εξετάζει πάνω από 6,5 εκατομμύρια αναφορές την εβδομάδα σχετικά με πιθανά fake accounts. Επίσης, σε μια σειρά από χιλιάδες slides και φωτογραφίες, το κοινωνικό δίκτυο θέτει κανόνες που μπορεί να προκαλέσουν προβληματισμούς σε όσους εκτιμούν πως όλο και περισσότερο το Facebook γίνεται εκδότης υλικού, και ως εκ τούτου πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει και απομακρύνει βίαιο περιεχόμενο, ρητορική μίσους κ.α.
Ενδεικτικά, σε κάποια από τα έγγραφα που εξέτασε ο Guardian αναφέρονται τα εξής:
-Σχόλια τύπου «ας πυροβολήσει κάποιος τον Τραμπ» θα έπρεπε να διαγράφονται, επειδή αποτελεί «προστατευόμενη κατηγορία», ως επικεφαλής κράτους. Ωστόσο, δεν απαγορεύεται να γράψει κάποιος πχ πώς σπας τον λαιμό ενός ανθρώπου ή να υβρίσει και να ευχηθεί θάνατο σε κάποιον άλλον, καθώς δεν θεωρούνται αξιόπιστες απειλές.
-Τα βίντεο με βίαιους θανάτους δεν διαγράφονται πάντα, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση του κοινού.
-Κάποιες εικόνες μη σεξουαλικής κακοποίησης και εκφοβισμού παιδιών δεν χρειάζεται να διαγραφούν, εκτός και αν έχουν σαδιστικό ή επιδοκιμαστικό χαρακτήρα.
Ποια είναι τα παγκόσμια σχέδια για το διάστημα; - Η επιστροφή στη Σελήνη και οι ιδιώτες
-Εικόνες με κακοποιημένα ζώα μπορούν να διαμοιράζονται, εκτός από τις πλέον ακραίες εικόνες.
-Η «χειροποίητη» τέχνη που επιδεικνύει γυμνό ή σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπεται, αλλά όχι η ψηφιακή.
-Επιτρέπονται τα βίντεο με εκτρώσεις, αρκεί να μην υπάρχει γυμνό.
-Επιτρέπεται το livestream αποπειρών αυτοτραυματισμού, επειδή το Facebook «δεν θέλει να λογοκρίνει ή να τιμωρήσει ανθρώπους που υποφέρουν».
-Οποιοσδήποτε έχει πάνω από 100.000 followers σε μια πλατφόρμα social media θεωρείται δημόσιο πρόσωπο, οπότε δεν δικαιούται την πλήρη προστασία που έχουν οι απλοί χρήστες.
Σε ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν, το Facebook αναγνωρίζει πως πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν βίαιη γλώσσα για να εκφράσουν την οργή τους online, και νιώθουν την ασφάλεια πως μπορούν να το κάνουν. «Πιστεύουν ότι το θέμα αυτό δεν θα τους επηρεάσει, και νιώθουν αδιαφορία για το πρόσωπο προς το οποίο εκτοξεύουν τις απειλές, εξαιτίας της έλλειψης ενσυναίσθησης που προκύπτει από την επικοινωνία μέσω συσκευών αντί της πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας. Γενικότερα, πάντως το Facebook φαίνεται να αποδέχεται πως «δεν παραβιάζει όλο το αμφιλεγόμενο υλικό τα στάνταρ της κοινότητάς μας».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τα έγγραφα υποδεικνύουν ότι το Facebook έχει θέσει νέες κατευθυντήριες σχετικά με το γυμνό μετά από την υπόθεση με την εμβληματική φωτογραφία του γυμνού κοριτσιού από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πλέον επιτρέπονται «αξιοσημείωτες ειδησεογραφικά εξαιρέσεις», στο πλαίσιο των κανόνων για τον «τρόμο του πολέμου», αλλά μπαίνει όριο σε εικόνες γυμνών παιδιών στο πλαίσιο του Ολοκαυτώματος.