Η Μεθώνη, κωμόπολη του Νομού Μεσσηνίας που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, έχει σπουδαία ιστορική σημασία, γιατί, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της Εριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους. Ξακουστή για το κάστρο της, από τα σημαντικότερα της χώρας, χτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209. Χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο, έχει έκταση 93 στρέμματα. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η πύλη, κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους, ενώ τα τείχη είναι ενισχυμένα κατά διαστήματα με πύργους. Νότια του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα και συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες. Ολόκληρος ο οικισμός της Μεθώνης έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός ενώ έχει πολλούς ακόμη κρυμμένους θησαυρούς. Το αλληλοδιδακτικό σχολείο, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα σχολεία στη νεοσύστατη Ελλάδα, η τοξωτή γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι μερικοί μόνο από αυτούς.
Μισή ώρα περίπου από τη Μεθώνη, συναντάμε την Κορώνη. Φημισμένη και αυτή για το κάστρο της που δεσπόζει πάνω από την πόλη, μέσα στο οποίο διατηρούνται ακόμη σπίτια και ναοί, συνεπώς είναι κατοικήσιμο, υποδέχεται κάθε εποχή χιλιάδες κόσμου. Χτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους και στη συνέχεια δέχθηκε διάφορες τροποποιήσεις από τους εκάστοτε κατακτητές της περιοχής. Σήμερα, στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται τα κατάλοιπα της τρίκλιτης βασιλικής της Αγίας Σοφίας, πιθανόν του 7ου αιώνα. Πλησίον, βρίσκεται ο σημερινός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, που η αρχική οικοδόμησή του έγινε το 1689 ως καθολική εκκλησία αφιερωμένη στον Αγιο Ρόκκο. Ο ναός στη συνέχεια μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος και στους νεότερους χρόνους, σε ορθόδοξο ναό. Στο δυτικό άκρο του κάστρου υπάρχει το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Κορώνη ανακηρύχθηκε εμβληματική κοινότητα της UNESCO για την προστασία, τη διατήρηση και την προώθηση της μεσογειακής διατροφής. Οπως όλη η περιοχή, η Κορώνη είναι γνωστή για την άριστη ποιότητα των γεωργικών της προϊόντων, όπως η παγκοσμίως γνωστή ποικιλία ελιάς κορωνέικη.
Στην Παναγία την Ελεήστρια
Η Εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας είναι ένα αξιοθέατο στην Κορώνη που δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το βενετσιάνικο κάστρο, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από φοινικόδεντρα και όχι μόνο και με πανοραμική θέα στην παραλία της πόλης. Στο σημείο αυτό, βρέθηκε το 1897 η εικόνα της Παναγίας της Ελεήστριας, μετά από όραμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας από την Κορώνη, της Μαρίας Σταθάκη. Αφού περιπλανηθούμε στα στενά της, θα κατηφορίσουμε στην προκυμαία με τον πεζόδρομο μπροστά στο λιμάνι για να χαζέψουμε, να δοκιμάσουμε φρέσκο ψάρι και ελληνική κουζίνα με ντόπια υλικά σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες.
Η εντυπωσιακή Σαπιέντζα
Τουρισμός: Έσπασαν το φράγμα των 35 εκατ. οι αφίξεις στο 11μηνο του 2024
Απέναντι από τη Μεθώνη, βρίσκεται ένα νησί εξωτικό και μοναδικό από πολλές απόψεις. Ο λόγος για τη Σαπιέντζα, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών, μετά τη Σχίζα. Κατάφυτο και με σπάνια χλωρίδα, αποτελεί έναν πραγματικό παράδεισο για φυσιολάτρες. Εδώ βρίσκεται μία πανέμορφη παραλία, η Αμμος, καθώς κι ένα μοναδικό στη Μεσόγειο δάσος από κουμαριές. Στο νότιο σημείο του νησιού υπάρχει φάρος κατασκευασμένος το 1885. Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται με τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη.
Παραλίες για βουτιές
Δεν είναι μόνο η παραλία του οικισμού στη Μεθώνη! Οι παραλίες προς Φοινικούντα έχουν την ομορφιά τους, με το Μαυροβούνι να είναι από τις αρκετά δημοφιλείς. Η μεγάλη αμμουδιά Ζάγκα, οι παραλίες Περούλια και Χωμάτι (κάτω από το χωριό Βουνάρια) είναι επίσης κάποιες εξαιρετικές επιλογές. Βεβαίως, αν δεν σας νοιάζουν τα χιλιόμετρα, 40 λεπτά περίπου από τη Μεθώνη είναι η ξακουστή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Από τις ομορφότερες της Μεσογείου, είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή είναι τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.
*Από την έντυπη έκδοση ΤΥΠΟΣ TV
Πώς ήταν η Σοφία Χατζηπαντελή πριν να υιοθετήσει το «μονόφρυδο» της Φρίντα Κάλο;
Μαρίνα Πατούλη: Φανερά αδυνατισμένη με σορτσάκι στη Μύκονο
Μαγειρική σόδα: Ένα απρόσμενο αντισηπτικό για την ευαίσθητη περιοχή