1 Χρονικοί περιορισμοί: Θέσπιση ανώτατου ορίου 90 ημερών για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις ετησίως για όλη τη χώρα.
2 Χωρικοί περιορισμοί: Το οριζόντιο όριο των 90 ημερών να μειώνεται σε 60 σε περιπτώσεις νησιών κάτω των 10.000 κατοίκων ή σε περιοχές με χαμηλή μέση πληρότητα των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Επίσης, με απόφαση του Δήμου να μην επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής νέων ακινήτων που βρίσκονται σε οριοθετημένα τμήματα των αστικών κέντρων, όταν διαπιστώνεται πως οι κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν το 50% των κατοικιών που ιδιοκατοικούνται ή μισθώνονται για μακροχρόνια μίσθωση.
3 Οριο στον αριθμό ακινήτων: Δύο ακίνητα κατ’ ανώτατο όριο ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή, ο οποίος είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο. Το νομικό πρόσωπο θα θεωρείται επαγγελματίας όταν προβαίνει σε βραχυχρόνια μίσθωση.
4 Θεσμοθέτηση προδιαγραφών: Να υπάρχει πρόβλεψη μεταξύ άλλων για εμβαδόν τουλάχιστον 10 τ.μ. για το δωμάτιο και 18 τ.μ. για το διαμέρισμα, να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση, με ανώτατο αριθμό δωματίων (10 δωμάτια), με πιιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας, με ασφάλιση αστικής ευθύνης και υποχρέωση συμμόρφωσης με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν συντρέχουν λόγοι όπως στην περίπτωση της πανδημίας.
5 Φορολόγηση: Προτείνονται τέλη διαμονής υπέρ ΟΤΑ, τέλη καθαριότητας και φόρος διαμονής και υψηλότερος φόρος εισοδήματος.
Χριστούγεννα 2024: Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών - Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
6 Μέτρα για πολυκατοικίες: Για παράδειγμα, αύξηση κοινοχρήστων σε όσους κάνουν χρήση της εν λόγω δραστηριότητας ή ψήφιση από όσους διαμένουν σε κάποια πολυκατοικία για να επιτραπεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα.
7 Ελεγχος: Οι πλατφόρμες έχουν σήμερα όλη την πληροφόρηση για να κάνει κάποιος τον έλεγχο.
Καμπανάκι…
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλ. Βασιλικός, είπε, ότι: «Από το 2012 το ΞΕΕ ξεκίνησε να ενημερώνει και να προτείνει στην πολιτεία τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να ρυθμιστεί το τοπίο. Σε 10 χρόνια από το ξεκίνημα του φαινομένου αυτού, η δράση έχει γιγαντωθεί. Εχουμε ξεφύγει από τη ρομαντική εικόνα ενός ανθρώπου που για το μήνα που θα πάει στο χωριό του θα ενοικιάζει το ακίνητό του για να συμπληρώνει το εισόδημά του κι έχουμε πάει πια σε μια καθετοποιημένη, πλήρη, επαγγελματική δραστηριότητα που λόγω του μεγέθους της έχει και πολύ μεγάλες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια δραστηριότητα να παριστάνει το ξενοδοχείο. Ωστόσο, το Επιμελητήριο από το 2017 δεν κοιτάει το θέμα αυτό ως ανταγωνιστικό. Οι μελέτες έχουν στραφεί στις κοινωνικές επιπτώσεις. Είναι η εποχή του ρεπορτάζ με δασκάλους να κοιμούνται σε παραλίες, τα ενοίκια είναι στα ύψη και αυτό επηρεάζει πάρα πολλές κοινωνικές ομάδες».
Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε πως «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι κομμάτι του τουριστικού και εμπορικού προϊόντος μας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο έτσι ώστε να καθορίζονται συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας σε ό,τι έχει να κάνει με εκείνους που είναι πολλοί και εκμισθώνουν 1-2 δωμάτια ή ακίνητα και αφορά ένα συμπλήρωμα εισοδήματος μιας μέσης ελληνικής οικογένειας έναντι εκείνων που μισθώνουν δεκάδες ακίνητα ή διαμερίσματα κ.λπ».
Ειδήσεις σήμερα