Συνήθως τότε, μετά το Πάσχα, ξεκινούσαν οι εργασίες καθαρισμού και προετοιμασίας για τη νέα τουριστική σεζόν, κάτι που δεν έγινε φέτος, με τον Ιούνη να θυμίζει κάτι από… Πάσχα. «Τώρα έχει έρθει κόσμος στο νησί για εργασίες, ό,τι κάναμε κάθε Απρίλη».
Η Κίμωλος έχει μια τουριστική ιδιομορφία, με πολλούς να την περιγράφουν ως κρυμμένο θησαυρό στις Κυκλάδες. Στη σκιά της Μήλου, χωρίς να δέχεται ορδές τουριστών, κράτησε το δικό της χαρακτήρα, με φανατικούς επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ιταλία και τη Γαλλία.
«Μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρός ο αριθμός τουριστών σε σχέση με όσα ίσχυαν τις προηγούμενες χρονιές. Δεν θα είχαμε τις αφίξεις των άλλων μεγάλων Κυκλάδων, άλλα η πτώση είναι τεράστια». Ταυτόχρονα οι κάτοικοι νιώθουν ότι ο τουρισμός είναι δίκοπο μαχαίρι. Κάθε οικογένεια -είτε ως κύριο επάγγελμα είτε απλώς με το να παραχωρεί κάποιο δωμάτιο για ενοικίαση- είχε εισόδημα από τον τουρισμό. Φέτος ειδικά στους Κιμωλιάτες υπάρχει φόβος. «Το νησί έχει μόλις 2 αγροτικούς γιατρούς», περιγράφει ο Μιχάλης στο διάλειμμα από τις τελευταίες πέργκολες που τοποθετεί.
«Μόνιμους η Κίμωλος έχει 200-300 κατοίκους, μεγάλης ηλικίας, είναι λογικό να υπάρχει φόβος. Αν υπάρξουν κρούσματα, δεν θα ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Πολλά δωμάτια δεν θα ανοίξουν καν. Οι κάτοικοι είναι προκατειλημμένοι κυρίως με τους ξένους τουρίστες, εκεί που καταγράφηκαν χιλιάδες κρούσματα».
Ικαρία
Ο τουρισμός της Ικαρίας τα τελευταία 10 χρόνια, που μπήκε και αυτή στον κατάλογο των νησιών με μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αναλυόταν κυρίως σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τον εσωτερικό τουρισμό και τους Ελληνες που ζουν στην Αμερική. Η δεύτερη κατηγορία -που άφηνε και τον μεγαλύτερο τζίρο στο νησί- όπως όλα δείχνουν δεν θα έρθει αυτό το καλοκαίρι, ενώ μέχρι και σήμερα οι κρατήσεις από Ελληνες είναι μηδενικές. Τα διάσημα πανηγύρια δεν θα πραγματοποιηθούν και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό βρίσκονται σε δεινή θέση.
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες για διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Τέτοια περίοδο στην Ικαρία -δεν διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα σε σχέση με άλλα νησιά- ήταν όλα υπερπλήρη και τα τηλέφωνα σε φίλους και γνωστούς έπεφταν βροχή για να βρεθεί το τελευταίο δωμάτιο ή το τελευταίο ενοικιαζόμενο Ι.Χ.
Ο Αντώνης τα τελευταία χρόνια έχει καφενείο στην κεντρική πλατεία του Αγίου Κηρύκου. Το καφενείο «Στου Βολίκα» ταυτίστηκε με τη νεολαία του νησιού που παραμένει και προσπαθεί στον αγαπημένο της τόπο. Φέτος πραγματοποίησε και ανακαίνιση, όμως τα μηνύματα που λαμβάνει είναι δυσοίωνα. «Ολοι οι κάτοικοι θέλουν να έρθουν επισκέπτες, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν κρατήσεις. Τα καταστήματα δουλεύουν με τους μόνιμους κατοίκους, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν θα έχουμε τουρισμό, όπως φαίνεται. Τα ελάχιστα δωμάτια που έχουν κρατηθεί είναι για Ελληνες. Δεν ξέρω αλήθεια πώς θα καταφέρουμε να μαζέψουμε φέτος αυτή την οικονομική πληγή. Οι κάτοικοι δεν φοβούνται τον τουρισμό. Η ζωή κυλάει όπως πριν. Δεν θα γίνουν πανηγύρια, αλλά δεν πειράζει και μία χρονιά να μη γίνουν».
Τα μέτρα αυστηρής υγιεινής τηρούνταν και τηρούνται πάντα στο μαγαζί του. Αυτό που τον απασχολεί είναι η μεγάλη οικονομική ύφεση. Εφιαλτικό σενάριο αν επιβληθεί νέο lockdown. «Νιώθουμε ότι περπατάμε σε τεντωμένο σκοινί. Αν επιβληθεί νέο κλείσιμο, θα κλείσουμε τα μαγαζιά μας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας όσα έγιναν και να προχωρήσουμε τώρα. Στην Ικαρία φόβος δεν υπάρχει. Οποιος ανησυχεί τόσο πολύ ή έχει θέματα υγείας φαντάζομαι πως δεν θα πάει διακοπές, από μόνος του, δεν χρειάζεται πολλή σκέψη αυτό. Το να κλείσουμε πάλι θα οδηγήσει κανείς να μην τηρήσει νέες οδηγίες», λέει στον «Ε.Τ.».
Αυξάνεται σιγά σιγά η τουριστική κίνηση σε Κρήτη και Χαλκιδική
Με πολύχρονη εμπειρία στη διαχείριση του τουρισμού στην Ελλάδα ο Δημήτρης Τζομπανάκης, τουριστικός πράκτορας, παρατηρεί τα νέα δεδομένα. Θα ήταν ευχαριστημένος αν οι συνολικές απώλειες στα τέλη Οκτώβρη φτάσουν στο 35-40%, με τους πιο απαισιόδοξους να κάνουν αναφορές για απώλειες μέχρι και 70%. «Στην Κρήτη δειλά δειλά υπάρχουν κρατήσεις, κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα γνωστά ονόματα του χώρου, που συνήθως έχουν σταθερή επαναλαμβανόμενη πελατεία. Πολλά από τα μικρότερα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν και οι κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει σε αυτά θα διοχετευτούν σε άλλα ξενοδοχεία με τις ίδιες τιμές. Δεν θα γίνει καμία αύξηση, ενώ μπορεί οι παροχές να είναι περισσότερες και περισσότερων αστέρων. Υπάρχουν περιορισμένες κρατήσεις στα μικρής χωρητικότητας καταλύματα. Το ζήτημα για την Κρήτη είναι οι τρεις βασικές αγορές που εξυπηρετεί, η Γερμανία, η Αγγλία και η Ρωσία. Η πρώτη έχει ανοίξει, η Αγγλία φαίνεται πως θα ανοίξει μετά τις 15 Ιουλίου και για τη Ρωσία είναι άγνωστο τι θα γίνει», λέει στον «Ε.Τ.».
Ταυτόχρονα υπάρχουν και Ελληνες επισκέπτες, που οι κρατήσεις τους είναι πάντα της τελευταίας στιγμής, πόσω μάλλον τώρα, Ιταλοί κ.λπ.
«Ο τουρισμός στη Χαλκιδική εξαρτάται πολύ από τα Ι.Χ. Στη συντριπτική πλειοψηφία της Ελλάδας οι αφίξεις αφορούν σε πτήσεις, για αυτό είναι κρίσιμο το τι θα συμβεί στις χώρες της Ευρώπης το επόμενο διάστημα. Ολοι οι ξενοδόχοι ήταν έτοιμοι για τα μέτρα προφύλαξης και μάλιστα και στο παρελθόν είχαν κληθεί να εφαρμόσουν παρόμοια. Είναι ένα ζητούμενο, βέβαια, η εφαρμογή τους, αν κληθούν τελικά να εξυπηρετήσουν 200 τουρίστες ταυτόχρονα. Θα πρέπει να φτιαχτούν περισσότερα bar μέσα στο ξενοδοχείο, κάποιες άλλες παροχές για να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση», καταλήγει.
Από την έντυπη έκδοση