Επηρεασμένος από τις εικόνες της Ιταλίας ο Charlie Chahine, μόνιμος κάτοικος και ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στο νησί της Σαντορίνης αποφάσισε να δημιουργήσει μια πρότυπη κατασκευή από πλέξιγκλας στο beach bar «Demilmar» που λειτουργεί στην Μαύρη Παραλία στην Περίσσα.
«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από άλλους. Ο καθένας στον τομέα του πρέπει να κάνει προτάσεις», λέει στο iefimerida.gr ο κ. Chahine ο οποίος τονίζει ότι αναμένει την έγκριση των υγειονομικών αρχών για την κατασκευή.
Η ιδέα της ξαπλώστρας μέσα σε πλέξιγκλας έρχεται από την Ιταλία. Εκέι σχεδιάζονται ατελείωτες σειρές από ομπρελοξαπλώστρες πάνω στην άμμο, μέσα σε ασκεπή… κουτιά από πλέξιγκλας, όπου θα χωράει ένα ζευγάρι Ιταλών -άντε, το πολύ μια ολιγομελής οικογένεια- προστατευμένοι από τους… ιούς και τα μικρόβια των διπλανών τους.
Κάθε τέτοιο διάφανο κουτί θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων από τα παρακείμενα και, φυσικά, ο κόσμος θα απαγορεύεται να βγαίνει όποτε του καπνίσει προκειμένου να συνωστίζεται στο μπαρ και στο εστιατόριο της οργανωμένης ακτής.
Οι «ένοικοι» του κάθε κουβουκλίου θα παραγγέλνουν από το κινητό (;) και ένας σερβιτόρος με μάσκα και γάντια θα τους φέρνει την παραγγελία με τους καφέδες, τα αναψυκτικά και τα σνακ. Οσο για το πώς θα αποφευχθεί μια ομαδική «έξοδος» στη θάλασσα, λύνεται εύκολα αν αναλογιστούμε τους «τροχονόμους» των σούπερ μάρκετ. Φαντασία να υπάρχει και όλα γίνονται…
Θα είναι, βέβαια, οι πιο δυστοπικές διακοπές που μπορεί να φανταστεί κανείς. Σαφώς, όμως, προτιμότερες από το να υποχρεωθούν να μείνουν στα σπίτια τους οι Ιταλοί μέσα στο κατακαλόκαιρο και να παραφρονήσουν. Αφήστε, δε, που θα σώσει τον ιταλικό τουρισμό και την οικονομία από την πλήρη καταστροφή.
AIRBNB: Sold out εν όψει Χριστουγέννων [πίνακες με τιμές ανά προορισμό]
Η ιδέα ανήκει σε μια εταιρία από τη Μόντενα, που προμηθεύει ήδη με διαφανή παραπετάσματα μπαρ και εστιατόρια της χώρας και τώρα σκέφτηκε να επεκτείνει την ιδέα στις παραλίες. Η κυβέρνηση Κόντε την εξετάζει σοβαρά και δύο αρμόδιες γυναίκες υφυπουργοί, Τουρισμού και Υγείας, τη βρίσκουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
«Εργαζόμαστε ήδη για την οργάνωση των καλοκαιρινών λουτρών των πολιτών», δήλωσε στη «Repubblica» η υφυπουργός Τουρισμού, Λορέντσα Μπονακόρσι. Προηγείται, όμως, η έκδοση σαφών οδηγιών ασφαλείας για όλη την επικράτεια, όπως ζητεί μετ’ επιτάσεως το συνδικάτο των παραθαλάσσιων επιχειρήσεων. Εχουν προτείνει κι αυτοί αρκετές λύσεις, αλλά το σχέδιο με τις περίκλειστες ομπρελοξαπλώστρες μπορεί να τους έλθει κουτί.
«Πριν από μερικές μέρες», λέει στη «Repubblica» ο Κλάουντιο Φεράρι, ιδιοκτήτης της Nuova Neon Group 2, από μια κωμόπολη κοντά στη Μόντενα, «προσπαθήσαμε να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι Ιταλοί με ασφάλεια στις παραλίες, ώστε να μη διακοπεί η οικονομική δραστηριότητα».
Η ιδέα για τα κουτιά-πλέξιγκλας έπεσε σαν ώριμο φρούτο, καθώς η εταιρία του δέχεται ήδη πληθώρα αντίστοιχων παραγγελιών για προστατευτικά παραπετάσματα από φαρμακεία, τράπεζες, εστιατόρια, μπαρ και εμπορικά καταστήματα.
Η εταιρία επεξεργάζεται ήδη ένα πιλοτικό σχέδιο για συγκεκριμένη παραλία κοντά στη Ρώμη. Σε αυτήν θα στηθεί ένα σύμπλεγμα παραβάν από πλέξιγκλας και αλουμίνιο, καθένα εκ των οποίων θα έχει σχήμα παραλληλεπίπεδου. Οι κατασκευές θα είναι ανοιχτές από πάνω, ενώ κάθε πλευρά θα χωρίζεται στα τρία, με συνολικό μήκος 4,5 μέτρα και ύψος 2. Η είσοδος και έξοδος των λουομένων στην… ασφαλή υγειονομικά φωλιά τους θα γίνεται από ένα άνοιγμα 1,5 μέτρου.
«Μπορούμε να προσαρμόσουμε κατά βούληση το σχήμα και το μέγεθος», τονίζει ο Φεράρι, που δέχεται καταιγισμό παραγγελιών από επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.
Εχοντας πάρει απόφαση πως οι συμπατριώτες τους δεν θα κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, οι Ιταλοί ξενοδόχοι γεμίζουν τα δωμάτιά τους με γάντια και απολυμαντικά, ενώ τα μεγάλα συγκροτήματα δεν ξέρουν αν θα τους επιτραπεί να λειτουργήσουν. Κάποιοι μιλάνε για μάσκα ακόμη και στη θάλασσα και ορισμένοι άλλοι υποστηρίζουν ότι κανένα κατάλυμα δεν θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς προκράτηση. Οι επιχειρηματίες των ιταλικών παραλιών συζητούν για ομπρέλες τουλάχιστον 10 μέτρα η μία από την άλλη, κατάργηση των παιχνιδότοπων και κάθε αθλήματος και τήρηση αυστηρών μέτρων απόστασης.
«Μπορούμε να οργανώσουμε τις διακοπές μας, έστω και με πολλή προσοχή, αφού δύσκολα θα έχει βρεθεί εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό ως το καλοκαίρι», αισιοδοξεί η υφυπουργός Υγείας, Σάντρα Τζάμπα, ομολογώντας πως δεν υπάρχει Ιταλός που να μην παθαίνει κατάθλιψη στην ιδέα ότι θα μείνει κλεισμένος μέσα με τους δικούς του τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.