Αυτή τη στιγμή το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης τοποθετεί την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων από το τέλος του επόμενου μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «E.T.» η επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με βάση το σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Από τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα έχουν τη δυνατότητα να επαναλειτουργούν σταδιακά, ενώ τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά, ανάλογα και με τη ζήτηση που θα καταγράφεται, από τα τέλη Ιουνίου, έτσι ώστε αρχές Ιουλίου να αρχίσει να επανέρχεται η κανονικότητα στον τουρισμό, υπό την προϋπόθεση να έχει κοπάσει η υγειονομική κρίση και να το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Κλειδιά…
Καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την επαναλειτουργία των resorts αναμένεται να είναι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και η επαναφορά της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που θα επιτρέψει στους tour operators και στις αεροπορικές εταιρίες να ξεκινήσουν και πάλι το πτητικό τους έργο. «Είναι δεδομένο ότι η επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αεροπορικές πτήσεις», επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς.
Την ανάγκη δημιουργίας ρεαλιστικού και βιώσιμου πρωτοκόλλου λειτουργίας των μεταφορών και των τουριστικών επιχειρήσεων προέταξε, μάλιστα μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, δίνοντας το στίγμα των κινήσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την ορθή επανεκκίνηση του τουρισμού.
Το ρίσκο
Την ίδια στιγμή, πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρηματιών δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να πάρει το ρίσκο και να λειτουργήσει τα καταλύματά του φέτος το καλοκαίρι, προκειμένου να μπορέσει να μετριάσει τις ζημιές που έχουν ήδη καταγραφεί. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 3.000 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν με κατεβασμένα ρολά την ερχόμενη τουριστική σεζόν.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μόνο τις πρώτες 20 ημέρες από την εμφάνιση του φονικού ιού στη χώρα μας τα ελληνικά ξενοδοχεία κατέγραψαν απώλειες από τις ακυρώσεις δωματίων και συνεδρίων που ανέρχονται σε 522 εκατ. ευρώ.
Δωρεά
Τη δωρεά ποσού 1 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας στη μάχη που δίνει κατά τoυ Covid-19, αποφάσισε το Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η απόφαση αυτή συνιστά έκφραση της διαρκούς προσφοράς των ελληνικών ξενοδοχείων προς την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι το ΞΕΕ έχει ανακοινώσει και προχωρά στη δημιουργία του εξειδικευμένου φορέα «Hotels For» για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής ευθύνης, συμβατών με τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός σε σχετική δήλωσή του τόνισε: «Παρά το μεγάλο πλήγμα που υφίστανται οι επιχειρήσεις μας, η απόφαση για τη δωρεά 1 εκατ. ευρώ στο δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν για μας αυτονόητο καθήκον. Αποτελεί δε την ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας που με τη δική του καθημερινή μάχη σώζει ζωές, γεννάει την ελπίδα και δίνει την ανάσα για να ξανανοίξει η οικονομία της χώρας μας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου