Το άνοιγμα των σχολείων, παρόλο που κατά τους ειδικούς δεν αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και οι ενεργές εστίες σε πολλές περιοχές φέρνουν την πανδημία ξανά σε σημείο «μηδέν». Η πίεση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί στο σύστημα Υγείας, δεδομένου ότι οι νέες μολύνσεις αυξομειώνονται -παραμένοντας όμως σε τριψήφιο αριθμό-, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές ΜΕΘ – Covid της Αττικής έχουν καλυφθεί.
Σύμφωνα με την εντατικολόγο και επικεφαλής της Επιτροπής για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, η πληρότητα των ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό στην Αττική, η οποία και έχει το… προβάδισμα στην επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι περίπου στο 50%. «Γι’ αυτό αυξάνουμε τα κρεβάτια, λαμβάνοντας νέα μέτρα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Προκειμένου να είναι έτοιμα τα νοσοκομεία αναφοράς στην πιθανότητα μεγάλης αύξησης όσων χρειάζονται ΜΕΘ, καθώς και των διασωληνωμένων, αποφασίστηκε σχέδιο μίνι αποσυμφόρησης κλινών ΜΕΘ, με ορισμένους ασθενείς να μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να ελευθερωθούν επιπλέον κρεβάτια για τους ασθενείς με Covid-19.
Η κ. Κοτανίδου, μάλιστα, αναφέρει ένα παράδειγμα από το νοσοκομείο όπου εργάζεται η ίδια, τον «Ευαγγελισμό». Στα 18 κρεβάτια Εντατικής που είναι διαθέσιμα για κορονοϊό επιχειρείται να διατεθούν ακόμη 6.
Προβαίνοντας, πάντως, σε μια εκτίμηση της πανδημίας από εδώ και στο εξής υποστηρίζει ότι η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Και αυτό γιατί οι διασωληνωμένοι και όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ που περιλαμβάνονται σήμερα στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανήκουν στη διασπορά λίγων ημερών πριν, όπως επίσης προέρχονται και από γνωστές κλειστές δομές ηλικιωμένων με κρούσματα.
Επιπλέον, η εντατικολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως εάν τηρηθούν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας και με δεδομένο ότι μέσω του επιπλέον αντιγριπικού εμβολιασμού (4,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια έχουν εξασφαλιστεί φέτος) η κυκλοφορία της γρίπης δεν θα είναι υψηλή, είναι εφικτό το σενάριο να μη γεμίσουν οι ΜΕΘ από ασθενείς τόσο με κορονοϊό όσο και γρίπη.
Αλλωστε, μέχρι το τέλος του έτους ο στόχος του υπουργείου Υγείας είναι οι διαθέσιμες ΜΕΘ συνολικά στην Ελλάδα να φτάσουν τις 1.200. Πρόκειται για το σύνολο των κρεβατιών, όχι μόνο για όσα διατίθενται για ασθενείς με κορονοϊό, αλλά με την αύξηση του συνόλου των κλινών θα αυξηθούν, κατά συνέπεια, και τα διαθέσιμα για την Covid-19. Ηδη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε τον χώρο όπου κατασκευάζονται 50 υπερσύγχρονες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» – δωρεά της Βουλής, που έχει ως εποπτεύουσα αρχή την εταιρία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε το έργο «πάρα πολύ σημαντικό στη μάχη που δίνουμε με αυτήν την πανδημία, την τεράστια κρίση δημόσιας Υγείας».
Η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, πάντως, προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, όπως αναφέρει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας. Μέχρι και την Πέμπτη οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία αναφοράς ανέρχονταν σε 49, παρουσιάζοντας αύξηση σε ένα δεκαήμερο κατά σχεδόν 30% (την 1η Σεπτεμβρίου ήταν 38 οι διασωληνωμένοι).
Τα σενάρια
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Σύψας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, δύο είναι οι παράμετροι που αναδεικνύονται τις τελευταίες ημέρες και αποτελούν προάγγελο ενός δύσκολου φθινοπώρου. Πρόκειται για τη μετατόπιση της επιδημίας σε ολοένα και μεγαλύτερες ηλικίες και ηλικιωμένους, καθώς και οι συρροές σε κλειστές δομές και άλλους χώρους.
«Το χειρότερο είναι η απρόβλεπτη επιδημιολογία του ιού. Δεν μπορεί κανείς να κάνει πρόβλεψη για τον χειμώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Η προσωπική του, βέβαια, εκτίμηση είναι δύο πιθανά σενάρια από εδώ και στο εξής: Ή μια σχετικά σταθερή καμπύλη με τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται στο «φάσμα» από 100 έως 300 και με μέτρα σε περιοχές όπου παρατηρείται πρόβλημα (όπως έγινε την Πέμπτη με τέσσερις νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας) ή το απευκταίο που αφορά σε ένα επόμενο δυνατό κύμα.
Ερωτηθείς ο ειδικός σχετικά με ποιο μέτρο επέδρασε περισσότερο για την αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης διασποράς τον Αύγουστο -οι πρώτες ημέρες του περασμένου μήνα έδειχναν πως η χώρα μας οδεύει προς εκθετική αύξηση των κρουσμάτων- αναφέρει: «Το κλείσιμο των δικτύων διασποράς πιστεύω ήταν “κλειδί”. Δηλαδή τα μπαράκια μετά από μια συγκεκριμένη ώρα. Και οι μάσκες, φυσικά, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και το γεγονός ότι ο κόσμος συμμορφώθηκε. Κατανόησε ότι η πανδημία υπάρχει ακόμη, κάτι που τον Ιούνιο φαίνεται πως το είχε ξεχάσει».
Τα σχολεία
Την ίδια στιγμή, ο κ. Σύψας υποστηρίζει ότι δεν αναμένεται σημαντική επίδραση στην πανδημία από το άνοιγμα των σχολείων. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, κατά τους επιστήμονες, από τις διάφορες μετακινήσεις των γονέων των παιδιών. Είναι, δηλαδή, περισσότερο πιθανό να προκύψει διασπορά στα σχολεία μεταφερόμενη από την κοινότητα, παρά οι σχολικές μονάδες να αποτελέσουν την πηγή ευρείας διασποράς στην κοινότητα.
Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εξακολουθούν να τονίζουν πως ο ρόλος των παιδιών, και ιδιαίτερα των μικρών κάτω των 12 ετών, στη μετάδοση είναι πολύ μικρός, καθώς ούτε κολλάνε τόσο εύκολα σε σχέση με τους ενήλικες τον ιό ούτε και μεταδίδουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή των ανηλίκων κάτω των 18 ετών στην πανδημία είναι μόλις 5% διεθνώς και στην Ελλάδα περίπου στο 6%.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συμφώνησαν ότι μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι αναγκαία η επάνοδος των μαθητών στα σχολεία, καθώς η μάθηση πρέπει να συνεχιστεί, ενώ η επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον θεωρείται ότι θα συμβάλει ευεργετικά στη σωματική και την ψυχική υγεία των παιδιών. Το «στοίχημα» μπορεί να κερδηθεί μόνο με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr