Όλα αυτά είναι βέβαια είναι μια υπόθεση από μια ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζον Κάρπεντερ αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και μια ελληνική πραγματικότητα.
Στο νέο ET Magazine του EleftherosTypos.gr θα ασχοληθούμε με τις επιθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής αλλά θα μιλήσουμε και με αστυνομικούς οι οποίοι θα προσπαθήσουν να μας εξηγήσουν που εντοπίζεται το πρόβλημα πίσω από αυτές.
Η επίθεση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ερωτημάτων. Πώς 70 κουκουλοφόροι κατάφεραν και έκαναν κάτι τέτοιο στο κέντρο της Αθήνας ανενόχλητοι; Γιατί δεν υπάρχουν συλλήψεις; Τι πρέπει να κάνει ένας αστυνομικός όταν δέχεται τέτοια επίθεση;
Αυτά είναι μια σειρά ερωτημάτων τα οποία θα μας απαντήσουν συνδικαλιστές αστυνομικοί από διάφορα σώματα. Όσον αφορά τις επιθέσεις που έχουν γίνει στα αστυνομικά τμήματα τώρα, είναι συνολικά 46 τα τελευταία δέκα χρόνια εκ των οποίων οι 37 έγιναν μέχρι το 2014.
Ποιο αναλυτικά, είχαμε 8 επιθέσεις που έγιναν το 2007, 4 επιθέσεις το 2008, 8 επιθέσεις το 2009, 5 επιθέσεις το 2011, από τρεις επιθέσεις το 2012 και το 2013 και 6 επιθέσεις το 2014 ενώ μόνο το 2010 δεν υπήρξε τέτοια επίθεση, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από το 2015 και μέχρι σήμερα σημειώθηκαν συνολικά 9 επιθέσεις κατά Αστυνομικών Τμημάτων στην Αττική και συγκεκριμένα, 2 το 2015, μία το 2016, 3 το 2017 ενώ το 2018 έχουμε 3 επιθέσεις μαζί με αυτήν στο Α.Τ. Ομονοίας.
Δημήτρης Μαμαλούκας στον ΕΤ: «Η ελπίδα αντίβαρο στον φόβο του θανάτου»
Σε τι οφείλετε όμως αυτό; Πώς και γιατί υπάρχουν αυτές οι επιθέσεις και γιατί μένουν ασύλληπτοι οι δράστες; Τι οδηγίες έχει η Ελληνική Αστυνομία; Που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα;
Αυτές τις ερωτήσεις θα μας απαντήσουν οι αστυνομικοί από τρεις διαφορετικές αστυνομικές ενώσεις. Πρώτα το ET Magazine απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρη Γερακαράκο. Ο κ. Γερακαράκος μας επισήμανε πως το πρώτο και το κυριότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των τμημάτων. Λείπουν άνδρες αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ αναφέρει πως δεν υπάρχει και είμαστε πολύ πίσω στην υλικοτεχνική υποδομή. Είμαστε παντού μειωμένα. Από το προσωπικό με τις μάχιμες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το Α.Τ. Ομονοίας. Κατά καιρούς έχουν γίνει παρεμβάσεις. Είναι μικρή δύναμη. Είναι πολλοί ( αστυνομικοί) αποσπασμένοι, σε πολιτικούς και σε στόχους. Ενώ υπάρχει επίσης και ένα κλίμα το οποίο βοηθάει, για τα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί κατά καιρούς. Παράδειγμα ο Ρουβίκωνας ο οποίος δρα ανεξέλεγκτα και δεν εξαρθρώνεται. Η αστυνομία θα πρέπει να μπει σε αυτήν την διαδικασία, κάνοντας τον πολίτη να σκέφτεται πονηρά ( για το γιατί δεν τους πιάνουν) και όταν το κάνει αυτό ο πολίτης μπαίνει σε αυτήν την διαδικασία και ο αστυνομικός.
Για το αν έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές ο κ. Γερακαράκος αναφέρει πως υπάρχει ένα κλίμα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει αποθράσυνση όλων αυτών των ατόμων με αποτέλεσμα να χειροτέρευει η κατάσταση. Φοβόμαστε για τα χειρότερα. Έχουν εξαπλωθεί τα γεγονότα σε πολλές πόλεις τις Ελλάδος όπως για παράδειγμα η Πάτρα και το Αγρίνιο. Μιλάμε για οργανωμένες ομάδες και δεν μπορούμε να τα υποβαθμίζουμε.
Ο δεύτερος στον οποίο απευθυνθήκαμε ήταν ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας ο οποίος ήταν και αυτός στο ίδιο περίπου κλίμα καθώς μας ενημέρωσε για την έλλειψη προσωπικού που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων ασφαλείας. Ανέφερε επίσης πως εδώ και τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που έχει καταργηθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ, βλέπουμε μια γενικότερη αύξηση των επιθέσεων-παρεμβάσεων από συλλογικότητες, ομάδες κτλ. όχι μόνο στα τμήματα αλλά και διάφορους άλλους «στόχους» στο κέντρο της Αθήνας. Παλιότερα δεν υπήρχαν αυτά. Η ΔΕΛΤΑ ήταν μια ομάδα άμεσης επέμβασης για αυτές τις καταστάσεις και έτσι απέφευγαν να κάνουν κάτι τέτοιο.
Όσον αφορά τα σχέδια δράσης που λαμβάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. (βλπ. σχέδιο Περσέας) αναφέρει πως δεν έχει σημασία το όνομα που θα πάρει το σχέδιο. Σημασία έχει να γίνει ουσιαστική «δουλειά» και όχι μόνο από τους αστυνομικούς αλλά από την ηγεσία προκειμένου να ενισχυθούν οι περιπολίες. Και δεν μιλάμε μόνο για τις πεζές περιπολίες. Θέλει μια ομάδα αντίστοιχή της ΔΕΛΤΑ. Μία ομάδα άμεσης επέμβασης για τέτοιες καταστάσεις. Ναι υπάρχει η ομάδα ΔΙΑΣ αλλά αυτή δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση. Αλλά και να την είχε γιατί να πάρουμε την ΔΙΑΣ από την αστυνόμευση των πόλεων και να την βάλουμε να κάνει μια τέτοια δουλειά. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η αστυνομία πια χρειάζεται να είναι μηχανοκίνητη. Καλές και οι πεζές περιπολίες αλλά να γίνουν όταν θα υπάρχουν άτομα.
Σε ερώτηση για το γιατί δεν υπάρχει καμία σύλληψη κουκουλοφόρων και μπαχαλάκηδων απάντησε πως οι ομαδικές επιθέσεις που κάνουν είναι ο τρόπος με τον οποίο «προστατεύονται». Δεν θα μπορέσουν ποτέ ένα σκοπός ή δύο να αντιμετωπίσουν τέτοιες ομάδες. Γιαυτό έχουμε και τέτοιες επιθέσεις από τον Ρουβίκωνα.
Όσον αφορά το μνημόνιο ενεργειών που υπάρχει σε περίπτωση επίθεσης όπως αυτή που έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα στην Ομόνοια ο κ. Ντούμας αναφέρει πως σε μία τέτοια περίπτωση ο σκοπός πρέπει να κάνει τρία πράγματα. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει την χειροβομβίδα κρότου λάμψης Από εκεί και μετά και σε περίπτωση που κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα και η ζωή του μπορεί να κάνει χρήση του ατομικού του οπλισμού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα ρίξει κατά ανθρώπων αλλά, στον αέρα ή κατά πραγμάτων. Και τέλος θα πρέπει να διαβιβάσει στο κέντρο επιχειρήσεων για την επίθεση προκειμένου να συνδράμουν και άλλοι αστυνομικοί για την σύλληψη των επιτιθεμένων. Από την στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο και πολλές φορές δεν μπορούν γίνουν ούτε αυτά.
Τις τελευταίες μέρες, έχει γίνει μεγάλος ντόρος όσον αφορά την ομάδα ΔΕΛΤΑ και κατά πόσο θα ήταν χρήσιμη σε μια επίθεση όπως αυτή στον Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Ο κ .Ντούμας αναφέρει πως όσο υπήρχε η ομάδα δεν υπήρχαν τόσο έντονα τέτοια φαινόμενα στο κέντρο της Αθήνας. Θα είχαμε λιγότερες απόπειρες και πράξεις γιατί οι ΔΕΛΤΑ γύριζαν όλοι την Αθήνα και είχαν ένα δίκτυο γύρω από το κέντρο, οπότε οι κουκουλοφόροι ήξεραν πως υπήρχε το ενδεχόμενο να «πέσουν» πάνω σε μία ομάδα ΔΕΛΤΑ και δεν ρίσκαραν. Χαρακτηριστικό είναι πως υπήρχαν «τσιλιαδόροι» που παρακολουθούν τις κινήσεις της ομάδας και έδιναν οδηγίες στους υπόλοιπους για το που κινούνται. Έτσι δεν είχαμε τόσες «κεντρικές» επιθέσεις.
Γιατί δεν υπάρχουν συλλήψεις αναρωτιέται πολύς κόσμος. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Ντούμα σε έλλειψη σχεδίου δράσης. Δεν υπάρχει στρατηγική, εφόσον καταργήθηκε η ΔΕΛΤΑ, θα έπρεπε να βρεθεί ένα άλλος τρόπος να καλυφθεί το κενό αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Όσον αφορά την πολιτική ηγεσία ο κ. Ντούμας αναφέρει πως η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ( αναφέρεται στον Νίκο Τόσκα) έκανε ζημία. Ο κ. υπουργός συναντούσε συλλογικότητες και όχι συνδικαλιστές της αστυνομίας αναφέρει ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας στο ΕΤ Magazine.
Τέλος επικοινωνήσαμε και με τον πλέον «ειδικό» για το θέμα τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών κ. Δήμο Πάκο ο οποίος υπηρετεί στα ΜΑΤ. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πάκος στο ET Magazine για το τι πήγε λάθος στην επίθεση στο Α.Τ. Ομονοίας, ανέφερε πως, οι συνάδερφοι που ήταν εκεί δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Δεν έχουν τον εξοπλισμό για να κάνουν κάτι τέτοιο, είναι εκεί για να συλλάβουν τον διαρρήκτη, τον έμπορο ναρκωτικών. Δεν βγάζεις όπλο σε αυτού του είδους την επίθεση. Αυτοί που θα μπορούσαν να επέμβουν και να ήταν είτε μια διμοιρία ΜΑΤ είτε μια ομάδα ΔΕΛΤΑ που είναι κινούμενη. Από εκεί και πέρα θα μπορούσε επίσης να είχαν γίνει αντιληπτοί νωρίτερα. Δηλαδή να είχαν αντιληφθεί ότι μαζεύονται τα άτομα σερ ένα συγκεκριμένο σημείο και από εκεί και πέρα θα μπορούσαν να είχαν διαβιβάσει στο κέντρο επιχειρήσεων ότι υπάρχει μια μάζωξη και κάτι θα έκαναν. Αλλα ας υποθέσουμε ότι η Ασφάλεια είχε ενημέρωση. Ποια ακριβώς ομάδα θα πήγαινε; Τα ΜΑΤ που έχουν διαλυθεί και φυλάνε στατικά τα τρόλεϊ στην Τοσίτσα, την Χαριλάου Τρικούπη και 15 άλλα σημεία; Έχουν χάσει το 40% της δύναμης τους, ή η ΔΕΛΤΑ που ποια δεν υπάρχει.
Και από τον κ. Πάκο βλέπουμε πως η κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ είναι ένα «πλήγμα» στις τάξεις τις Ελληνικής Αστυνομίας. Σε ερώτηση γιατί το πιστεύει αυτό ο κ. Πάκος αναφέρει πως θα μπορούσε μια ομάδα ΔΕΛΤΑ να κάνει αυτό που κάνουν τα ΜΑΤ. Οι μονάδες μας είναι βραδυκίνητες ομάδες λόγο του ότι πρέπει να μετακινηθούν με τις κλούβες. Να αποβιβαστούν από την κλούβα και να επιχειρήσουν. Ούτε τα ΜΑΤ θα μπορούσαν να προλάβουν κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαν μόνο αν ήταν σε αυτούς. Αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκε η ΔΕΛΤΑ, για να επιχειρούν γρήγορα και να μπορεί να προλαμβάνει.
Όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ο ΕΑΣΥΑ αναφέρει πως αν θέλουν αυτά τα φαινόμενα να τα περιορίσουν, καταργώντας την ομάδα ΔΕΛΤΑ και αποδυναμώνοντας τα ΜΑΤ, τις δύο δηλαδή δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με αυτό το πράγμα, δεν γίνεται να τα περιορίσουν. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα βάση πραγματικότητας και όχι της πολιτικής μας ιδεολογίας. Όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν την αστυνομία βάση της της πολιτικής τους ιδεολογίας ξεκάθαρα. Αν για παράδειγμα καταργήσουμε όπως λέει η «Αριστερά» τα ΜΑΤ και την ΔΕΛΤΑ, πώς θα καταστείλουμε τα επεισόδια στα γήπεδα, τα μπάχαλα, πώς θα περιορίσεις δύο ομάδες αντίπαλων παρατάξεων;
Όσον αφορά τις δυνάμεις που υπηρετούν στα ΜΑΤ ο κ. Πάκος αναφέρει πως έχουν μειωθεί κατά 40%. Τα τελευταία τρια χρόνια φεύγει κόσμος από την υπηρεσία και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Άρα μια διμοιρία ΜΑΤ που μέχρι εχθές είχε 30 άτομα σήμερα έχει 18.Φυλάνε ακίνητα που είναι σε προφανή αχρηστία και περιμένουν πότε θα του την «πέσουν» όπως για παράδειγμα στην Τοσίτσα. Για την πεζή περιπολία αναφέρει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει η πεζή περιπολία και δεν υπάρχει και προσωπικό προκειμένου να καλυφτούν όλες οι άλλες υπηρεσίες.
Κατηγορία Εξάρχεια. Εκεί ποιες είναι οι εντολές; Ξέροντας από την εμπειρία μου, όχι ότι δεν δίνονται εντολές αλλά υπάρχει μια τάση, μετά τις επιθέσεις να μην γίνεται κάτι οργανωμένο εδώ και τρία τέσσερα χρόνια προς την πλατεία Εξαρχείων από όπου προέρχονται αυτές οι επιθέσεις. Αυτό γίνεται για πολλούς λόγους. Είτε επειδή δεν υπάρχουν δυνάμεις είτε επειδή δεν θέλουν αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ.
Τώρα οι επιθέσεις είναι περισσότερες σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια αλλά μικρότερης έντασης, κυρίως μέσα στο Πολυτεχνείο. Τότε ήταν η αστυνομία αντιδρούσε λίγο ποιο επιχειρησιακά. Σε γενικό επίπεδο υπάρχει μια αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητα αυτών των ομάδων. Μπορούν να κινηθούν πιο εύκολα ομάδες 20,30,50 ατόμων και πέριξ του κέντρου. Δεν έχουν εύκολα τον φόβο, ότι θα τους κάνει κάτι η αστυνομία έτσι όπως είναι τώρα δομημένη αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]