Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, «η Ελλάδα για πρώτη φορά διαθέτει ένα μοναδικό εργαλείο διαθέσιμο για όλους που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Μάθαμε τους αθλητές και τους προπονητές για κάθε άθλημα, σε κάθε περιοχή της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τις 21 Μαρτίου, οι αθλητές στην Ελλάδα ήταν 412.329, ενώ οι προπονητές 13.484. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη πως τα τελευταία τρία χρόνια, το κράτος έχει αποδώσει στον αθλητισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, μέσω της φορολογίας του Στοιχήματος.
Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενούνται φέτος στη Γαλλία, ο κ. Βρούτσης, υπερθεμάτισε πως «κάθε τέτοια χρονιά, εμείς στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε ένα πράγμα στο μυαλό μας, πως είμαστε η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον αθλητισμό».
«Από την πρώτη στιγμή υιοθέτησα την άποψη πως ο αθλητισμός από μόνος του είναι κενός περιεχομένου αν δεν συνοδεύεται από την παιδεία και τον πολιτισμό» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως για πρώτη φορά το υπουργείο Αθλητισμού χρηματοδοτεί και στηρίζει απόλυτα την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ).
Από την πλευρά του, ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιακή Παιδεία της ΔΟΕ, ενημέρωσε για το έργο και τις αξίες της ΔΟΑ. Όπως είπε, «δημιουργήθηκε με επιθυμία του βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν και στα πρότυπα του αρχαίου γυμνασίου όπου οι μαθητές δεν μάθαιναν μόνο τον αθλητισμό, αλλά και τον πολιτισμό, την ποίηση, τη λογοτεχνία». Ωστόσο, ο κ. Κούβελος παρατήρησε πως «αν και οι ολυμπιακές αξίες γεννήθηκαν εδώ, δυστυχώς δεν διδάσκονται σήμερα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μεταπτυχιακό της Ακαδημίας, «το καλύτερο στον κόσμο σε ολυμπιακές σπουδές και sport management», τονίζοντας πως «καταφέραμε και κάναμε διεθνές πανεπιστήμιο την Ακαδημία». Κατέληξε δε, με μία ρήση του Αριστοτέλη, πως η αριστεία δεν κερδίζεται με την κατάκτηση ενός τίτλου ή ένα χρυσό μετάλλιο, αλλά από τον τρόπο συμπεριφοράς του καθενός.
Στο νοσοκομείο ο Μίμης Δομάζος
Για τον αθλητισμό, μια βιομηχανία 560 δισ. στον κόσμο, που ξεπερνά εκείνη του κινηματογράφου και του αυτοκινήτου, μίλησε ο Γεώργιος Τζέτζης, καθηγητής «Μοντέλων ανατροφοδότησης και διαχείρισης αθλητικών δεξιοτήτων» του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Aγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχουν πολλές επιστήμες που υποστηρίζουν τον αθλητισμό, και μία από αυτές είναι το μάρκετινγκ και συγκεκριμένα το αθλητικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «δυστυχώς, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν είναι εκπαιδευμένη η αθλητική βιομηχανία, αν και γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».
Αναφερόμενος στους χορηγούς, τους χαρακτήρισε το «σημαντικό κομμάτι που συνδέει τον αθλητισμό με τις επιχειρήσεις και το κοινό, σε μια τριγωνική σχέση όπου όλοι κερδίζουν» ενώ πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη των χορηγιών είναι τεράστια και αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 66 δισ. παγκοσμίως ενώ έως το 2030 θα φτάσει τα 108 δις».
Η Bea Larregle, Regional Managing Director Southern Europe για τη Visa είπε: «Μιλώντας για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες εδώ στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε το ταξίδι του αυτός ο θεσμός, νιώθω περηφάνια και ταπεινότητα. Οι αγώνες μπορούν να εμπνεύσουν, να ενώσουν και να ωφελήσουν οικονομικά τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Λιμόζ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι μπορούν να αποφέρουν 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ και να δημιουργήσουν περισσότερες από 250.000 θέσεις εργασίας. Χάρη στη μακρά δέσμευση της Visa στους Αγώνες έχουν εισαχθεί καινοτόμες μέθοδοι πληρωμής, που μεταμορφώνουν τις συναλλαγές, παρέχοντας ευκολία. Στη Γαλλία, γίνονται προσπάθειες για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός ενισχύοντας το εύρος εργασιών τους και την ανάπτυξή τους».
Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Παπαγγελής, Παραολυμπιονίκης στην ποδηλασία, τόνισε πως έχει εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού, που θα είναι οι δεύτεροι παραολυμπιακοί για τον ίδιο.
«Είναι σημαντικό να έχω ανθρώπους που με στηρίζουν στην προσπάθειά μου γιατί έτσι μπορώ να παραμένω 100% συγκεντρωμένος στον στόχο μου και να προετοιμάζομαι όσο καλύτερα γίνεται για την κατάκτηση μιας θέσης στο βάθρο» σημείωσε ο αθλητής, αναφερόμενος στη Visa και κατέληξε πως «και η πολιτεία προσπαθεί να κάνει κάποια βήματα σε πεδία όπου υπήρχαν κενά τα περασμένα χρόνια».