Ο μεγάλος στόχος είναι σε αυτή τη γιορτή να συμπληρώσει και 50 κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Επίτευγμα σπάνιο σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.
Φέτος οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν τον 47ο τίτλο τους και το έκαναν με… στιλ. Μπορεί να μην κράτησαν το αήττητο όπως σχεδίαζαν ούτε να έπαιξαν σπουδαίο ποδόσφαιρο, όμως πήραν την πρωτιά με διαφορά 19 βαθμών από τον δεύτερο. Είχαν την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα μαζί με τον Παναθηναϊκό.
» Ο MVP
Hταν δύσκολη η μάχη για την ανάδειξη του πολυτιμότερου παίκτη του Ολυμπιακού τη φετινή χρονιά. Αρκετοί οι υποψήφιοι, που όμως έχασαν, έστω για λίγο, από τον Μαροκινό σκόρερ, Γιουσέφ Ελ Αραμπί.
Ο Βατσλίκ πρόσφερε βαθμούς με τις αποκρούσεις του, αλλά δεν ήταν καθοριστικός σε μεγάλο αριθμό αγώνων. Ο Παπασταθόπουλος ήταν ο κορυφαίος αμυντικός, όμως σε αρκετά παιχνίδια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο Αγκιμπού Καμαρά ήταν εκπληκτικός στο πρώτο μισό της χρονιάς, μετά όμως… εξαφανίστηκε. Ο Ροντρίγκες πρόσφερε πολλά, όμως ήταν άτυχος κι έχασε πολλά ματς, με τραυματισμούς, covid-19, ακόμα και εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας έκανε. Ο Εμβιλά ήταν κομβικός αλλά άργησε να… πάρει μπροστά.
Οπότε ο τίτλος του MVP καταλήγει στα χέρια του Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός πέτυχε συνολικά 16 γκολ (10 στην κανονική διάρκεια και 6 στα play offs) και ήταν για μία ακόμα φορά ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Μπορεί να μην έφτασε προηγούμενες επιδόσεις του, ωστόσο ήταν καθοριστικός. Εδωσε τη νίκη με δικά του γκολ σε Αγρίνιο και Γιάννινα, σκόραρε πέντε φορές στις δύο νίκες με το ίδιο σκορ (2-3) στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, έδωσε τη νίκη με εύστοχο πέναλτι κόντρα στον Αρη στο Φάληρο. Πέρα από τα γκολ, ο Ελ Αραμπί είχε συμμετοχή στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, μοίρασε 4 ασίστ, έκοψε αντιπάλους και δεν έδειξε να επηρεάζεται καθόλου από το γεγονός ότι το συμβόλαιό του έληγε σε λίγες μέρες χωρίς να έχει ακόμα ανανεωθεί.
» Ο ΑΚΑΤΑΠΟΝΗΤΟΣ
Ο Ολεγκ Ρέαμπτσιουκ παίρνει τον τίτλο δικαιωματικά. Μπορεί να μην είχε τις περισσότερες συμμετοχές σε αριθμό, αφού συμπλήρωσε 32 αγώνες στο πρωτάθλημα έναντι 34 του Ελ Αραμπί και 33 του Τικίνιο. Ο Ρέαμπτσιουκ όμως έπαιξε πολύ περισσότερο, φτάνοντας τα 2.890 λεπτά. Μόνο ο Βατσλίκ είχε περισσότερα λεπτά συμμετοχής (2.940 σε 32 αγώνες), αλλά ο τερματοφύλακας είναι σύνηθες να παίζει σχεδόν όλα τα παιχνίδια και φυσικά δεν καταπονείται όσο οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές.
Ειδικά ο Μολδαβός ακραίος αμυντικός που είναι επιφορτισμένος και με επιθετικά καθήκοντα, έσπασε τα κοντέρ. Εδωσε και 2 ασίστ. Πέτυχε μάλιστα και το νικητήριο γκολ στην Τούμπα στον αγώνα που έδωσε και μαθηματικά τον τίτλο στον Ολυμπιακό. Ούτε ο ίδιος ο Ρέαμπτσιουκ δεν περίμενε ότι θα είναι βασικός κι αναντικατάστατος, όταν βράδυ παραμονής Πρωτοχρονιάς του 2021 άλλαζε χρόνο στο αεροπλάνο, ταξιδεύοντας από την Πορτογαλία στην Ελλάδα.
Κέρδισε τη θέση του αριστερού αμυντικού με το σπαθί του.
» Η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ
Αν ανοίξουμε τον σχετικό φάκελο με τον νικητή σε αυτή την κατηγορία, θα βρούμε μέσα το όνομα του Αγκιμπού Καμαρά. Ο 21χρονος Αφρικανός μέσος αποκτήθηκε από τη Λιλ όπου είχε παίξει με τη β’ ομάδα. Βάσει του μεταγραφικού σχεδιασμού ο Αγκιμπού θα αγωνιζόταν με τη β’ ομάδα του Ολυμπιακού στη Super League2 για να δείξει την αξία του και να παρθούν οι αποφάσεις για το μέλλον του αργότερα. Οταν ο Μαρτίνς τον είδε στις προπονήσεις, δεν του επέτρεψε να πάει στη β’ ομάδα. Τον κράτησε μαζί του και τον έκανε… εν μία νυκτί βασικό. Ολοκλήρωσε τη χρονιά με περισσότερες συμμετοχές από τον συνονόματό του Μαντί Καμαρά (2.132 λεπτά έναντι 1.839), σκόραρε 4 φορές, μοίρασε 4 ασίστ και ήταν πρώτος στη σχετική ερυθρόλευκη λίστα. Στο πρώτο μισό της χρονιάς ήταν καθοριστικός, παίζοντας σαν πολύπειρος ακόμα και στα μεγάλα ντέρμπι. Ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Μίλαν γράφτηκε ότι τον παρακολουθούν στενά. Αργότερα κουράστηκε και έπεσε η απόδοσή του, ωστόσο ήταν και με διαφορά η ευχάριστη έκπληξη του φετινού Ολυμπιακού. Αφησε υποσχέσεις για μια πλούσια ερυθρόλευκη καριέρα.
Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα 73-72: Αν και βρέθηκε στο +17 η Εθνική ηττήθηκε
» Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Το… χρυσό βατόμουρο πάει στον Χένρι Ονιεκούρου. Ο Νιγηριανός ήταν η ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού. Οι Πειραιώτες ξόδεψαν 4,5 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσουν από τη Μονακό που είχε τα δικαιώματά του. Στην Τουρκία είχε αφήσει καλές εντυπώσεις ως ένας ταχύς ακραίος με ντρίμπλα που σκόραρε και μοίραζε ασίστ. Στον Ολυμπιακό δεν έδειξε τίποτα από όλα αυτά. Στο πρωτάθλημα έπαιξε σε 14 παιχνίδια και είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανέναν δεν έμεινε στο ματς 90 λεπτά. Ξεκινούσε βασικός και γινόταν αλλαγή ή έμπαινε ως αλλαγή. Δεν σκόραρε ούτε μία φορά ούτε ασίστ έδωσε.
» Ο ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΣ
Κόντεψε να… τρελάνει τους φίλους του Ολυμπιακού ο Ρόνι Λόπες. Ο μεσοεπιθετικός της Σεβίλλης που αγωνίστηκε ως δανεικός, πήρε ευκαιρίες από τον Μαρτίνς στην αρχή τη χρονιάς, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε. Περίμεναν από τον Βραζιλιάνο περίτεχνο επιθετικό παιχνίδι με γκολ και ασίστ, αλλά δεν το είδαν. Ο δανεισμός του φαινόταν αποτυχημένος μέχρι τα play offs. Ο Μαρτίνς τον θυμήθηκε μετά από 2,5 μήνες αγωνιστικής… ανυπαρξίας και ο Λόπες έγινε από κομπάρσος πρωταγωνιστής. Με τα γκολ κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και με την εν γένει απόδοσή του έδειξε ότι μπορεί να γίνει πολύτιμος όσο κανείς. Η καριέρα του έχει σκαμπανεβάσματα. Το 2019 η ποδοσφαιρική του αξία έφτασε τα 25 εκατ. ευρώ, για να πέσει κατακόρυφα στα 4 και να δίνεται δανεικός από τη Σεβίλλη σε Νις και Ολυμπιακό.
Τα κατορθώματα του «στρατηγού»
Ο Πέδρο Μαρτίνς άφησε για πρώτη φορά την πατρίδα του την Πορτογαλία τον Απρίλιο το 2018 και βρήκε μια νέα πατρίδα στην Ελλάδα. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε φέτος το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, αλλά δεν είναι η μόνη του επιτυχία. Κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου προπονητή στην ιστορία του Ολυμπιακού. Συμπλήρωσε τέσσερις περιόδους και συνεχίζει. Από τον περασμένο Ιανουάριο έχει υπογράψει ανανέωση συμβολαίου έως το 2024.
Κι όλα αυτά όταν η μέση διάρκεια παραμονής στον ερυθρόλευκο πάγκο, πριν από τον Μαρτίνς, ήταν οι 9 μήνες! Εσπασε το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων με τον Ολυμπιακό. Επίσης έχει και τις περισσότερες νίκες στην Ευρώπη, φτάνοντας σε τέσσερις περιόδους τις 23. Θα περάσει καιρός για να βρεθεί (αν βρεθεί ποτέ) προπονητής που θα φτάσει αυτές τις επιδόσεις. Οι επιτυχίες του έκαναν ακόμα και τον πολύ αγαπητό Ερνέστο Βαλβέρδε να ξεχαστεί στην άκρη του μυαλού των «ερυθρόλευκων» οπαδών.
Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
219 Αγώνες
143 Νίκες
41 Ισοπαλίες
35 Ηττες
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ (3 τελευταία χρόνια)
Περίοδος ΒΑΘ. ΤΕΡΜ.
2021-22 83 62-26
2020-21 90 82-19
2019-20 91 74-16
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ (3 τελευταία χρόνια)
Χρονιά Διαφορά 1ος Β. 2ος Β.
2021-22 19 Ολυμπιακός 83 ΠΑΟΚ 64
2020-21 26 Ολυμπιακός 90 ΠΑΟΚ 64
2019-20 18 Ολυμπιακός 91 ΠΑΟΚ 73
ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1927-28
Ολυμπιακός 47
Παναθηναϊκός 20
ΑΕΚ 12
ΠΑΟΚ 3
Αρης 3
Λάρισα 1