Έναν αιώνα μετά την οριστική ένταξη των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1924, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο και χάλκινος του Τόκιο έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του αθλήματος που κατέκτησε τρία μετάλλια. Ο “άρχοντας των κρίκων”, που έχει ήδη καταρρίψει ένα εθνικό ρεκόρ στη γαλλική πρωτεύουσα, όντας ο μοναδικός εκπρόσωπος της ελληνικής Γυμναστικής με τρεις προκρίσεις σε Ολυμπιακούς τελικούς.
Αυτό ήταν το 5ο μετάλλιο της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (σ.σ. περάσαμε την συγκομιδή του Τόκιο) και συνολικά το 126ο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, ο Έλληνας αθλητής εκτέλεσε στην εντέλεια το πρόγραμμα του και πήρε 15.100 βαθμούς (για το ίδιο πρόγραμμα είχε πάρει 14.800 στον προκριματικό), δείχνοντας για μία ακόμα φορά την κλάση του. Οι δύο Κινέζοι Λιου Γιανγκ (15.300) και Ζου (15.233) είχαν εξασφαλίσει από νωρίς το χρυσό και το ασημένιο και η μάχη για το βάθρο έγινε ανάμεσα στον Πετρούνια και τον Γάλλο Αϊτ Σαΐντ. Το πρόγραμμα του Γάλλου που είχε χαμηλότερο συντελεστή δυσκολίας βαθμολογήθηκε με 15.000 και κάπως έτσι ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, με μία ακόμα κατάθεση ψυχής και κλάσης…
Αναλυτικά η βαθμολόγηση όλων των αθλητών στον τελικό των κρίκων
- Γιανγκ Λιού – 15.300 βαθμούς
- Τζινγκιουάν Ζόου – 15.233 βαθμούς
- Λευτέρης Πετρούνιας – 15.100 βαθμούς
- Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ – 15.000 βαθμούς
- Άντεμ Ασίλ – 14.966 βαθμούς
- Βαχάγκν Νταβτιάν – 14.866 βαθμούς
- Χάρι Χέπγουερθ – 14.800 βαθμούς
- Γκλεν Κόιλε – 13.833 βαθμούς
Μετά και την ολοκλήρωση του αγώνα και της κατάκτησης του χάλκινου μεταλλίου, ο θρύλος των κρίκων ξέσπασε σε κλάματα χαράς με τους προπονητές του και τα μέλη της ελληνικής αποστολής! Στο πλευρό του και η σύζυγός του και πρώην αθλήτρια, Βασιλική Μιλλούση!
Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το εάν πρόκειται για το «πιο μάγκικο μετάλλιο», ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος νωρίτερα σήμερα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, δήλωσε πως «ναι, ξεκάθαρα». Ο Λευτέρης Πετρούνιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, μετά την ιστορική διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς έγινε ο πρώτος αθλητής στους κρίκους που κατακτάει τρία συνεχόμενα μετάλλια πως «χαίρομαι για το μετάλλιο». Παράλληλα, ο Λευτέρης Πετρούνιας σημείωσε πως «λυπάμαι πολύ για τον φίλο μου, Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ που για 100 βαθμούς θα μπορούσε να είχε ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου και να είχε κατακτήσει το μετάλλιο εκείνος».
«Ήρθα ακριβώς για αυτό το πράγμα στη Γαλλία. Έχω δουλέψει πάρα πολύ αυτά τα χρόνια μετά το Τόκιο. Μεσολάβησαν τρία ευρωπαϊκά, ένα παγκόσμιο, ένα χειρουργείο και πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Δεν είμαι πλέον 20, αλλά 33, έχω υποχρεώσεις και αυτό με κάνει παραπάνω χαρούμενο. Ήρθαμε στοχεύοντας σε ένα μετάλλιο, όποιο και εάν είναι αυτό. Πρωταρχικός σκοπός το να βρεθώ σε ένα από τα τρία μετάλλια, καθώς δεν έχει ξαναγίνει στους κρίκους και αυτός ήταν ο σκοπός.
Εντόπισα κάποια λάθη στο πρόγραμμα, στις δύο κατακόρυφους, ακόμη και κάποιος με γυμνό μάτι μπορούσε να το καταλάβει. Μπορώ να σας πω μόνο ότι τεχνικά ήμουν άρτιος, αλλά σήμερα ήταν η πρώτη φορά, από τη στιγμή που πάτησα στη Γαλλία, που δεν κάνω βήμα στην προσγείωση.
Ξεκάθαρα ήταν το πιο μάγκικο μετάλλιο» ήταν μεταξύ των όσων δήλωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας μετά την ιστορική του διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Λευτέρης Πετρούνιας: Ποιος είναι ο μεγάλος Ελληνας
Ο «Μίδας των Κρίκων» δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν αλλά δεν πήγε στο Παρίσι για βόλτα και η αποφασιστικότητά του δεν δίνει περιθώρια αμφισβήτησης. Αλλωστε από την πρώτη στιγμή έδειξε πως ό,τι βάλει στόχο το καταφέρνει.
Παιδικά χρόνια
Ο Λευτέρης Πετρούνιας γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1990 στη Νέα Σμύρνη αλλά δηλώνει μάγκας Πειραιώτης (σ.σ.: η καταγωγή του πατέρα του). Για πρώτη φορά μπήκε στο γυμναστήριο του Πανιωνίου πέντε ετών, ενώ προηγουμένως είχε γνωρίσει τον κόσμο της κολύμβησης.
Τα όργανα της γυμναστικής, όπως κάθε παιδί, τα αντιμετώπιζε ως παιχνίδια και τα πήγαινε πάρα πολύ καλά. Η ενασχόλησή του με τη γυμναστική δεν θα μπορούσε να μην τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στους συμμαθητές του, που τον παρατηρούσαν να κάνει πράγματα και θαύματα στις αυλές των σχολείων.
Από την πρώτη στιγμή έδειξε πως μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα, αλλά το 2004, σε ηλικία 15 ετών, η εφηβεία τον χτύπησε κατακούτελα. Προτίμησε τις βόλτες και το παρκούρ, απολάμβανε τη δημοφιλία του στο σχολείο και αρνήθηκε να ξαναμπεί σε γυμναστήριο, λέγοντας πως θέλει να ζήσει όπως οι συνομήλικοί του. Οσο και αν τον παρακάλεσαν, αυτός δεν άλλαζε μυαλό μέχρι το 2007, όταν και πάλι μόνος του ανακοίνωσε στους γονείς του πως θα ξαναέμπαινε στη μάχη.
Η επιστροφή ήταν πάρα πολύ δύσκολη, αφού κανείς προπονητής δεν ήθελε να τον αναλάβει, φοβούμενος το ρίσκο που μπορεί να έχει να ασχοληθεί πάλι με τη γυμναστική ένα ταλαντούχο παιδί που όμως τα είχε παρατήσει όλα. Δεν το έβαλε κάτω, δούλευε ατελείωτες ώρες κάθε ημέρα και το 2010 βρέθηκε στον δρόμο του ο Δημήτρης Ράφτης.
Τον πήρε από το χέρι και τον οδήγησε σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες από εκεί και πέρα. Οι δυο τους δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα.
Διακρίσεις
Η πρώτη διεθνής επιτυχία έρχεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γάνδης τον Σεπτέμβριο του 2010, όπου καταλαμβάνει την 3η θέση. Το 2011 κατακτά το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το 2012 στο Ευρωπαϊκό της Σόφιας εκτελεί στους κρίκους μία πολύ δύσκολη και πρωτότυπη άσκηση, στην οποία η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής θα δώσει το όνομά του.
Την ίδια χρονιά αναδείχθηκε πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη της FIG στους κρίκους. Το 2013 πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες και το 2015 πήρε το παγκόσμιο πρωτάθλημα, το ευρωπαϊκό και τους ευρωπαϊκούς αγώνες.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 κατέκτησε το χρυσό στο Γκραν Πρι του Σομπατέλι με 16.200 βαθμούς, που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του. Το 2016 αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλητής Ευρώπης και στη συνέχεια πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διοργάνωση που την είχε βάλει στόχο εδώ και πάρα πολύ καιρό και το έχει αποτυπώσει και στο κορμί του χτυπώντας τατουάζ με τους ολυμπιακούς κύκλους.
Από εκεί και πέρα δεν άφησε τίποτα στο διάβα του: χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γλασκώβη και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα το 2018, αργυρό στο παγκόσμιο κύπελλο του Κότμπους το 2019, χρυσό στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Βασιλεία το 2021, όπως και στο παγκόσμιο κύπελλο στην Ντόχα την ίδια χρονιά, για να έρθει λίγους μήνες μετά το χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το χρυσό στο Ευρωπαϊκό στο Μόναχο το 2022, το χάλκινο το 2023 στο Ευρωπαϊκό στην Αττάλεια και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό στο Ρίμινι το 2024. Και το καλύτερο το κράτησε για σήμερα με το τρίτο του ολυμπιακό μετάλλιο.
Ειδήσεις σήμερα
F-35: Αυτές είναι οι αποστολές που θα τους ανατεθούν
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Θρίαμβος για την Εμμανουέλα Κατζουράκη – Περνάει πρώτη στον τελικό του σκιτ
Παναθηναϊκός: «Έφυγε» ο Λώρης Θεοφάνης σε ηλικία 91 ετών
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Δεν τα κατάφερε η σφυροβόλος Σταματία Σκαρβέλη
Μίλτος Τεντόγλου: «Αυτά είναι παπατζιλίκια!» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά το 8,30
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με άνεση «πέταξε» στον τελικό ο Μίλτος Τεντόγλου [βίντεο]