«Κάθε παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο κρύβει τόσες συγκινήσεις,
όσες ολόκληρα πρωταθλήματα», είπε κάποτε ένας προπονητής, για να ιντριγκάρει τους παίκτες του. Από τους τόμους των ιστοριών και των γεγονότων που έχουν καταγραφεί στα Μουντιάλ, ρίχνουμε μια ματιά στα εξώφυλλά τους.
Καθώς περιμένουμε τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, θυμόμαστε 10+1 μεγάλες στιγμές που δημιούργησαν τον μύθο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ιστορίες που άντεξαν στον χρόνο και κατέχουν ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες.
1 Το χέρι και… το πόδι του Θεού: Ποιος μπορεί να ξεχάσει τι έκανε ο Μαραντόνα στον προημιτελικό της Αργεντινής με την Αγγλία το 1986; Πρώτα πέτυχε το ιστορικό γκολ με το «χέρι του Θεού» που ξεγέλασε τους πάντες και έστειλε τον Μαραντόνα με την μπάλα στη σέντρα. Ακολούθησε όμως ένα γκολ που έμελλε να ψηφιστεί αργότερα ως το γκολ του αιώνα.
Ο Μαραντόνα ήθελε να σφραγίσει εκείνη τη νίκη επί των Αγγλων με άλλο τρόπο, όχι με το χέρι του. Με μια… ζωγραφιά στο γήπεδο. Πήρε την μπάλα στην πλευρά του μισού της Αργεντινής κι άρχισε μια τρελή κούρσα. Πέρασε όποιον αντίπαλο βρήκε μπροστά του λες και ήταν απλώς μια σκιά. Τον Πίτερ Μπίρντσλεϊ, τον Πίτερ Ράιντ, τον Τέρι Μπούτσερ, τον Τέρι Φένγουικ, δεν μπόρεσε να τον σταματήσει ούτε ο Πίτερ Σίλτον. Μέχρι και οι Αγγλοι υποκλίθηκαν στη μαεστρία του.
2 Ρεκόρ θεατών: Το Μουντιάλ του 1986 έμεινε στην ιστορία και για τον τελικό του. Στις 29 Ιουνίου κοντράρονται για το τρόπαιο η Αργεντινή και η Γερμανία στο Στάδιο «Αζτέκα» της Πόλης του Μεξικού. Τον παρακολουθούν από κοντά 114.600 θεατές, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών τελικού Μουντιάλ μέχρι σήμερα. Ενα ακατάρριπτο ρεκόρ. Αποζημιώθηκαν πλήρως με τη συναρπαστική νίκη της Αργεντινής με 3-2. Οι νικητές προηγούνταν 2-0 έως το 74’. Οι Γερμανοί ισοφάρισαν στο 75’ και στο 80’. Τελικά ο Μπουρουτσάγκα στο 83’ έδωσε το τρόπαιο στην Αργεντινή.
3 Η απόκρουση του αιώνα: Ο Πελέ έχει πετύχει πολλά γκολ στην τεράστια καριέρα του, όμως οι περισσότεροι τον ρωτούν για ένα γκολ που δεν πέτυχε. Για την ακρίβεια τον ρωτούν για ένα γκολ που βιάστηκε να πανηγυρίσει, αλλά δεν το πέτυχε. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 η Βραζιλία έπαιζε με την Αγγλία και η φοβερή κεφαλιά του Βραζιλιάνου έστελνε την μπάλα στα δίχτυα. «Ο Πελέ φώναξε γκολ», είπε ο Αγγλος τερματοφύλακας, ο θρυλικός Γκόρντον Μπανκς. «Εμφανίστηκε από το πουθενά και κατάφερε να βγάλει την μπάλα πάνω από το τέρμα, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το έκανε αυτό», είχε σχολιάσει ο Πελέ βλέποντας ότι ο Μπανκς τού στέρησε το γκολ. Χαρακτηρίστηκε η απόκρουση του αιώνα και πολλά χρόνια αργότερα, ο Πελέ θα δηλώσει χαρούμενος που έγινε εκείνη η απόκρουση «γιατί έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει μια καταπληκτική φιλία μεταξύ μας».
4 Απαρηγόρητος Γκασκόιν: Τα δάκρυα του Γκασκόιν στο 98ο λεπτό του ημιτελικού ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γερμανία έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη των φιλάθλων. Επρόκειτο για το Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία και ο Γκασκόιν στα 23 του τότε, ήταν καθοριστικός για την ομάδα του που τα έδινε όλα στην παράταση (1-1 ο κανονικός αγώνας) για να φτάσει στον τελικό. Στο 98’ ο Γκασκόιν δέχεται κίτρινη κάρτα και ξεσπάει σε κλάματα μέσα στο γήπεδο. Ηταν η δεύτερη ύστερα από εκείνη που αντίκρισε στον αγώνα με το Βέλγιο για σκληρό μαρκάρισμα πάνω στον Εντσο Σίφο. Αυτό σήμαινε ότι θα έχανε τον τελικό εφόσον η Αγγλία τα κατάφερνε. «Ηταν το μεγάλο μου όνειρο από παιδί να παίξω σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και δεν μπορούσα να αντέξω στη σκέψη ότι θα τον έχανα», θα εκμυστηρευτεί αργότερα. Πάντως η Αγγλία έχασε στα πέναλτι τη συμμετοχή της στον τελικό και τότε το κλάμα του Γκασκόιν έγινε ακόμα πιο γοερό. Η μοίρα τα ‘φερε έτσι κι εκείνο ήταν το πρώτο και τελευταίο Μουντιάλ στο οποίο πήρε μέρος ο Γκασκόιν.
5 Ο Ροζέ Μιλά: Το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας έλαμψε το άστρο του 38χρονου Καμερουνέζου Ροζέ Μιλά. Ο Μιλά έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν, αφού παρά την ηλικία του και το γεγονός ότι έμπαινε στα ματς αλλαγή, σκόραρε 4 φορές και οδήγησε το Καμερούν (το οποίο είχε νικήσει με 1-0 και την Αργεντινή στον όμιλο) μέχρι τα προημιτελικά. Ηταν η πρώτη αφρικανική χώρα που έφτανε τόσο μακριά σε Μουντιάλ. Ο Μιλά πέτυχε 2 γκολ στο 2-1 επί της Ρουμανίας και άλλα 2 γκολ στην παράταση στο 2-1 επί της Κολομβίας, τα οποία πανηγύρισε με έναν ιδιόμορφο χορό που λεγόταν «μακόσα» και έγινε διάσημος εκείνη την εποχή.
6 Το θαύμα της Βέρνης: Στον τελικό του 1954 έγινε το «θαύμα της Βέρνης». Η εκπληκτική σε εκείνη τη διοργάνωση Ουγγαρία με αστέρια όπως ο Πούσκας, ο Τσίμπορ, ο Κόσιτς (πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ με 11 γκολ), αντιμετώπιζε τη Δ. Γερμανία στη Βέρνη της Ελβετίας. Νωρίτερα στη φάση των ομίλων οι Ούγγροι είχαν ξαναβρεί απέναντί τους τους Γερμανούς και τους είχαν διαλύσει με 8-3! Τον τελικό παρακολουθούσαν 40 δημοσιογράφοι τότε και κλήθηκαν να προβλέψουν τον νικητή. Οι 39 ψήφισαν την Ουγγαρία και μόνο 1 τη Δ. Γερμανία. Αυτός δικαιώθηκε. Οι Ούγγροι προηγήθηκαν 2-0 στο 8’, οι Γερμανοί ισοφάρισαν μέχρι το 18’ σε 2-2. Με γκολ του Χέλμουτ Ραν (το παρατσούκλι του ήταν «το αφεντικό») στο 84’ η Δ. Γερμανία κάνει το 3-2 και σηκώνει το Κύπελλο στη Βέρνη, αφήνοντας τους Ούγγρους με τη σιγουριά πριν απ’ τον αγώνα η οποία έγινε… μπούμερανγκ.
7 Γκολ και… γραμμή: Αξέχαστο μένει και το τρίτο γκολ που πέτυχε η Αγγλία στην παράταση του τελικού του 1966 με αντίπαλο τη Γερμανία. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 2-2 και στην παράταση έγινε η φάση του αιώνα. Ο Γκόφρι Χαρστ σουτάρει, στέλνει την μπάλα στο δοκάρι και μετά σκάει κάτω. Ηταν ή δεν ήταν γκολ; Το 1966 η goal line technology δεν υπήρχε ούτε ως φαντασία. Ο Ελβετός διαιτητής ήταν αναποφάσιστος. Ο υπεύθυνος βοηθός ήταν ο Αζέρος Τόφικ Μπαχράμοφ (τότε θεωρείτο πολίτης της Σ. Ενωσης). Ο Μπαχράμοφ (το όνομά του έχει πάρει το γήπεδο της Καραμπάκ όπου αγωνίστηκε φέτος και ο Ολυμπιακός) έδειξε σέντρα και από τότε γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για το αν είχε δίκιο ή όχι. Πολλοί θεωρούν ότι η Αγγλία (νίκησε 4-2 στην παράταση) κατέκτησε άδικα εκείνο το Μουντιάλ. Οι παίκτες της Γερμανίας ισχυρίστηκαν ότι η μπάλα είχε πάνω ασβέστη από τη γραμμή τέρματος, άρα δεν είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή. Πολλά χρόνια αργότερα με τη χρήση τεχνολογίας αναλύθηκε η φάση από τα στιγμιότυπα της τηλεόρασης και το αποτέλεσμα έδειξε ότι η μπάλα πέρασε κατά 97% τη γραμμή! Αρα δεν υπήρχε γκολ.
8 Η μαύρη μέρα της Βραζιλίας: Η 8η Ιουλίου του 2014 είναι μαύρη μέρα για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Η Βραζιλία, διοργανώτρια του Μουντιάλ εκείνη τη χρονιά, υποδέχεται στο Στάδιο Μινεράο στο Μπέλο Οριζόντε τη Γερμανία. Οι δύο ομάδες είχαν φτάσει αήττητες στον ημιτελικό. Μεγάλα τα όνειρα των γηπεδούχων για το έκτο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Αισθάνονταν ότι ήταν δικό τους εκείνο το τρόπαιο. Κι όμως. Ο ημιτελικός εξελίχθηκε σε μια εθνική τραγωδία όπως έλεγαν οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι στο τέλος. Το τελικό 1-7 υπέρ των Γερμανών οι οποίοι προηγήθηκαν με 0-5 στο 29’ αποτυπώνει τον πόνο ενός ολόκληρου λαού. Οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές στα τελευταία λεπτά δεν παίζουν ποδόσφαιρο. Προσπαθούν να σταθούν όρθιοι να καταλάβουν τι έχει συμβεί. Με το σφύριγμα της λήξης αρχίζουν τα κλάματα. Ο Νταβίντ Λουίζ είναι απαρηγόρητος και λιποθυμά στον αγωνιστικό χώρο για να συνέλθει αμέσως μετά.
Το 1-7 ήταν η ευρύτερη νίκη σε ημιτελικό Μουντιάλ. Ηταν τόσο ισοπεδωτική η υπεροχή της Γερμανίας, που είχε 18 τελικές προσπάθειες στην εστία. Αυτό κι αν είναι ρεκόρ.
9 Το… μωρό του Μπεμπέτο: Ο πιο διάσημος πανηγυρισμός σε αγώνα Μουντιάλ ήταν αυτός των Βραζιλιάνων Ρομάριο και Μπεμπέτο στον προημιτελικό με την Ολλανδία στην τελική φάση του 1994 στις ΗΠΑ. Ο Μπεμπέτο είχε αποκτήσει πρόσφατα γιο και όταν σκόραρε πανηγύρισε κάνοντας ότι κουνάει το μωρό του για να το κοιμίσει. Αμέσως έτρεξε δίπλα του και ο φίλος του ο Ρομάριο για να τον μιμηθεί. «Ηταν αυθόρμητο, δεν το είχαμε προσχεδιάσει, εγώ πάντως πίστευα πως το μωρό ήταν ο ίδιος ο Μπεμπέτο», θα πει αργότερα ο Ρομάριο ο οποίος αναδείχθηκε και καλύτερος παίκτης σε εκείνο το Μουντιάλ το οποίο κατέκτησε η Βραζιλία. Από τότε πολλοί ποδοσφαιριστές που έγιναν πρόσφατα μπαμπάδες πανηγυρίζουν με τον ίδιο τρόπο. Για την ιστορία, το μωρό εκείνο του Μπεμπέτο είναι σήμερα 28 ετών λέγεται Ματέους Ολιβέιρα και βγάζει το ψωμί του παίζοντας μπάλα στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Μάφρα, ομάδας Β’ κατηγορίας.
10 Η νύχτα της Σεβίλλης: Στο Μουντιάλ του 1982 έπαιξαν στη Σεβίλλη στον ημιτελικό η Γαλλία και η Δ. Γερμανία. Οι Γερμανοί προκρίθηκαν στα πέναλτι χάρη σε δύο αποκρούσεις του τερματοφύλακά τους Σουμάχερ, ύστερα από συγκλονιστικό ματς που έληξε 1-1 στο 90λεπτο και 3-3 στην παράταση. Ο Σουμάχερ όμως, αν και ήρωας για τους Γερμανούς, υπήρξε ταυτόχρονα αρνητικός πρωταγωνιστής. Στο 56’ βγήκε στα όρια της περιοχής του κι έπεσε άτσαλα με τον γοφό του πάνω στον Μπατιστόν ο οποίος έμεινε 10 λεπτά στο έδαφος. Αποχώρησε με σπασμένα πλευρά, δόντια και τραύμα στη σπονδυλική στήλη, ενώ ο διαιτητής δεν υπέδειξε φάουλ. Ο Σουμάχερ δεν πλησίασε τον Μπατιστόν να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται, δεν ζήτησε καν συγγνώμη. Η στάση του θεωρήθηκε προκλητική, δημιούργησε διπλωματικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών και χρειάστηκε να εκδοθεί κοινό δελτίο Τύπου από τον καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν για να ηρεμήσει η κατάσταση.
11 Το τηλεφώνημα του Ομπάμα: Στο Μουντιάλ του 2014 αποθέωσε την ομάδα των ΗΠΑ ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ με προπονητή των Γερμανό Γιούργκεν Κλίνσμαν, κατάφεραν να περάσουν από τη φάση των ομίλων ως δεύτερη ομάδα, πίσω από τη Γερμανία, αφήνοντας εκτός την Πορτογαλία. Στο πρώτο νοκ άουτ ματς έπαιξαν με το Βέλγιο από το οποίο έχασαν στην παράταση με 2-1. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο τερματοφύλακας των ΗΠΑ, Τιμ Χάουαρντ ο οποίος έκανε 16 αποκρούσεις. Μετά το τέλος του αγώνα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ομπάμα (το οποίο πήρε την ανάλογη δημοσιότητα). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ του είπε πόσο περήφανο έκαναν τον αμερικανικό λαό ο ίδιος και οι συμπαίκτες του.
Ειδήσεις σήμερα
Έλον Μασκ: Επαναφέρει στο Twitter τον λογιαριασμό του Τραμπ – Έκανε δημοσκόπηση στην πλατφόρμα