Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να πουν το τελευταίο «αντίο» στον «Ξανθό» συγγενείς, φίλοι και γενικά άνθρωποι του αθλητισμού, που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν για την εξόδιο ακολουθία. Ο Γιάννης Ιωαννίδης θα κηδευτεί στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή (6/10, 17:00).
Γιάννης Ιωαννίδης: Θα κοουτσάρει στον Παράδεισο ο «ξανθός»
Ο «Ξανθός», όπως ήταν το προσωνύμιο του στους πάγκους, συνέδεσε το όνομά του με τον Άρη Θεσσαλονίκης, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής της μεγάλης ομάδας των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη (1978-79 και 1982-1990) που έβαλε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων τη δεκαετία του 80.
Hταν ο «αρχιτέκτονας» του Aρη της δεκαετίας του ’80, που κάθε Πέμπτη καθήλωνε τις Ελληνίδες και τους Eλληνες μπροστά στην τηλεόραση του σπιτιού τους για να παρακολουθήσουν ένα άθλημα το οποίο είχε λίγους φίλους μέχρι τότε, το μπάσκετ, και τους ευρωπαϊκούς αγώνες των «κιτρινόμαυρων» του Νίκου Γκάλη, του Παναγιώτη Γιαννάκη, του Λευτέρη Σούμποτιτς, του Νίκου Φιλίππου και των υπόλοιπων παιδιών.
Hταν η πρώτη φορά που οι Ελληνίδες και οι Eλληνες έβλεπαν μια ελληνική ομάδα να νικά τις καλύτερες ευρωπαϊκές σχεδόν κάθε εβδομάδα και όχι μία στο… τόσο.
Το 1991 ο «ξανθός» κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στον Πειραιά και πήρε τον Ολυμπιακό από την 8η θέση και τις… λαμαρίνες του Παπαστράτειου και μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη – που κατά δήλωση του ίδιου του τέως προέδρου των «ερυθρολεύκων» ο Ιωαννίδης έπεισε να ασχοληθεί με την ομάδα μπάσκετ- τον πήγαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τον έκαναν Πρωταθλητή Ελλάδας και μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Δεν ήταν απλώς ένας προπονητής
Ο «ξανθός»… έμαθε μπάσκετ τους φίλους του Ολυμπιακού και η δημοφιλία του αθλήματος «εκτοξεύθηκε».
Παράλληλα, η έλευση του Ιωαννίδη στον Πειραιά… ξύπνησε και τον «αιώνιο αντίπαλο» Παναθηναϊκό, με τους Παύλο, Θανάση και Κώστα Γιαννακόπουλο να ξοδεύουν εκατομμύρια για να ανταγωνιστούν τους «ερυθρολεύκους».
Ο Ιωαννίδης δεν ήταν απλά ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους Πρωταθλήματος Ελλάδας, 12, στην ιστορία και τις περισσότερες νίκες (418 σε 489 αγώνες). Ηταν ένας σταρ.
Από μικρός είχε συνδέσει το όνομά του με μύθους που έδειχναν τη θέλησή του για τη νίκη, αλλά και την πανουργία του. Λέγεται ότι άρχισε να παίζει μπάσκετ στον Αρη γιατί στο ποδόσφαιρο είχε σπάσει το δεξί χέρι του και είχε ορκιστεί να μην ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.
Οτι την ίδια περίοδο, για να μην «χάσει» τα μπάνια του το καλοκαίρι και να δώσει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, έμαθε να γράφει με το αριστερό χέρι και κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις για την επόμενη τάξη του Γυμνασίου, γράφοντας με το αριστερό.
Πως αργότερα ξαναέσπασε το χέρι του γιατί είχε βάλει στοίχημα με έναν φίλο του ότι θα πηδήξει πάνω από μια μάντρα.
Οτι ως φοιτητής της Γεωπονικής κατάφερε να ξεγελάσει τους παίκτες της Βιομηχανικής -που είχε ισχυρότερη ομάδα μπάσκετ- ότι ο μεταξύ τους αγώνας δεν ήταν ορισμένος για το Σάββατο, αλλά για την Κυριακή, περνώντας καθημερινά για μια εβδομάδα από το καφενείο που ήταν το στέκι τους και λέγοντάς τους: «Την Κυριακή θα σας… σκίσουμε»!
Οι παίκτες της Βιομηχανικής Σχολής πήγαν την Κυριακή στο γήπεδο, αλλά η Γεωπονική του Ιωαννίδη είχε πάρει από το Σάββατο το ματς άνευ αγώνος!
Και βέβαια μέρος του μύθου ήταν τα γούρια και οι προλήψεις του. Φορούσε το ίδιο σακάκι για, τουλάχιστον, ολόκληρη την σεζόν. Σακάκι το οποίο είχε αγιαστεί στην αρχή της περιόδου.
Για χρόνια ένα μπλοκάκι ήταν μόνιμη παρέα του και ακουμπισμένο στην άκρη του πάγκου της ομάδας του. Λέγεται, μάλιστα, ότι το μπλοκάκι ήταν λευκό, δεν ήταν γραμμένο τίποτα στις σελίδες του.
Δεν άφηνε να μπει κανένας πλην των παικτών, των προπονητών, του εφόρου ή του μάνατζερ και του επιτελείου υποστήριξης στο πούλμαν της ομάδας.
Κάποτε στη Γαλλία ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και στενός φίλος του, Γιώργος Σαλονίκης, ήταν άρρωστος ενώ ταυτόχρονα ο καιρός ήταν πολύ άσχημος.
Ο Σαλονίκης έκανε κίνηση να μπει στο πούλμαν, αλλά ο «ξανθός» και σε αυτή την περίπτωση αρνήθηκε και έβγαλε το μπουφάν που φορούσε για να το δώσει στον Σαλονίκη, τον οποίο έστειλε να πάρει ταξί.
Σάρωσε…
Ο «ξανθός» γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Φεβρουαρίου 1945. Εχασε σε μικρή ηλικία τον πατέρα του, Δημήτρη, και είχε παθολογική αγάπη για τη μητέρα του, Ελένη.
Φορούσε τα 20 χρόνια που αγωνίστηκε στον Αρη το νούμερο 5, γιατί πέντε ήταν τα γράμματα του ονόματος της μητέρας του. Στα περισσότερα χρόνια που έπαιξε στους «κιτρινόμαυρους» προπονητής ήταν ο Ανέστης Πεταλίδης, που ήταν δεύτερος πατέρας του.
Μόλις σταμάτησε να παίζει μπάσκετ έγινε προπονητής του Αρη και στην πρώτη σεζόν του ως κόουτς (1978-79) τον οδήγησε στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής, του πρώτου μετά το 1930.
Χάρις σε αυτό το Πρωτάθλημα ήρθε στον Αρη ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος επέλεξε την πρωταθλήτρια ομάδα από τις υπόλοιπες ελληνικές που του είχαν κάνει πρόταση.
Το ’83 οδήγησε τους «κιτρινόμαυρους» στην κατάκτηση του δεύτερου μεταπολεμικού Πρωταθλήματος και το 1984, μετά την απώλεια του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, έθεσε ως προϋπόθεση για να συνεχίσει την απόκτηση του Παναγιώτη Γιαννάκη από τον Ιωνικό Νίκαιας.
Κάτι που έγινε πράξη και ο Αρης τα επόμενα χρόνια… σάρωσε τους τίτλους στην Ελλάδα και έφτασε σε 3 Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Το 1991 και ένα χρόνο μετά το «διαζύγιό» του με τους «κιτρινόμαυρους», ανέλαβε το «τιμόνι» του Ολυμπιακού, τον οποίο μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη οδήγησε στην κορυφή της Ελλάδας και σε δύο Φάιναλ Φορ Πρωταθλήματος Ευρώπης.
Από το 1996 έως το 1998 ήταν προπονητής της ΑΕΚ, την οποία οδήγησε επίσης στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας.
Επέστρεψε για μια σεζόν στον Ολυμπιακό (1998-99) και έκλεισε την προπονητική καριέρα του στην Εθνική (2001-4), την οποία είχε κοουτσάρει την περίοδο 1980-81.
Ο Ιωαννίδης διετέλεσε βουλευτής Νέας Δημοκρατίας της Α’ Θεσσαλονίκης από το 2004 ως τον Ιανουάριο του 2015 και υφυπουργός Αθλητισμού από το 2007 ως το 2009 και από το 2012 ως το 2013.
Οι τίτλοι του Ιωαννίδη
>>Με τον Αρη
8 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 και 1990)
5 Κύπελλα Ελλάδας (1985, 1987, 1988, 1989, 1990)
1 Super Cup (1986)
3 συμμετοχές σε Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας
>>Με τον Ολυμπιακό
4 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1993, 1994, 1995, 1996)
1 Κύπελλο Ελλάδας (1994)
2 συμμετοχές σε Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας
>>Με την ΑΕΚ
1 συμμετοχή σε Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας
Φιλίππου στον Ε.Τ.: «Ξεκουράστηκε. Ταλαιπωρήθηκε με την υγεία του τα τελευταία χρόνια…»
«Θα θυμόμαστε τον Γιάννη Ιωαννίδη για το δυναμισμό του και τη μεγάλη επίδραση που είχε η προσωπικότητά του σε ό,τι καταπιανόταν», δηλώνει ο Νίκος Φιλίππου, ο οποίος ήταν από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του «ξανθού».
Για οκτώ χρόνια, από το 1982 έως το 1990, ο Φιλίππου είχε προπονητή τον Ιωαννίδη στον Αρη.
Στα τρία χρόνια (2001- 4) που ο «ξανθός» ήταν ο κόουτς της Εθνικής, συνεργάστηκαν ξανά, καθώς ο Γιαννιώτης, παλαίμαχος μπασκετμπολίστας, ήταν μάνατζερ της «επίσημης αγαπημένης».
Και στη συνέχεια έκαναν παρέα οικογενειακώς και ο Φιλίππου έζησε τον Ιωαννίδη έως τις τελευταίες στιγμές του στο σπίτι του στη Βούλα, που ο «ξανθός» «αναπαύθηκε».
«Είναι το τέλος μιας εποχής», είπε ο Φιλίππου στον «Ελεύθερο Τύπο» και εξήγησε: «Ζήσαμε πολλά. Μπορώ να πω ότι ξεκουράστηκε γιατί ταλαιπωρήθηκε με την υγεία του τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου.
Είχαμε μια άλλη σχέση με τον Γιάννη και τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για μας.
Εζησε πολλά πράγματα στον μέγιστο βαθμό στον Αρη, στον Ολυμπιακό, στην ΑΕΚ και στην εθνική ομάδα, που εάν ήταν λίγο πιο τυχερός θα είχε καλύτερη πορεία επί των ημερών του».
«Το 2004 μας τον… έκλεψε η πολιτική, στην οποία πάλι ήταν πρωταγωνιστής γιατί έγινε δύο φορές υπουργός», επισημαίνει ο Φιλίππου και περιγράφει τον Γιάννη Ιωαννίδη: «Είχε την αποδοχή όλου του κόσμου και στον αθλητισμό και στην πολιτική, τον παραδέχονταν οι αντίπαλοί του. Ηταν άνθρωπος της ζωής. Είχε άποψη για τα πάντα. Διεκδικούσε το δίκιο του. Δεν κρυβόταν. Δεν ήταν των μεσοβέζικων λύσεων».
Αύριο το απόγευμα (17:00) θα πραγματοποιηθεί στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης η κηδεία του Γιάννη Ιωαννίδη.
Ωστόσο, σήμερα το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Αγιο Ιωάννη Βούλας, προκειμένου να μπορέσουν να πουν το τελευταίο τους αντίο στον «ξανθό» όσοι βρίσκονται στην Αθήνα.
Μητσοτάκης: «Εβαλε τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ»
Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ μετά την είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε τα εξής: «Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο θρυλικός “ξανθός” έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη “ρεβάνς” στη μνήμη όλων μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».
Καραμανλής: «Αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου»
Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής:
«Με βαθιά συγκίνηση για όσα χρόνια ολόκληρα ονειρευτήκαμε, ζήσαμε και γιορτάσαμε στη Θεσσαλονίκη μας, με ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον τόπο, αποχαιρετώ τον αγαπημένο φίλο μου και πολύτιμο συνεργάτη Γιάννη Ιωαννίδη. Τον πολυνίκη προπονητή που οδήγησε το ελληνικό μπάσκετ στη διεθνή καταξίωση, τον τεχνικό ηγέτη σπουδαίων αθλητών, τον δημιουργό κορυφαίων ομάδων.
Τον πολιτικό που με όραμα την υπερήφανη και ισχυρή Ελλάδα, με εντιμότητα και τη σύμφυτη μαχητικότητά του διεκδικούσε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».
Βρούτσης: «Δεν θα ξεχαστεί ποτέ…»
Ο αναπληρωτής υπουργός Aθλητισμού Γιάννης Βρούτσης σημείωσε: «Η Ελλάδα θρηνεί τον Γιάννη Ιωαννίδη. Επί 6 δεκαετίες προσέφερε τα μέγιστα ως αθλητής, προπονητής και πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού. Η θλίψη ανείπωτη, η παρακαταθήκη του ανυπολόγιστη. Ο “ξανθός” δεν θα ξεχαστεί ποτέ! Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Γκάλης: «Εφυγε ένας δικός μου άνθρωπος»
Το ύστατο χαίρε σε έναν σπουδαίο μπασκετάνθρωπο απηύθυνε ο Νίκος Γκάλης; «Eφυγε ο Γιάννης… Eνας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας νικητής. Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς, αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδελφός. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας πρωταθλητής».
Γιαννάκης: «Αφησε το δικό του στίγμα…»
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης αποχαιρέτησε τον άλλοτε προπονητή του στον Αρη γράφοντας: «Ηταν εκείνος που εισηγήθηκε τη μεταγραφή μου στον Αρη, πίστεψε σε εμένα και όλοι μαζί δημιουργήσαμε κάτι που έμεινε στην ιστορία γιατί άλλαξε τα δεδομένα της εποχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Γιάννης Ιωαννίδης υπήρξε ένας ξεχωριστός άνθρωπος και προπονητής, που έγραψε τη δική του ιστορία στο μπάσκετ. Παθιασμένος με το παιχνίδι, ασυμβίβαστος με την ήττα, άφησε το δικό του στίγμα και συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτόξευση της δημοτικότητας του μπάσκετ. Coach, ευχαριστούμε για όλα. Καλό σου ταξίδι, να είσαι καλά εκεί που πας».
Επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν: η Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Στέφανος Κασσελάκης, οι ΚΑΕ Αρης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, η ΕΠΟ, ο ΕΣΑΚΕ, η ΕΟΚ, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιάννης Μώραλης, ο ΠΣΑΤ και πολλοί άλλοι.
Ειδήσεις σήμερα
Σοκ στην Χαλκίδα: Πατέρας προσπάθησε να βιάσει τον 9χρονο γιο του
Στη θάλασσα η νέα φρεγάτα Belharra – «Ασπίδα» για το πολεμικό ναυτικό